Reklama
Dnes je pátek 26.04.2024     svátek má Oto

Bez cukroví by Vánoce nebyly to pravé


24.11.2013 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Ladislava Brabencová

 

 Linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda, perníčky, to je klasika mezi českým cukrovím, která by neměla o vánočních svátcích v českých domácnostech chybět.

 

 Blíží se čas vánoční a hospodyňky už pomalu začínají plánovat pečení vánočního cukroví. Jak vše zvládnout? Nebojte, ještě máte dost času vše si připravit. Tedy alespoň do prvního adventního víkendu. Důležité je ale všechno si pořádně naplánovat. Prvně si udělat seznam druhů, které chceme péct, poznamenat si, co vše musíme nakoupit, a nakonec spočítat, kolik nás to bude stát.

 

 „Každý má určitě doma recepty od babiček, od známých… Těmi je dobré začít. Pak je možné čerpat inspiraci i z časopisů, internetu, ale věřte, že recepty se neustále opakují. Složení zůstává, změní se pouze tvar, poleva, náplň…,“ poznamenává Veronika Jelínková, mistrová učebního oboru cukrář ze středního odborného učiliště v Třešti. Právě tam jsme se vypravili pro malou předvánoční inspiraci.

 

 I když se na vánoční cukroví ve většině vysočinských domácností ještě nemyslí, u třešťských cukrářů hraje hlavní roli už od začátku listopadu. Chystají se na řadu předvánočních akcí pořádaných v našem regionu.

 

 Ochutnat jejich výrobky můžete třeba na celodenních Barevných Vánocích na krajském úřadě, které se letos uskuteční ve čtvrtek 12. 12. „Tam vždy pečeme minimálně 50 kilogramů cukroví,“ vypočítává hlavní cukrářka třešťské školy.

 

 Začít s domácím pečením vánočního cukroví v první prosincové dny není prý v žádném případě brzo. Některé druhy totiž potřebují dostatečné uležení. „Není třeba se bát, že by se vám cukroví zkazilo. Třeba takové linecké těsto potřebuje navlhnout, aby dostalo správnou chuť. Proto je lepší ho dělat dříve, aby natáhlo vlhkost. Je pak jemnější,“ informuje V. Jelínková.

 

 Právě s lineckým těstem by prý mělo celé vánoční pečení začínat. Pokračovat se může s pracnami, ořechy, rohlíčky. A co tradiční perníčky? „Recepty jsou různé. Některé vyžadují delší uležení, některé stačí upéct na poslední chvíli. U nás máme recept, kde stačí dát je do ledničky navlhnout, a druhý den jsou perníčky měkké,“ referuje V. Jelínková. Končit se má s cukrovím nepečeným, jako jsou třeba vosí hnízda, nebo různé kuličky.

 

 Ideální prý je v pátek si připravit těsto a nechat si ho přes noc uležet v lednici. Víkend pak může patřit pečení. „Určitě je dobré do něj zapojit i děti. Pečení přece není jen o tom, že musí být všechno přesné a dokonalé! Děti si s vámi užijí zábavu a mají radost, že mohly pomoci,“ upozorňuje paní mistrová, s tím, že i jí doma pomáhá dcera. „Cukroví prostě k Vánocům patří, a i když jste unavení, na pár druhů by si každý mohl vyšetřit čas.“

 

 V žádném případě ale neodsuzuje ty, kteří si kvůli velkému pracovnímu vytížení nechávají cukroví napéct u odborníků. „Závodění žen, která doma napeče více druhů, už skončilo. Ženy dnes mají víc práce, jsou víc vytížené, nestíhají….“

 

 Přiznává, že vánoční cukroví se dá stihnout i během jednoho víkendu, záleží však na tom, kolik druhů kdo peče a jak moc šikovná jste hospodyňka. A když už někdo nestíhá a nechá to na poslední chvíli, tomu doporučuje vybrat pouze druhy vyzkoušené, které rodině chutnají, a nebo nejsou tolik pracné. „Ideální jsou různé kuličky – třeba z tatranek, kokosu i z ovesných vloček…,“ referuje.

 

 Nedoporučuje sáhnout po variantě nákupu cukroví v supermarketu. „Cena takových výrobků asi odpovídá, ale kvalita u nich rozhodně není.“

 

 Cukroví se nemá šidit, a proto je doma prý nejideálnější péct z másla. Jeho vyšší cena však rok od roku kuchařky odrazuje od jeho používání. Toho si jsou cukráři vědomi a navrhují variantu půl másla, půl tuku. „Na linecké a rohlíčky můžete dát i tuk celý, tam rozdíl ani nepoznáte,“ zmiňuje Veronika Jelínková.

 

 Pro ty, kteří si nejsou jistí v odhadu, zda budou mít cukroví dostatek, doporučuje gramáž půl kila těsta na každý druh. „Nehledě na to, že třeba linecké můžete využít i jinak, nemusí být jen slepované – můžeme je plnit trvanlivými krémy, polít čokoládou, citronovou polevou…,“ uvádí s tím, že právě linecké je vhodné pro začátečníky. „Je to ideální těsto. Zaděláte základ, který rozdělíte na tři díly, jeden ochutíte mletými oříšky, druhý kakaem, třetí necháte čistý, a máte hned tři druhy.“

 

 Za českou klasiku rozhodně považuje již zmiňované linecké, pak vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda a perníčky. „Bez nich by prostě nebyly Vánoce to pravé,“ podotýká závěrem.

 

 Třešťští cukráři však nežijí jen Vánocemi. Celý rok mají co dělat. Své zkušenosti pak předvádí na soutěžích po celé republice. Veronika Jelínková vyzdvihuje úspěchy svých žáků na Moravském poháru, kde s výrobou desertů a sladkých „monumentů“ získali stříbrné a bronzové místo, a dortové prvenství na Budějovickém mlsání.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
23.04.2024 AktualityHošek webem reaguje na primátora

Další střet primátora Jihlavy Petra Ryšky (ODS) s opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN), se dá očekávat na dnešním zastupitelstvu v Jihlavě. Na únorovém zasedání se primátor ...

Komentáře (7)
23.04.2024 AktualityVysočinští Ukrajinci chtějí být samostatní

Téměř v každé rodině je někdo, kdo zahynul, bojuje nebo má celoživotní následky z toho, co se děje v naší zemi, říká Tetiana Varpikhovská, spoluzakladatelka spolku Ukrajinská rada Kraje ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityŠkodovku otočil na střechu, od nehody utekl

K hrůzně vypadající nehodě vyjížděli jihlavští dopravní policisté v sobotu nad ránem. Pravděpodobně mezi půl čtvrtou a půl pátou ráno totiž na silnici II/112 mezi Zvolenovicemi a Telčí ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityKempy na Vysočině začnou otevírat koncem dubna

Řada kempů na Vysočině se začne otevírat turistům koncem dubna nebo od května. Nejdřív čekají hlavně víkendové pobyty a akce a také školní výlety. Ceny za ubytování se podle provozovatelů ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityVysočina řeší úpravu počtu lůžek v nemocnicích

Nemocnice, které zřizuje Kraj Vysočina, jednají z Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o budoucím fungování. Zřejmě se budou upravovat počty lůžek vybraných oddělení, slučování ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityPřijďte si užít pohodový den ve výcvikovém areálu PČR

Již příští sobotu 27. dubna odstartuje 26. ročník soutěže Řidič Vysočiny. Největším lákadlem letošního ročníku je jednoznačně možnost prohlédnout si nově vybudovaný multifunkční ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityOd září přivítají v lavicích 19 prvňáčků

K zápisu do první třídy Základní školy ve Větrném Jeníkově přišlo v průběhu úterního odpoledne celkem 21 dětí. Podle ředitelky školy Barbory Schrekové budou mít dvě děti povinnou ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityV krematoriu nebudou přes měsíc obřady

Zhruba na měsíc se pohřby v Jihlavě zkomplikují. Provozovatel krematoria v Lesnově Služby města Jihlavy (SMJ) v tiskové zprávě oznámily, že od 22. dubna do 25. května proběhne oprava střechy ...

Komentáře (0)
21.04.2024 AktualityJihlava si čisté ovzduší drží

Silniční doprava a lokální topeniště. To jsou dva hlavní znečišťovatelé ovzduší v Jihlavě. Vyplynulo to z tiskové zprávy kraje k měření kvality ovzduší v jihlavské průmyslové zóně ...

Komentáře (7)
21.04.2024 AktualityAť žije špinavá Jihlava!

Na Telečské ulici za paneláky vede chodníček a za ním je zeleň a Skalka. Slouží k cestě do práce, k procházce i s pejsky. Jsou u něj i lavičky. Má však jednu špatnou vlastnost: chybí ...

Komentáře (0)
20.04.2024 AktualityŠanci na záchranu představuje pro zdravotníka experimentální léčba

Celé Jihlavsko se semklo na pomoc mladému polenskému lékaři, který bojuje s vážnou nemocí. Příběh Alexandra Noska zveřejnila na serveru Donio jeho sestra Lucie Vítů Nosková. Přes portál ...

Komentáře (1)
20.04.2024 AktualityOchlazení nepřeje úrodě ani včelařům

Počasí se zbláznilo, tak charakterizoval výkyvy jeden z mnoha obyvatel Vysočiny. Po letních teplotách, kdy teploměry ukazovaly rekordní hodnoty, spadla rtuť pod bod mrazu a lepší to nebude ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net