Reklama
Dnes je úterý 28.06.2022     svátek má Lubomír

Nutriční specialistka: Konzumace neuváženého množství potravy nám škodí

Foto: archiv JT
Foto: archiv JT

30.1.2022 Pro ženy/Komentáře (0), autor:
Veronika Dawidowicz

Žádná životní změna není nikdy zadarmo a s redukcí hmotnosti je tomu stejně. Člověk musí být motivovaný ke změně, říká nutriční specialistka Jitka Turňová.

Hlásí se k vám do nutriční poradny po novém roce více lidí? Přece jenom, jedno z nejčastějších předsevzetí je začít žít zdravě nebo zhubnout.

Ano, je to stejné jako každý rok. Po novém roce je vždy větší zájem pacientů o redukci hmotnosti, stejně tak o zdravější stravování obecně. Je to dáno snahou změnit s novým rokem svůj život k lepšímu.

 

Co je nejdůležitější, když chce člověk zhubnout?

Nejdůležitější je se rozhodnout a hlavně chtít. Tak jako všechny změny v životě, tak ani redukce hmotnosti není zadarmo a člověk musí být motivovaný ke změně. Režimová opatření (dieta a pohyb) musí pacient dělat sám a pravidelně, tedy denně.

Nastavit si nějaký cíl, začít třeba snižovat kalorie u posledního jídla dne, začít denně chodit např. 5 km a pomalu navyšovat fyzickou aktivitu. 

 

Existuje nějaký „mustr“, podle kterého mohou jet všichni, nebo každý člověk potřebuje individuální plán, jídelníček?

Dalo by se říci, že ano. Udržet si optimální hmotnost je jednoduše o tom, udržet vyrovnaný příjem a výdej energie. Takže pokud potřebujeme zredukovat hmotnost, musíme zvýšit výdej, nebo snížit příjem energie.

 

Dá se dlouhodobě udržet hmotnost jen za pomocí stravy, nebo je potřeba i pohyb?

Co se týká pouze udržení hmotnosti, tak ano, ale s ohledem na prevenci onemocnění a udržení dobré kondice a zdraví je pohyb naprosto nezbytný.  

 

Přibývá v ČR obézních lidí? Pokud ano, tak čím si myslíte, že je to způsobeno?

Ano, přibývá, a není to jen trend naší republiky, ale celosvětový problém. Zdůrazňuji problém, protože mnoho lidí zastává názor, že obezita je jen jakási podoba těla, a v duchu rčení, že každému se líbí něco jiného, si dělají alibi pro svoji vyšší hmotnost a bohužel si neuvědomují, že tady jde o zdraví a v mnoha případech bohužel i o život.

 

Může být obezita původcem zdravotních problémů?

Obezita stojí až za 80 % všech onemocnění, a to je obrovské číslo, které můžeme ovlivnit. Nárůst obezity je v populaci velký problém, v současné době u nás žije 66 % lidí s vyšší než normální hmotností a alarmující čísla jsou bohužel i u dětí, kde se počet dětí s obezitou za posledních 25 let více než ztrojnásobil.

 

Myslíte si, že covid negativně ovlivnil stravování a pohyb lidí, nebo spíše se lidé začali více zamýšlet nad tím, co jedí, a díky lockdownu měli více času například na běhání?

Bohužel, první část otázky je pravdou. Člověk je od přírody tvor líný a požitkářský, takže převládl klídek a dobré jídlo.

 

Čím je způsobeno u lidí přejídání?

Vyšší příjem stravy je do jisté míry ovlivněn dostupností energeticky bohatého jídla. Dnes si v podstatě bez fyzické práce pouze pár kliknutím u počítače seženete jídlo na celý den a výdej energie je na minimu.

 

A naopak, čím mohou být způsobeny problémy s příjmem potravy?

Co se týká problémů s příjmem stravy, tak ty mohou souviset s různými onemocněními od onkologických diagnóz až po psychiatrické, to je na delší povídání.

      

Co je prvním krokem k tomu, aby se člověk těchto extrémů zbavil?

Nejdůležitější je se snažit do těchto extrémů nedostat. Se závislostí na jídle, ať už má jakoukoli podobu, je to stejné jako s každou jinou závislostí. Chce to pevnou vůli a odhodlání. Nicméně prvním krokem je určitě uvědomit si, že jde o zdraví a že jediný, kdo s tím dokáže něco udělat, jsme my sami.

 

Máte nějaký oblíbený recept na zdravé a vyvážené jídlo v těchto promrzlých dnech?

Termíny zdravé jídlo, zdravá strava nemám v oblibě. Žádné jídlo, pokud je prodáváno k přímé konzumaci, nemůže být ze své podstaty nějak škodlivé. Co nám řekněme neprospívá, je velmi kulantně řečeno konzumace neuváženého množství potravy.

Vhodné jídlo pro zimní období je dozajista luštěninová polévka. Má oblíbená je fazolová polévka připravená z červených fazolí a rajčat.

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

email / login:

heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net