Reklama
Dnes je čtvrtek 02.05.2024     svátek má Zikmund

Sní opravdu vše, co mu přijde na talíř

ZVLÁDNE do sebe nasoukat opravdu vše – slané, sladké, mastné, kyselé, „smradlavé“… Jaroslav Němec přiznává, že na soutěžní klání ani nijak netrénuje. Foto: archiv JN
ZVLÁDNE do sebe nasoukat opravdu vše – slané, sladké, mastné, kyselé, „smradlavé“… Jaroslav Němec přiznává, že na soutěžní klání ani nijak netrénuje. Foto: archiv JN

1.3.2021 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Ladislava Brabencová

V pojídání jakéhokoli jídla nemá podle všeho v České republice konkurenci.

Šestačtyřicetiletý Jaroslav Němec z Bystré, obce ležící na hranici Vysočiny a Pardubického kraje, si vysloužil přezdívku Maxijedlík.

A právem. Však si to vyzkoušejte. Zvládli byste jen tak sníst 38 kusů tatranek za pět minut, či půl kila tlačenky za 79 vteřin?

Jedlík Němec přiznává, že k jídlu a gastronomii měl vždy blízko. Vyučil se kuchařem. „Věděl jsem o sobě, že toho dokážu rychle hodně sníst, a chtěl jsem to někde zkusit,“ vzpomíná a přibližuje svou velkou první velkou jedlíkovskou soutěž před 15 lety. Tehdy se ve Svitavách konalo předkolo vizovického Trnkobraní. Tam ho kamarádi vyhecovali do účasti v soutěži v pojídání knedlíků. Soutěž vyhrál a postoupil do finále.

Maxijedlík líčí, že začátky v jeho baštící disciplíně byly těžké. Postupem času se ale vypracoval do republikové špičky.

Jenom za rok 2019 absolvoval 46 vyhraných soutěží. Plus účinkoval v televizi i rádiu.

Neskrývá, že by toho zvládnul i více. Někdy jsou ovšem soutěže třeba v jeden den na třech místech. „A to se opravdu stihnout nedá,“ upozorňuje a dodává: „Jednou se mi podařilo vyhrát i pět soutěží v jediný den na zabijačkových hodech v Brně.“

Na soutěžení se nikdy nijak nechystá a ani netrénuje. „Já vlastně trénuji přímo na soutěžích. Zkoušel jsem třeba vypít 5 litrů vody za pár minut, abych si roztáhl žaludek, ale už to nedělám,“ zmiňuje.

I Jaroslava Němce, stejně jako všechny v celé zemi, ovlivnila covidová pandemie. Už téměř rok jsou zrušené veškeré veřejné akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků.
Maxijedlík však nezoufá a využívá výzev v restauracích a hospodách. Ještě před jejich uzavřením zvládnul v říjnu loňského roku pokořit nabídku jedné ze žďárských restaurací v pojídání 1200 g Steaku Mega Royal – složeného z vepřové krkovice se smaženou cibulkou.

„Udělal jsem tam hned rekord. Za sedm let, co tam mají soutěžní výzvu, byl nejlepší čas 13 minut 10 vteřin. Mně se podařilo nastavit laťku na čas 8 minut 16 vteřin,“ dme se pýchou s tím, že až to bude možné a pohostinství se otevřou, chce svůj čas ještě vylepšit.

Přiznává, že nejvíce je za poslední dobu pyšný na rekordy v pojídání tří nejsmradlavějších jídel světa. Snědl je naráz, jako jediný na světě. Na brněnském gastro veletrhu.
Jmenovitě hákarl, který je „vražednou“ kombinací močovinou páchnoucího nakládaného zkvašeného žraločího masa, které je za syrova prudce jedovaté. „Chuť šla, ale zápach byl šílený,“ vzpomíná.

Dále surstromming, což představuje zkvašené rybí maso, které je v Guinnessově knize rekordů zapsané jako nejsmradlavější jídlo světa.

„Jedl jsem ho už popáté, smrdí jako zkažené přesolené maso. Chutově je hrozné, okamžitě vás to natáhne na zvracení. Snědl jsem vždy celou plechovku i s kostmi a navrch vypil i lák,“ prozrazuje. A nakonec durian. „Taky smrděl, ale byl aspoň sladký. Dal jsem dva velké kusy. Byl to fakt hrozný puch, že dokonce na výstavišti pak museli na hodinu pustit centrální klimatizaci,“ vzpomíná.

Nedávno si spočítal poháry a medaile z vyhraných soutěží. Má je vystavené v knihovně ve své ložnici. Dostal se k neuvěřitelnému číslu sto. Naznačuje, že pohled na ně mu připomíná, že čas a úsilí, které svému koníčku věnuje, není promarněnou energií.

„Pojídání mě baví. Mám rád adrenalin před soutěží, její atmosféru „u stolu“, publikum i mediální sledovanost,“ neskrývá svou jedlíkovskou motivaci Jaroslav Němec.
Aktuálně by rád zhodnotil svůj velký zájem o vaření. Připravuje proto vydání své vlastní kuchařské knihy.

 

Výběr z rekordů Maxijedlíka

zopakoval slavný filmový souboj Vladimíra Menšíka s bernardýnem Bohoušem. Zvládl celé menu o 11 chodech, kterým slavný herec umořil nešťastné zvíře i s jeho majitelem.
 pojídání tatranek – 38 ks za 5 min.

pojídání jitrnic – 14 ks za 5 min.

pojídání švestkových knedlíků – 35 ks za 4 min. 14 s.

pojídání steaků – 1 kg za 4 min. 44 s.

pojídání šišek s mákem – 29 a půl ks za 5 min.

pojídání půl kila tlačenky – za 79 vteřin

pojídání zabijačkových výrobků – 12 chodů za 34 min.

v Show Jana Krause udělal světový rekord v pojídání natvrdo uvařených vajec - za 2 minuty pozřel se svázanýma rukama 24 a půl vejce

 

Recept na super bábovku

Ingredience

20 dkg másla

25 dkg cukru

25 dkg polohrubé mouky

půl prášku do pečiva

3 až 4 vajíčka

2 až 3 lžíce mléka

20 dkg pomletých ořechů badyán

jedna tabulka čokolády na vaření.

0,3 až 0,5 l vaječného koňaku

 Postup

Utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vajíčka. Pořádně vyšleháme, poté opatrně přidáváme přes síto přesátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a nakonec jemně přimícháme nastrouhanou čokoládu a koňak. Pečeme 45 minut na 180 stupňů.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
30.04.2024 AktualityČarodějnice dorazí na vatru až naposled

Zatímco v minulém týdnu vzhlíželi k nebi majitelé ovocných sadů, zahradnictví a zahrádkáři, dnes k němu upínají zraky pořadatelé oslavy tzv. čarodějnic. Český hydrometeorologický ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityNejvíc je u nás Ukrajinců, Slováků a Vietnamců

Na Vysočině žilo koncem minulého roku 30.065 cizinců. Po předchozím nárůstu jejich počet vloni klesl o 2,4 procenta. Mezi regiony v Česku měla Vysočina třetí nejnižší počet cizinců, ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualitySíť cyklostezek na Vysočině rozroste

V příštích dvou letech se milovníci jízdy na kole mohou těšit například na první kilometry nové stezky z Brtnice na Rokštejn nebo z Chotěboře do Bílku. Vznikat začne i cyklostezka z Třebíče ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityVítězové Řidiče Vysočiny 2024 jsou z Třebíče

26. ročník motoristické soutěže Řidič Vysočiny zná vítěze. Po pětaosmdesáti kilometrech a devíti soutěžních úkolech v kategorii automobilů vystoupali na stupně nejvyšší Jan Morávek ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityHorácká aréna má mít vybavení za 200 milionů

Zatímco před očima pomalu rostou objekty nové Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě, město již nyní řeší její vnitřní vybavení. Jihlavští zastupitelé na svém úterním jednání ...

Komentáře (2)
29.04.2024 AktualityČarodějnické ohně se poslední dubnové úterý rozhoří ve všech městech na okrese

Horko těžko budete napříč Jihlavskem hledat obec, kde by v úterý 30. dubna nepořádali tradiční akci související s pálením čarodějnic. Z velkých měst v regionu ji chystají všechna. ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityLidem zkontrolují znaménka

U příležitosti Mezinárodního dne melanomu budou zájemcům v jihlavské nemocnici vyšetřovat znaménka. Kožní ambulance, kterou pacienti najdou v přízemí interního pavilonu, bude otevřena ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityUrčili desítku hlavních problémů

Obyvatelé Telče vybrali desítku hlavních problémů ve městě. Po vedení tamní radnice chtějí, aby se prioritně zabývala nedostatkem lékařů, vyžitím pro mladistvé či řešila otázku ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityRadní po letech získal městské pozemky. Zaplatí za ně miliony korun

Radní Brtnice Jiří Zelený (39) získal prostřednictvím své firmy euro-floor brtnice s.r.o., v níž je jediným jednatelem, od města necelého půl hektaru pozemků v místní části Komárovice. ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityKřižovatku na sjezdu z D1 plnou nehod začnou v květnu přestavovat na kruháč

Čistě z pohledu dopravní bezpečnosti jde o křižovatku, která je na Vysočině vůbec tou nejnebezpečnější. Podle analytiků serveru portalnehod.cz se na ní staly už desítky dopravních nehod, ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityProdej pístovských kasáren má zelenou

Celkem 44.900.000 Kč. Takovou cenu má podle znaleckého posudku část bývalých Pístovských kasáren, která patří Jihlavě. Městští zastupitelé odsouhlasili na svém úterním jednání záměr ...

Komentáře (1)
27.04.2024 AktualityProblémoví cestující jsou ojedinělí

Trochu pernou směnu zažil řidič autobusu společnosti Icom transport, který jel 9. dubna kolem 13. hodiny z Větrného Jeníkova do Zbilid. Cestující natočili brýlatého muže středního věku ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net