Reklama
Dnes je sobota 20.04.2024     svátek má Marcela

Na kulinářskou soutěž odjeli s přáním, aby vše dali v pohodě

Foto: JL
Foto: JL

19.3.2023 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Petr Klukan

V pondělí se ve francouzské Remeši utkají s dalšími 10 týmy z celého světa celorepublikoví vítězové gastronomické soutěže žáků středních škol Trophée Mille ČR 2022 Tereza Urbánková a David Lukačko z jihlavské Střední odborné školy služeb v ulici Karoliny Světlé. Na podzim v České republice zvítězili, rádi by uspěli i v Remeši.  


Trénují do poslední chvíle, i když prý některé zahraniční týmy soutěži podřídily takřka vše a žáci drilují své menu „ve dne v noci“. 
Tereza s Davidem pod vedením svých mistrů Tomáše Partla a Petra Zadražila a za přispění rad jihlavského šéfkuchaře Pavla Mareše si přípravu nového jídla také trénovali. Ale společně poprvé až minulý týden. 
K ochutnání a k případným připomínkám k jídlu pozvali mimo jiné zástupce krajského úřadu nebo tisku. 


„Vepřová kotleta s vepřovou fáší, pěna z kůže, pošírovaná šalotka, chlebová drobenka, máslová omáčka, krém z krve, krupeto…,“ vyjmenovává David své jídlo. Když jej pak začne dávat na talíř vyhřátý pod speciálními lampami, laik se nestačí divit, kolik je to práce. 
Malý košíček se musí naplnit, vedle přijde vytvarované krupeto… nedrží tvar a „povolí“. Mistr poznamená, že příště musí být trochu tužší… jako skoro poslední se na talíř servíruje kotleta - i to, zda ji David položí s prohnutím žebra do středu talíře, či naopak, je esteticky důležité. 


Tereza mu pomáhá, šest talířů je šest talířů a servis jídla, což je především „nandání“ pokrmu na talíř, překvapivě vyžaduje spoustu úkonů. Však David také na dotaz, čeho se obává nejvíc, upřímně odpoví: „Že to za ty tři hodiny nestihnu naservírovat.“ I to zdánlivě prosté servírování zabere dost času. 


Když jídlo hosté ochutnají, mají jen drobné připomínky - že ta mrkev by mohla být o ždibínek tužší, ta omáčka… drobnosti, které snad ani nelze běžně postřehnout.  
Pak přichází na řadu dezert Terezy. Na talíři je „špunt od šampaňského“ z odpalovaného těsta, mimo jiné plněný mangem a tymiánovým krémem, a dezert ve tvaru půlkruhu na čokoládovém korpusu, na kterém je kávový mousse a na něm gel z celeru a jablek, tymiánový krém a čokoládová spirála. 


Chutná to výborně a mnohem jednodušeji, než je sáhodlouhý popis. Chutí to má mnoho a různě do sebe zapadají, ostatně stejně jako u hlavního jídla.  
„Za mě dobré, záleží, jak se to vydá, co se týče kombinaci chutí, není nic, co by se řešilo,“ kývne spokojeně hlavou závěrem ochutnávky hlavní degustátor, šéfkuchař Pavel Mareš. 
Pak už debata mezi odbornými učiteli a šéfkuchařem přejde na další ze soutěží - servis a sommelierství a rozdíly mezi dekantací a karafáží. 


Hlavní protagonisté kulinářské soutěže Tereza s Davidem však u diskuse nejsou. Jejich úkol skončil naservírováním jejich výrobků na talíř. 
Jak se minulý týden shodli, nervózní nejsou. „Možná, až tam pojedem, bude to horší,“ uvažuje David. „Ono to přijde, až tam budem,“ dodá s úsměvem. 
„Zatím to zvládáme v pohodě. Když se něco pokazí, budeme to muset napravit,“ doplňuje Tereza. Její přání je jasné: Aby to dali v pohodě a bez nervů.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
16.04.2024 AktualityNa měsíc uzavřou obřadní síň krematoria

Kvůli opravě střechy budovy bude od 22. dubna do 25. května uzavřena obřadní síň jihlavského krematoria. Informoval o tom mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Realizaci má na starosti ...

Komentáře (0)
16.04.2024 AktualityŽalobce chce za vraždu ženy v Jihlavě pro její dceru přísnější trest

Vraždou ženy v Jihlavě z loňského února se bude zabývat odvolací Vrchní soud v Olomouci. Krajský soud v Brně její dceři za čin uložil 18 let vězení, odvolala se jak obžalovaná, tak státní ...

Komentáře (0)
16.04.2024 AktualityVysočina má pro katastrofy humanitární jednotku

Pokud by na Vysočině došlo k nějaké například živelné tragédii, kraj má pro zásah k dispozici speciální humanitární jednotku. Ta působí pod Oblastním spolkem Českého Červeného kříže ...

Komentáře (0)
16.04.2024 AktualityZchátralý sportovní areál v jihlavském v Bedřichově projde velkou proměnou

Více než dvě desítky lidí z řad veřejnosti dorazily 21. března března na veřejné projednání revitalizace sportovního areálu v Bedřichově. Setkání se konalo v pohostinství Zezulkárna. ...

Komentáře (5)
16.04.2024 AktualityŠkodovka je po nehodě na dálnici na odpis, policie hledá svědky a záznamy z kamer

Dálniční policisté z Velkého Beranova šetří od nedělního rána nehodu Škody Kodiaq se slovenskou poznávací značkou na dálnici D1 ve směru na Brno blízko sjezdu na Větrný Jeníkov. Osobní ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityJihlavané oslaví Den Země na náměstí a v zoo, v kraji bude i Den proti úložišti

Jihlavané oslaví Den Země koncem týdne na Masarykově náměstí, kde také mohou darovat bicykly do sbírky Kola pro Afriku. Program tam bude 19. dubna. V Novém Městě na Moravě se děti o den ...

Komentáře (1)
15.04.2024 AktualityV Kostelní Myslové na Jihlavsku padl teplotní rekord z roku 1961

V Kostelní Myslové na Jihlavsku byl v neděli nejteplejší 14. duben od roku 1961, meteorologové tam naměřili 22,4 stupně Celsia. Třiašedesát let staré maximum bylo 21,6 stupně Celsia. Teplotní ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityNa základně v Náměšti se zranil voják

Při výcviku na základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se zranil jednačtyřicetiletý voják. Spadl z několikametrové výšky a záchranáři ho museli se ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityDo 20 minut bez pokuty

Vedení města své občany opakovaně vyzvalo, aby se například při nákupech či vyzvednutí léku v lékárně nebáli zaparkovat zhruba na 15 minut v zónách bezplatně. Primátor města Petr ...

Komentáře (1)
15.04.2024 AktualityNapsal a umístil na Facebooku nejvíc čtyřverší

Novinář Antonín Zvěřina z Třebíče sbírá rekordy. Aktuálně má dva certifikáty o vytvoření českého rekordu z Agentury Dobrý den v Pelhřimově, která české rekordy registruje. První ...

Komentáře (0)
14.04.2024 AktualityČerné skládky rostou jako houby po dešti

Napříč Jihlavskem meziročně roste počet černých skládek. Lidé totiž čím dál častěji nepotřebnou ledničku, pneumatiky a další zbytečné harampádí raději vyhodí někde do strouhy ...

Komentáře (0)
14.04.2024 AktualityNázvy i čísla v Jihlavě budou jednotné

Ulice, budovy a veřejná prostranství v Jihlavě se musí označovat jednotně. Rozhodli o tom na svém posledním jednání městští zastupitelé, kteří jednomyslně schválili tzv. Manuál jednotného ...

Komentáře (4)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net