Reklama
Dnes je pátek 26.04.2024     svátek má Oto

Svůj první roj jsem měl od souseda

ZASNĚŽENÁ včelnice Johanka vypadá, že spí tvrdým zimním spánkem. Ale nyní, v únoru, již včelí královna založila novou generaci… Foto: archiv FL
ZASNĚŽENÁ včelnice Johanka vypadá, že spí tvrdým zimním spánkem. Ale nyní, v únoru, již včelí královna založila novou generaci… Foto: archiv FL

12.2.2018 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Lenka Kopčáková

Už asi jednatřicet let na Kamenicku včelaří Filip Liška z Pravíkova. Pro jeho med si do Kamenice jezdí lidé z široka daleka.

K náročnému koníčku se kdysi dostal jako kluk, přes včelařský kroužek. „Tehdy mě tam přivedl kamarád. Svůj první roj jsem měl od souseda, a začal pronikat do fascinujícího světa včel,“ ohlíží se. Kdo podle něho k chovu včel jednou přičichne, už si život bez včel nedovede představit. „V tom mi dá za pravdu většina včelařů,“ je přesvědčen Filip Liška.

Zda se v rodině najdou pokračovatelé tradice, to prý ukáže čas. „Synovi bude deset let, a zatím ho z celé včelařiny zajímá hlavně zapálený dýmák. A dceři bude čtrnáct, takže má teď úplně jiné zájmy,“ směje se včelař. Ale v koutku duše jistě doufá v nástupce.

Letošní první med budou včelaři na Vysočině vytáčet koncem května, a bude to med květový, ve většině případech med řepkový. „Tento med sice podléhá velmi rychle krystalizaci, ale pokud se upastuje, je to med výborné chuti, a já osobně ho mám nejraději,“ přiznává včelař. Při pastování, čili míchání medu, se rozbijí tvořící se krystaly, a i když pak přirozeně ztuhne, snadno se již nabírá a roztírá.

 

Čas rojení je časem lezení

Začátek léta, s dostatkem nektaru v přírodě a teplým počasím, je tím správným časem pro včelí rojení. Včelaři pak často musí šplhat pro roje až do korun stromů…

Jak náš průvodce vysvětluje, rojení je u včel přirozeným rozmnožovacím pudem a kdysi to byla pro včelaře jediná možnost, jak včelstva namnožit.

Dnes včelaři používají své fígly, jak včely namnožit, a přitom předcházet rojení. Někdo dokonce včelí královně zastřihuje jedno křídlo, takže ona pak při rojení daleko neuletí…

„K zastřihování křídel u matek jsem se nikdy nepřikláněl, a i když to matkám asi příliš nevadí, pokládám to za jakési zmrzačení,“ odmítá včelař. Prevencí proti rojení je podle něho tvorba tzv. oddělků, tedy základů nového včelstva. Včelař do prázdného úlu přenese část plodu s mladými včelami.

„Rojivost je dnes u včel nežádoucí vlastností. Vyrojené včelstvo nám totiž už nepřinese druhý med, který vytáčíme koncem července,“ vysvětluje Liška.

Problém je v tom, že při rojení opustí úl spolu s královnou i staré včely. A v době, kdy se z mladých včel (mladušek) v úle teprve stávají létavky, je již zpravidla po snůšce…

Včelaři vědí, že jedinou správnou prevencí je dát včelám prostor a práci, tedy přidávat jim do úlu základy nových pláství, na kterých včely ihned začnou stavět typické šestihranné voskové buňky. Hotové plástve pak buď zanesou medem, nebo do nich královna naklade vajíčka.

 

Žihadla prý nepočítá

Na včelařích je fascinující, že se nebojí žihadel… Filip Liška se směje, že nikdy nepočítal, kolik žihadel utržil. Je jisté, že při chovu včel se člověk nějakému tomu žihadlu nevyhne. Pokud si prý ale včelař pořídí v podobě matek geneticky vhodný materiál, a chová linii včel mírných, ty při prohlídkách na včelaře neútočí a chovají se klidně.

„S takovými včelstvy lze pracovat v pohodě a za celý den neutržit ani jedno žihadlo. Osobně pokládám mírnost za jednu z nejdůležitějších vlastností včelstva,“ dodává.

 

Medovina je lahodným mokem

Sotva skončí hlavní včelařská sezóna, včelař se obvykle pouští do vaření medoviny. O tomto moku se říká, že čím je starší, tím je lepší. Jak má správná medovina chutnat, a jakou používá včelař recepturu? To bylo moc otázek najednou, ale včelař trpělivě vysvětluje…

„Pro její výrobu používám výhradně medový kvas. Žádný cukr, jak činí řada komerčních výrobců,“ ujišťuje. Medovina prý potřebuje svůj čas. Ideální je nechat ji zrát minimálně tři roky. „A co se týče bylin a přísad použitých při výrobě, to už je u každého individuální. Nám třeba nejvíc chutná medovina, do které nepřidáváme vůbec nic, prostě vykvašený čistý medový kvas,“ říká. A protože je medovina v podstatě medové víno, tak i ona s přibývajícím věkem získává na kvalitě. „Tento lahodný nápoj vypadá nevinně, ale alkoholu obsahuje okolo 14 %. Proto kdo ji pije poprvé, může se rychle opít,“ směje se včelař.

 

V úle po slunovratu

Máme začátek února, a v zasněžených úlech je relativně klidno…Nebo tomu tak není? Na to včelař vysvětluje, že po slunovratu začínají matky zase pomalu plodovat. „Čím více se blížíme k jaru, tím více se včelstva rozplodují. Když se venku oteplí, včely vylétnou, aby se vyprášily, tedy vykálely,“ uvádí.

Včelař se touto dobou připravuje na novou sezónu, a musí zvládat i „truhlářskou“. Vyrábí rámky, do nichž pak nataví voskové základy budoucích pláství, opravuje včelařské zařízení, či vyrábí nové úly. Také ještě zpracovává a plní do sklenic loňský med. Včelaři moc dobře vědí, že med prodaný „ze dvora“ je pro každého z nich nejlépe prodaným medem.

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

E-mail:

Heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele
Reklama
23.04.2024 AktualityHošek webem reaguje na primátora

Další střet primátora Jihlavy Petra Ryšky (ODS) s opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN), se dá očekávat na dnešním zastupitelstvu v Jihlavě. Na únorovém zasedání se primátor ...

Komentáře (7)
23.04.2024 AktualityVysočinští Ukrajinci chtějí být samostatní

Téměř v každé rodině je někdo, kdo zahynul, bojuje nebo má celoživotní následky z toho, co se děje v naší zemi, říká Tetiana Varpikhovská, spoluzakladatelka spolku Ukrajinská rada Kraje ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityŠkodovku otočil na střechu, od nehody utekl

K hrůzně vypadající nehodě vyjížděli jihlavští dopravní policisté v sobotu nad ránem. Pravděpodobně mezi půl čtvrtou a půl pátou ráno totiž na silnici II/112 mezi Zvolenovicemi a Telčí ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityKempy na Vysočině začnou otevírat koncem dubna

Řada kempů na Vysočině se začne otevírat turistům koncem dubna nebo od května. Nejdřív čekají hlavně víkendové pobyty a akce a také školní výlety. Ceny za ubytování se podle provozovatelů ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityVysočina řeší úpravu počtu lůžek v nemocnicích

Nemocnice, které zřizuje Kraj Vysočina, jednají z Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o budoucím fungování. Zřejmě se budou upravovat počty lůžek vybraných oddělení, slučování ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityPřijďte si užít pohodový den ve výcvikovém areálu PČR

Již příští sobotu 27. dubna odstartuje 26. ročník soutěže Řidič Vysočiny. Největším lákadlem letošního ročníku je jednoznačně možnost prohlédnout si nově vybudovaný multifunkční ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityOd září přivítají v lavicích 19 prvňáčků

K zápisu do první třídy Základní školy ve Větrném Jeníkově přišlo v průběhu úterního odpoledne celkem 21 dětí. Podle ředitelky školy Barbory Schrekové budou mít dvě děti povinnou ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityV krematoriu nebudou přes měsíc obřady

Zhruba na měsíc se pohřby v Jihlavě zkomplikují. Provozovatel krematoria v Lesnově Služby města Jihlavy (SMJ) v tiskové zprávě oznámily, že od 22. dubna do 25. května proběhne oprava střechy ...

Komentáře (0)
21.04.2024 AktualityJihlava si čisté ovzduší drží

Silniční doprava a lokální topeniště. To jsou dva hlavní znečišťovatelé ovzduší v Jihlavě. Vyplynulo to z tiskové zprávy kraje k měření kvality ovzduší v jihlavské průmyslové zóně ...

Komentáře (7)
21.04.2024 AktualityAť žije špinavá Jihlava!

Na Telečské ulici za paneláky vede chodníček a za ním je zeleň a Skalka. Slouží k cestě do práce, k procházce i s pejsky. Jsou u něj i lavičky. Má však jednu špatnou vlastnost: chybí ...

Komentáře (0)
20.04.2024 AktualityŠanci na záchranu představuje pro zdravotníka experimentální léčba

Celé Jihlavsko se semklo na pomoc mladému polenskému lékaři, který bojuje s vážnou nemocí. Příběh Alexandra Noska zveřejnila na serveru Donio jeho sestra Lucie Vítů Nosková. Přes portál ...

Komentáře (1)
20.04.2024 AktualityOchlazení nepřeje úrodě ani včelařům

Počasí se zbláznilo, tak charakterizoval výkyvy jeden z mnoha obyvatel Vysočiny. Po letních teplotách, kdy teploměry ukazovaly rekordní hodnoty, spadla rtuť pod bod mrazu a lepší to nebude ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net