Reklama
Dnes je pátek 26.04.2024     svátek má Oto

Zmrzlina má být hladká, pevná, bez ledových krystalků…

JESTLIŽE hledáte opravdu kvalitní zmrzlinu, kterou si vychutnají malí i velcí, zaměřte se na její složení. Především na  podíl mléka a smetany, popřípadě podíl ovoce. Rozhodně ne vždy podle Oldřicha Gojiše platí, že čím dražší zmrzlina, tím kvalitnější.  Ilustrační foto: Petr Klukan
JESTLIŽE hledáte opravdu kvalitní zmrzlinu, kterou si vychutnají malí i velcí, zaměřte se na její složení. Především na podíl mléka a smetany, popřípadě podíl ovoce. Rozhodně ne vždy podle Oldřicha Gojiše platí, že čím dražší zmrzlina, tím kvalitnější. Ilustrační foto: Petr Klukan

13.8.2022 Aktuality/Komentáře (1), autor:
Ladislava Brabencová

Ne vždy platí, že čím dražší zmrzlina, tím kvalitnější, říká Oldřich Gojiš, majitel Interlacto Group, pod který patří i výroba známé zmrzliny z Opočna.

 

K létu zmrzlina patří. A letošní počasí s horkými dny po zmrzlině přímo volá. Máte odbyt?

Ano, jak zmiňujete, při horkých letních dnech se před prodejními místy s naší zmrzlinou často tvoří fronty zákazníků, kteří se touží osvěžit.

 

Jaké chutě jsou nejvíce vyhledávané? Jsou to ty tradiční – vanilka a čokoláda?

Stálicí u našich zákazníků je příchuť vanilky. Kromě vanilkové však nabízíme dalších 60 příchutí točené zmrzliny a šest příchutí zmrzliny v kelímku.

Tím dokážeme uspokojit i zákazníky, kteří tíhnou k méně tradičním příchutím. Všem našim zákazníkům brzy představíme novou příchuť České zmrzliny z Opočna v kelímku, a tou bude příchuť kokos - ananas.

 

Mění se v ročních obdobích chutě zákazníků? V létě třeba ovocné, v zimě více hutné například?

Podle našich zkušeností se na jaře a na podzim více prodávají mléčné a smetanové zmrzliny, jako je například vanilka, čokoláda, slaný karamel, pařížský krém, nugát, pistácie, které jsou hutnější.

Přes horké letní dny zákazníci požadují osvěžující vodové a sorbetové příchutě, ze kterých můžeme jmenovat například jahodu, malinu, meruňku, dračí ovoce a mnoho dalších.

 

Byly chutě zákazníků jiné v posledních dvou letech, kdy jsme žili v covidových opatřeních?

Covidové období sice poznamenalo chování zákazníků, ale jejich chutě zůstaly stejné.

 

Fandíte i netradičním příchutím? Na trhu se objevují takové divočiny jako čabajková zmrzlina, tvarůžková, okurková…

Našimi netradičními příchutěmi jsou velmi často naše novinky z posledních let.

Jedná se například o zmrzlinu černé barvy Black Magic, modré barvy Blue Magic, makovou a skořicovou zmrzlinu, které nebyly dříve běžné, popřípadě více exotického ovoce typu kiwi, pitahaya neboli dračí ovoce. I novinka - zmrzlina s příchutí kokos - ananas, kterou v současné době připravujeme do kelímku, se řadí spíše k exotickým příchutím.

K netradičním příchutím, na které se ptáte v otázce - čabajková a tvarůžková, se nechytáme. Necháme je regionálním řemeslným zmrzlinářům, kteří si je připravují dle vlastní chuti. Jedná se totiž spíše o zajímavé rarity, než o běžné příchutě zmrzliny.

Ve většině případů se jedná o módní záležitosti, které nemají dlouhodobého trvání, a z tohoto důvodu se držíme tradičních příchutí.

 

Poradíte, jak laik pozná, že zmrzlina je opravdu dobrá a kvalitní? Platí v tomto případě, čím vyšší cena, tím lepší kvalita?

To, že je točená zmrzlina opravdu dobrá, pozná zákazník v podstatě až při jejím ochutnání. Je ale několik znaků, kterých si všimneme pouhým okem. Zmrzlina by měla být hladká, pevná, bez ledových krystalků, neměla by se trhat a mít viditelné bubliny. 

To, že je zmrzlina kvalitní, se dá u balených zmrzlin poznat podle složení. Ve složení je dobré se zaměřit na podíl mléka a smetany, popřípadě podíl ovoce, což nám může o kvalitě zmrzliny napovědět. Rozhodně ne vždy platí a nemůžeme se spolehnout na to, že čím dražší zmrzlina, tím kvalitnější.

 

Na začátku jste hovořil o kelímkové zmrzlině…

Zákazníci nemusí přímo čekat na horké počasí, protože Česká zmrzlina z Opočna je k dostání i v maloobchodním prodeji, kde ji zákazník najde v kelímkové variantě.

Zmrzlinu v kelímku nabízíme ve dvou velikostech. Malý kelímek láká ke snědení ihned po nákupu, protože je vybavený pod víčkem ukrytou lžičkou. Velký kelímek je pak ideální na společný čas strávený s rodinou a blízkými.

 

Na co by si měl zákazník při koupi zmrzliny dát pozor?

Měli bychom si dávat pozor na zmrzlinové nedostatky, které jsou uvedeny v předchozích otázkách.

Při nákupu točené zmrzliny by mělo prostředí prodeje na zákazníka působit příjemně, mělo by být čisté a zákazník by měl místo prodeje opouštět spokojený.

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

E-mail:

Heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele
Reklama
23.04.2024 AktualityŽabí hlídka směnuje a zachraňuje obojživelníky

Zrovna dopisuje závěrečnou práci, jejíž nedílnou součástí je i praktická část. Klára Brychtová (26) coby studentka oboru předškolní a mimoškolní pedagogika na jedné z jihlavských ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualitySázet stromky pomáhali i Švýcaři

Ještě než se koncem října 2020 podařilo zprovoznit obchvat Velkého Beranova a propojit tím silnici II/602 směřující od Jihlavy do Měřína s komunikací II/353 vedoucí k dálnici D1, projíždělo ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityHošek webem reaguje na primátora

Další střet primátora Jihlavy Petra Ryšky (ODS) s opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN), se dá očekávat na dnešním zastupitelstvu v Jihlavě. Na únorovém zasedání se primátor ...

Komentáře (8)
23.04.2024 AktualityVysočinští Ukrajinci chtějí být samostatní

Téměř v každé rodině je někdo, kdo zahynul, bojuje nebo má celoživotní následky z toho, co se děje v naší zemi, říká Tetiana Varpikhovská, spoluzakladatelka spolku Ukrajinská rada Kraje ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityŠkodovku otočil na střechu, od nehody utekl

K hrůzně vypadající nehodě vyjížděli jihlavští dopravní policisté v sobotu nad ránem. Pravděpodobně mezi půl čtvrtou a půl pátou ráno totiž na silnici II/112 mezi Zvolenovicemi a Telčí ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityKempy na Vysočině začnou otevírat koncem dubna

Řada kempů na Vysočině se začne otevírat turistům koncem dubna nebo od května. Nejdřív čekají hlavně víkendové pobyty a akce a také školní výlety. Ceny za ubytování se podle provozovatelů ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityVysočina řeší úpravu počtu lůžek v nemocnicích

Nemocnice, které zřizuje Kraj Vysočina, jednají z Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o budoucím fungování. Zřejmě se budou upravovat počty lůžek vybraných oddělení, slučování ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityPřijďte si užít pohodový den ve výcvikovém areálu PČR

Již příští sobotu 27. dubna odstartuje 26. ročník soutěže Řidič Vysočiny. Největším lákadlem letošního ročníku je jednoznačně možnost prohlédnout si nově vybudovaný multifunkční ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityOd září přivítají v lavicích 19 prvňáčků

K zápisu do první třídy Základní školy ve Větrném Jeníkově přišlo v průběhu úterního odpoledne celkem 21 dětí. Podle ředitelky školy Barbory Schrekové budou mít dvě děti povinnou ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityV krematoriu nebudou přes měsíc obřady

Zhruba na měsíc se pohřby v Jihlavě zkomplikují. Provozovatel krematoria v Lesnově Služby města Jihlavy (SMJ) v tiskové zprávě oznámily, že od 22. dubna do 25. května proběhne oprava střechy ...

Komentáře (0)
21.04.2024 AktualityJihlava si čisté ovzduší drží

Silniční doprava a lokální topeniště. To jsou dva hlavní znečišťovatelé ovzduší v Jihlavě. Vyplynulo to z tiskové zprávy kraje k měření kvality ovzduší v jihlavské průmyslové zóně ...

Komentáře (7)
21.04.2024 AktualityAť žije špinavá Jihlava!

Na Telečské ulici za paneláky vede chodníček a za ním je zeleň a Skalka. Slouží k cestě do práce, k procházce i s pejsky. Jsou u něj i lavičky. Má však jednu špatnou vlastnost: chybí ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net