Reklama
Dnes je čtvrtek 25.04.2024     svátek má Marek

Na kulinářskou soutěž odjeli s přáním, aby vše dali v pohodě

Foto: JL
Foto: JL

19.3.2023 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Petr Klukan

V pondělí se ve francouzské Remeši utkají s dalšími 10 týmy z celého světa celorepublikoví vítězové gastronomické soutěže žáků středních škol Trophée Mille ČR 2022 Tereza Urbánková a David Lukačko z jihlavské Střední odborné školy služeb v ulici Karoliny Světlé. Na podzim v České republice zvítězili, rádi by uspěli i v Remeši.  


Trénují do poslední chvíle, i když prý některé zahraniční týmy soutěži podřídily takřka vše a žáci drilují své menu „ve dne v noci“. 
Tereza s Davidem pod vedením svých mistrů Tomáše Partla a Petra Zadražila a za přispění rad jihlavského šéfkuchaře Pavla Mareše si přípravu nového jídla také trénovali. Ale společně poprvé až minulý týden. 
K ochutnání a k případným připomínkám k jídlu pozvali mimo jiné zástupce krajského úřadu nebo tisku. 


„Vepřová kotleta s vepřovou fáší, pěna z kůže, pošírovaná šalotka, chlebová drobenka, máslová omáčka, krém z krve, krupeto…,“ vyjmenovává David své jídlo. Když jej pak začne dávat na talíř vyhřátý pod speciálními lampami, laik se nestačí divit, kolik je to práce. 
Malý košíček se musí naplnit, vedle přijde vytvarované krupeto… nedrží tvar a „povolí“. Mistr poznamená, že příště musí být trochu tužší… jako skoro poslední se na talíř servíruje kotleta - i to, zda ji David položí s prohnutím žebra do středu talíře, či naopak, je esteticky důležité. 


Tereza mu pomáhá, šest talířů je šest talířů a servis jídla, což je především „nandání“ pokrmu na talíř, překvapivě vyžaduje spoustu úkonů. Však David také na dotaz, čeho se obává nejvíc, upřímně odpoví: „Že to za ty tři hodiny nestihnu naservírovat.“ I to zdánlivě prosté servírování zabere dost času. 


Když jídlo hosté ochutnají, mají jen drobné připomínky - že ta mrkev by mohla být o ždibínek tužší, ta omáčka… drobnosti, které snad ani nelze běžně postřehnout.  
Pak přichází na řadu dezert Terezy. Na talíři je „špunt od šampaňského“ z odpalovaného těsta, mimo jiné plněný mangem a tymiánovým krémem, a dezert ve tvaru půlkruhu na čokoládovém korpusu, na kterém je kávový mousse a na něm gel z celeru a jablek, tymiánový krém a čokoládová spirála. 


Chutná to výborně a mnohem jednodušeji, než je sáhodlouhý popis. Chutí to má mnoho a různě do sebe zapadají, ostatně stejně jako u hlavního jídla.  
„Za mě dobré, záleží, jak se to vydá, co se týče kombinaci chutí, není nic, co by se řešilo,“ kývne spokojeně hlavou závěrem ochutnávky hlavní degustátor, šéfkuchař Pavel Mareš. 
Pak už debata mezi odbornými učiteli a šéfkuchařem přejde na další ze soutěží - servis a sommelierství a rozdíly mezi dekantací a karafáží. 


Hlavní protagonisté kulinářské soutěže Tereza s Davidem však u diskuse nejsou. Jejich úkol skončil naservírováním jejich výrobků na talíř. 
Jak se minulý týden shodli, nervózní nejsou. „Možná, až tam pojedem, bude to horší,“ uvažuje David. „Ono to přijde, až tam budem,“ dodá s úsměvem. 
„Zatím to zvládáme v pohodě. Když se něco pokazí, budeme to muset napravit,“ doplňuje Tereza. Její přání je jasné: Aby to dali v pohodě a bez nervů.

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

E-mail:

Heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele
Reklama
23.04.2024 AktualityHošek webem reaguje na primátora

Další střet primátora Jihlavy Petra Ryšky (ODS) s opozičním zastupitelem Radkem Hoškem (STAN), se dá očekávat na dnešním zastupitelstvu v Jihlavě. Na únorovém zasedání se primátor ...

Komentáře (7)
23.04.2024 AktualityVysočinští Ukrajinci chtějí být samostatní

Téměř v každé rodině je někdo, kdo zahynul, bojuje nebo má celoživotní následky z toho, co se děje v naší zemi, říká Tetiana Varpikhovská, spoluzakladatelka spolku Ukrajinská rada Kraje ...

Komentáře (0)
23.04.2024 AktualityŠkodovku otočil na střechu, od nehody utekl

K hrůzně vypadající nehodě vyjížděli jihlavští dopravní policisté v sobotu nad ránem. Pravděpodobně mezi půl čtvrtou a půl pátou ráno totiž na silnici II/112 mezi Zvolenovicemi a Telčí ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityKempy na Vysočině začnou otevírat koncem dubna

Řada kempů na Vysočině se začne otevírat turistům koncem dubna nebo od května. Nejdřív čekají hlavně víkendové pobyty a akce a také školní výlety. Ceny za ubytování se podle provozovatelů ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityVysočina řeší úpravu počtu lůžek v nemocnicích

Nemocnice, které zřizuje Kraj Vysočina, jednají z Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) o budoucím fungování. Zřejmě se budou upravovat počty lůžek vybraných oddělení, slučování ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityPřijďte si užít pohodový den ve výcvikovém areálu PČR

Již příští sobotu 27. dubna odstartuje 26. ročník soutěže Řidič Vysočiny. Největším lákadlem letošního ročníku je jednoznačně možnost prohlédnout si nově vybudovaný multifunkční ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityOd září přivítají v lavicích 19 prvňáčků

K zápisu do první třídy Základní školy ve Větrném Jeníkově přišlo v průběhu úterního odpoledne celkem 21 dětí. Podle ředitelky školy Barbory Schrekové budou mít dvě děti povinnou ...

Komentáře (0)
22.04.2024 AktualityV krematoriu nebudou přes měsíc obřady

Zhruba na měsíc se pohřby v Jihlavě zkomplikují. Provozovatel krematoria v Lesnově Služby města Jihlavy (SMJ) v tiskové zprávě oznámily, že od 22. dubna do 25. května proběhne oprava střechy ...

Komentáře (0)
21.04.2024 AktualityJihlava si čisté ovzduší drží

Silniční doprava a lokální topeniště. To jsou dva hlavní znečišťovatelé ovzduší v Jihlavě. Vyplynulo to z tiskové zprávy kraje k měření kvality ovzduší v jihlavské průmyslové zóně ...

Komentáře (7)
21.04.2024 AktualityAť žije špinavá Jihlava!

Na Telečské ulici za paneláky vede chodníček a za ním je zeleň a Skalka. Slouží k cestě do práce, k procházce i s pejsky. Jsou u něj i lavičky. Má však jednu špatnou vlastnost: chybí ...

Komentáře (0)
20.04.2024 AktualityŠanci na záchranu představuje pro zdravotníka experimentální léčba

Celé Jihlavsko se semklo na pomoc mladému polenskému lékaři, který bojuje s vážnou nemocí. Příběh Alexandra Noska zveřejnila na serveru Donio jeho sestra Lucie Vítů Nosková. Přes portál ...

Komentáře (1)
20.04.2024 AktualityOchlazení nepřeje úrodě ani včelařům

Počasí se zbláznilo, tak charakterizoval výkyvy jeden z mnoha obyvatel Vysočiny. Po letních teplotách, kdy teploměry ukazovaly rekordní hodnoty, spadla rtuť pod bod mrazu a lepší to nebude ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net