Reklama
Dnes je pátek 12.04.2024     svátek má Julius

Bez cukroví by Vánoce nebyly to pravé


24.11.2013 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Ladislava Brabencová

 

 Linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda, perníčky, to je klasika mezi českým cukrovím, která by neměla o vánočních svátcích v českých domácnostech chybět.

 

 Blíží se čas vánoční a hospodyňky už pomalu začínají plánovat pečení vánočního cukroví. Jak vše zvládnout? Nebojte, ještě máte dost času vše si připravit. Tedy alespoň do prvního adventního víkendu. Důležité je ale všechno si pořádně naplánovat. Prvně si udělat seznam druhů, které chceme péct, poznamenat si, co vše musíme nakoupit, a nakonec spočítat, kolik nás to bude stát.

 

 „Každý má určitě doma recepty od babiček, od známých… Těmi je dobré začít. Pak je možné čerpat inspiraci i z časopisů, internetu, ale věřte, že recepty se neustále opakují. Složení zůstává, změní se pouze tvar, poleva, náplň…,“ poznamenává Veronika Jelínková, mistrová učebního oboru cukrář ze středního odborného učiliště v Třešti. Právě tam jsme se vypravili pro malou předvánoční inspiraci.

 

 I když se na vánoční cukroví ve většině vysočinských domácností ještě nemyslí, u třešťských cukrářů hraje hlavní roli už od začátku listopadu. Chystají se na řadu předvánočních akcí pořádaných v našem regionu.

 

 Ochutnat jejich výrobky můžete třeba na celodenních Barevných Vánocích na krajském úřadě, které se letos uskuteční ve čtvrtek 12. 12. „Tam vždy pečeme minimálně 50 kilogramů cukroví,“ vypočítává hlavní cukrářka třešťské školy.

 

 Začít s domácím pečením vánočního cukroví v první prosincové dny není prý v žádném případě brzo. Některé druhy totiž potřebují dostatečné uležení. „Není třeba se bát, že by se vám cukroví zkazilo. Třeba takové linecké těsto potřebuje navlhnout, aby dostalo správnou chuť. Proto je lepší ho dělat dříve, aby natáhlo vlhkost. Je pak jemnější,“ informuje V. Jelínková.

 

 Právě s lineckým těstem by prý mělo celé vánoční pečení začínat. Pokračovat se může s pracnami, ořechy, rohlíčky. A co tradiční perníčky? „Recepty jsou různé. Některé vyžadují delší uležení, některé stačí upéct na poslední chvíli. U nás máme recept, kde stačí dát je do ledničky navlhnout, a druhý den jsou perníčky měkké,“ referuje V. Jelínková. Končit se má s cukrovím nepečeným, jako jsou třeba vosí hnízda, nebo různé kuličky.

 

 Ideální prý je v pátek si připravit těsto a nechat si ho přes noc uležet v lednici. Víkend pak může patřit pečení. „Určitě je dobré do něj zapojit i děti. Pečení přece není jen o tom, že musí být všechno přesné a dokonalé! Děti si s vámi užijí zábavu a mají radost, že mohly pomoci,“ upozorňuje paní mistrová, s tím, že i jí doma pomáhá dcera. „Cukroví prostě k Vánocům patří, a i když jste unavení, na pár druhů by si každý mohl vyšetřit čas.“

 

 V žádném případě ale neodsuzuje ty, kteří si kvůli velkému pracovnímu vytížení nechávají cukroví napéct u odborníků. „Závodění žen, která doma napeče více druhů, už skončilo. Ženy dnes mají víc práce, jsou víc vytížené, nestíhají….“

 

 Přiznává, že vánoční cukroví se dá stihnout i během jednoho víkendu, záleží však na tom, kolik druhů kdo peče a jak moc šikovná jste hospodyňka. A když už někdo nestíhá a nechá to na poslední chvíli, tomu doporučuje vybrat pouze druhy vyzkoušené, které rodině chutnají, a nebo nejsou tolik pracné. „Ideální jsou různé kuličky – třeba z tatranek, kokosu i z ovesných vloček…,“ referuje.

 

 Nedoporučuje sáhnout po variantě nákupu cukroví v supermarketu. „Cena takových výrobků asi odpovídá, ale kvalita u nich rozhodně není.“

 

 Cukroví se nemá šidit, a proto je doma prý nejideálnější péct z másla. Jeho vyšší cena však rok od roku kuchařky odrazuje od jeho používání. Toho si jsou cukráři vědomi a navrhují variantu půl másla, půl tuku. „Na linecké a rohlíčky můžete dát i tuk celý, tam rozdíl ani nepoznáte,“ zmiňuje Veronika Jelínková.

 

 Pro ty, kteří si nejsou jistí v odhadu, zda budou mít cukroví dostatek, doporučuje gramáž půl kila těsta na každý druh. „Nehledě na to, že třeba linecké můžete využít i jinak, nemusí být jen slepované – můžeme je plnit trvanlivými krémy, polít čokoládou, citronovou polevou…,“ uvádí s tím, že právě linecké je vhodné pro začátečníky. „Je to ideální těsto. Zaděláte základ, který rozdělíte na tři díly, jeden ochutíte mletými oříšky, druhý kakaem, třetí necháte čistý, a máte hned tři druhy.“

 

 Za českou klasiku rozhodně považuje již zmiňované linecké, pak vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda a perníčky. „Bez nich by prostě nebyly Vánoce to pravé,“ podotýká závěrem.

 

 Třešťští cukráři však nežijí jen Vánocemi. Celý rok mají co dělat. Své zkušenosti pak předvádí na soutěžích po celé republice. Veronika Jelínková vyzdvihuje úspěchy svých žáků na Moravském poháru, kde s výrobou desertů a sladkých „monumentů“ získali stříbrné a bronzové místo, a dortové prvenství na Budějovickém mlsání.

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

E-mail:

Heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele
Reklama
09.04.2024 AktualityIcom na Jihlavsku nahradí ČSAD

Cestování linkovými autobusy po Jihlavsku máme dlouhé roky spojené s vozy společnosti Icom transport, která vlastní v Jihlavě autobusové nádraží. Společnost pro kraj na Jihlavsku provozuje ...

Komentáře (0)
09.04.2024 AktualityNa velikonoční pondělí vyrazily koledovat s muži v krojích i ženy

Když se rok s rokem sejde a dají dohromady rok přestupný, na Velikonoční pondělí se v některých obcích děly věci, které se mohou realizovat právě jen ve čtyřletých cyklech. V Rohozné ...

Komentáře (0)
08.04.2024 AktualityZájem o letní tábory je na Vysočině velký, někde už mají úplně plno

Zájem o letní dětské tábory je na Vysočině velký. Někteří organizátoři zvažují, že nabídku ještě rozšíří. Část termínů už zájemci zaplnili. Krajská hygienická stanice zatím ...

Komentáře (0)
08.04.2024 AktualityNa Vysočině padly teplotní rekordy staré 63 let

Na Vysočině zaznamenalo nová teplotní maxima pro neděli 7. dubna celkem 13 stanic s dlouhodobým měřením. Na šesti místech byly překonané rekordy pro dnešek z roku 1961. Mezi ně patří ...

Komentáře (0)
08.04.2024 AktualityManévry na Březinkách

Uklízení ulic na největším sídlišti v Jihlavě na první pohled vypadá jako manévry. Je středa ráno a do části Březinek za Gábinkou vtrhly tři odtahové vozy, několik kropicích a zametacích ...

Komentáře (0)
08.04.2024 AktualityBeseda: Jak se bránit podvodům

Spolek Nebojte se policie pořádá ve středu 10. dubna v rámci Policejní akademie pro seniory další potřebnou besedu na téma: Jak se bránit podvodům na mobilních telefonech a internetu. „Během ...

Komentáře (0)
07.04.2024 AktualityLetos v létě asi „padne k zemi“ městské vlakové nádraží

Na místě notně omšelého městského nádraží vznikne Centrální dopravní terminál (CDT). Nové budou i příjezdové komunikace. V okolí však zůstane zachována dominanta starého obilního ...

Komentáře (0)
07.04.2024 AktualitySenioři se stali studenty Policejní akademie

V polovině března slavnostním zahájením odstartoval další ročník takzvané Policejní akademie určené převážně seniorům, kterou tradičně pořádá spolek Nebojte se policie. „Je ...

Komentáře (0)
06.04.2024 AktualityParkování u jihlavské nemocnice je tak trochu jako boj s větrnými mlýny

Je úterý 26. března kolem deváté hodiny ráno. Ačkoliv je slunečný den, ranní chlad stále ještě zalézá do kostí. Do areálu jihlavské nemocnice se dostávám vjezdem u židovského hřbitova. ...

Komentáře (1)
06.04.2024 AktualityOpraví most v Třeštici nebo silnici z Mrákotína

Celkem 23 kilometrů povrchů krajských silnic II. a III. třídy a čtyři mosty, opraví na Jihlavsku letos Krajská správa a údržba silnic Vysočiny (KSÚSV). U dalších pěti mostů provede rozsáhlejší ...

Komentáře (0)
05.04.2024 AktualityNávrh nového dopravního terminálu hejtmanovi připomněl Tchaj-wan

Až do středy 17. dubna můžete vidět v Domě kultury v Tolstého ulici v Jihlavě vystavené soutěžní návrhy na terminál pro vysokorychlostní trať (VRT), který má vzniknout v Pávově. Mezi ...

Komentáře (5)
05.04.2024 AktualityPřed 55 lety se v Jihlavě upálil Evžen Plocek

Ve čtvrtek 4. dubna uplynulo 55 let od chvíle, kdy se na Masarykově náměstí v Jihlavě zapálil Evžen Plocek. O pět dní později na následky těžkých popálenin zemřel. E. Plocek se ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net