Reklama
Dnes je pondělí 19.02.2018     svátek má Patrik

Svůj první roj jsem měl od souseda

ZASNĚŽENÁ včelnice Johanka vypadá, že spí tvrdým zimním spánkem. Ale nyní, v únoru, již včelí královna založila novou generaci… Foto: archiv FL
ZASNĚŽENÁ včelnice Johanka vypadá, že spí tvrdým zimním spánkem. Ale nyní, v únoru, již včelí královna založila novou generaci… Foto: archiv FL

12.2.2018 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Lenka Kopčáková

Už asi jednatřicet let na Kamenicku včelaří Filip Liška z Pravíkova. Pro jeho med si do Kamenice jezdí lidé z široka daleka.

K náročnému koníčku se kdysi dostal jako kluk, přes včelařský kroužek. „Tehdy mě tam přivedl kamarád. Svůj první roj jsem měl od souseda, a začal pronikat do fascinujícího světa včel,“ ohlíží se. Kdo podle něho k chovu včel jednou přičichne, už si život bez včel nedovede představit. „V tom mi dá za pravdu většina včelařů,“ je přesvědčen Filip Liška.

Zda se v rodině najdou pokračovatelé tradice, to prý ukáže čas. „Synovi bude deset let, a zatím ho z celé včelařiny zajímá hlavně zapálený dýmák. A dceři bude čtrnáct, takže má teď úplně jiné zájmy,“ směje se včelař. Ale v koutku duše jistě doufá v nástupce.

Letošní první med budou včelaři na Vysočině vytáčet koncem května, a bude to med květový, ve většině případech med řepkový. „Tento med sice podléhá velmi rychle krystalizaci, ale pokud se upastuje, je to med výborné chuti, a já osobně ho mám nejraději,“ přiznává včelař. Při pastování, čili míchání medu, se rozbijí tvořící se krystaly, a i když pak přirozeně ztuhne, snadno se již nabírá a roztírá.

 

Čas rojení je časem lezení

Začátek léta, s dostatkem nektaru v přírodě a teplým počasím, je tím správným časem pro včelí rojení. Včelaři pak často musí šplhat pro roje až do korun stromů…

Jak náš průvodce vysvětluje, rojení je u včel přirozeným rozmnožovacím pudem a kdysi to byla pro včelaře jediná možnost, jak včelstva namnožit.

Dnes včelaři používají své fígly, jak včely namnožit, a přitom předcházet rojení. Někdo dokonce včelí královně zastřihuje jedno křídlo, takže ona pak při rojení daleko neuletí…

„K zastřihování křídel u matek jsem se nikdy nepřikláněl, a i když to matkám asi příliš nevadí, pokládám to za jakési zmrzačení,“ odmítá včelař. Prevencí proti rojení je podle něho tvorba tzv. oddělků, tedy základů nového včelstva. Včelař do prázdného úlu přenese část plodu s mladými včelami.

„Rojivost je dnes u včel nežádoucí vlastností. Vyrojené včelstvo nám totiž už nepřinese druhý med, který vytáčíme koncem července,“ vysvětluje Liška.

Problém je v tom, že při rojení opustí úl spolu s královnou i staré včely. A v době, kdy se z mladých včel (mladušek) v úle teprve stávají létavky, je již zpravidla po snůšce…

Včelaři vědí, že jedinou správnou prevencí je dát včelám prostor a práci, tedy přidávat jim do úlu základy nových pláství, na kterých včely ihned začnou stavět typické šestihranné voskové buňky. Hotové plástve pak buď zanesou medem, nebo do nich královna naklade vajíčka.

 

Žihadla prý nepočítá

Na včelařích je fascinující, že se nebojí žihadel… Filip Liška se směje, že nikdy nepočítal, kolik žihadel utržil. Je jisté, že při chovu včel se člověk nějakému tomu žihadlu nevyhne. Pokud si prý ale včelař pořídí v podobě matek geneticky vhodný materiál, a chová linii včel mírných, ty při prohlídkách na včelaře neútočí a chovají se klidně.

„S takovými včelstvy lze pracovat v pohodě a za celý den neutržit ani jedno žihadlo. Osobně pokládám mírnost za jednu z nejdůležitějších vlastností včelstva,“ dodává.

 

Medovina je lahodným mokem

Sotva skončí hlavní včelařská sezóna, včelař se obvykle pouští do vaření medoviny. O tomto moku se říká, že čím je starší, tím je lepší. Jak má správná medovina chutnat, a jakou používá včelař recepturu? To bylo moc otázek najednou, ale včelař trpělivě vysvětluje…

„Pro její výrobu používám výhradně medový kvas. Žádný cukr, jak činí řada komerčních výrobců,“ ujišťuje. Medovina prý potřebuje svůj čas. Ideální je nechat ji zrát minimálně tři roky. „A co se týče bylin a přísad použitých při výrobě, to už je u každého individuální. Nám třeba nejvíc chutná medovina, do které nepřidáváme vůbec nic, prostě vykvašený čistý medový kvas,“ říká. A protože je medovina v podstatě medové víno, tak i ona s přibývajícím věkem získává na kvalitě. „Tento lahodný nápoj vypadá nevinně, ale alkoholu obsahuje okolo 14 %. Proto kdo ji pije poprvé, může se rychle opít,“ směje se včelař.

 

V úle po slunovratu

Máme začátek února, a v zasněžených úlech je relativně klidno…Nebo tomu tak není? Na to včelař vysvětluje, že po slunovratu začínají matky zase pomalu plodovat. „Čím více se blížíme k jaru, tím více se včelstva rozplodují. Když se venku oteplí, včely vylétnou, aby se vyprášily, tedy vykálely,“ uvádí.

Včelař se touto dobou připravuje na novou sezónu, a musí zvládat i „truhlářskou“. Vyrábí rámky, do nichž pak nataví voskové základy budoucích pláství, opravuje včelařské zařízení, či vyrábí nové úly. Také ještě zpracovává a plní do sklenic loňský med. Včelaři moc dobře vědí, že med prodaný „ze dvora“ je pro každého z nich nejlépe prodaným medem.

Nový komentář

Komentáře

Reklama
ReklamaReklama
Reklama
16.02.2018 Aktuality/Komentáře (1)Prkna na lávce u City Parku hnijí

Jihlavští zastupitelé se zabývali dalším osudem lávky pro pěší a cyklisty v ulici Tovární, pod nákupním centrem ...

16.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)Turisté i občané se mohou těšit na nová parkovací místa

Neustále jezdění a hledání, kde zaparkovat, řeší snad v každém městě. V Třešti se tento problém snaží vyřešit výstavbou ...

15.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)Palec nahoru! Lidé na Vysočině mají nejméně exekucí

Na Vysočině mělo loni nějakou exekuci 5,8 procenta obyvatel starších 15 let. Jejich podíl se minulý rok sice mírně zvýšil, přesto byl mezi kraji v ...

15.02.2018 Aktuality/Komentáře (1)Před rokem zemřel hokejista a trenér Josef Augusta

Před rokem, 16. února 2017, zemřel v Jihlavě v 70 letech hokejista a trenér Josef Augusta. Augusta se podílel na řadě úspěchů jihlavské Dukly i reprezentace. ...

14.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)Na jaře čeká stravovací pavilon nemocnice v Jihlavě oprava

Stravovací pavilon jihlavské nemocnice, ve kterém se denně připraví 900 porcí, čeká rekonstrukce přibližně za 125 milionů korun, řekl hejtman Vysočiny ...

14.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)Ještě letos má začít stavba krajské knihovny

Kraj Vysočina začne vybírat firmu na stavbu budovy krajské knihovny v Havlíčkově Brodě. O zadání zadávacího řízení na tuto veřejnou ...

14.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)Kraj by do silnic kvůli stavbě Dukovan musel dát miliardu

Kraj Vysočina by v případě stavby nového jaderného zdroje v elektrárně Dukovany musel investovat do svých silnic více než miliardu korun, aby se po nich daly ...

14.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)Vysočina hlásí rekordní počet hostů

Meziroční narůst o bezmála 9 % eviduje Vysočina v případě ubytovaných hostů za rok 2017. Hotely, penziony nebo také chaty uvítaly v minulém roce přes ...

14.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)Základní povědomí o tancích je pro účastníky plesu nutnost

Období plesů a tanečních je v plném proudu. Jak moc se změnila v průběhu let plesová zábava? Nejen toto téma jsme probrali s taneční lektorkou Marcelou ...

13.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)Kvůli výměně střechy stadionu čeká v Jihlavě lední sporty omezení

Kvůli plánované výměně střechy Horáckého zimního stadionu v Jihlavě čeká zřejmě příští rok omezení lední sporty ...

13.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)V jihlavské nemocnici zemřela v souvislosti s chřipkou starší žena

V souvislosti s chřipkou typu B zemřela v sobotu v jihlavské nemocnici žena narozená v roce 1941, řekla Alena Dvořáková, vedoucí protiepidemického odboru ...

13.02.2018 Aktuality/Komentáře (0)Volebním komisím vadí výše odměn, jejich členové podepisují petici

Volba prezidenta nerozdělila na dva tábory jen českou veřejnost, ale také členy volební komise. Zatímco její předseda se zapisovatelem zinkasují o pětistovku ...


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. edited by N.E.S.P.I
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net