Reklama
Dnes je čtvrtek 02.05.2024     svátek má Zikmund

Dobří kuchaři restauracím chybí, pomoci má Gastroakademie Vysočina

KUCHAŘSKÉ týmy bojují v kulinářském klání „Steak jako Brno“ na hradě Veveří. Foto: archiv OA, SZŠ a SŠ služeb Jihlava
KUCHAŘSKÉ týmy bojují v kulinářském klání „Steak jako Brno“ na hradě Veveří. Foto: archiv OA, SZŠ a SŠ služeb Jihlava

23.7.2017 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník

 

Už téměř rok funguje projekt Gastroakademie Vysočina. Spolupráce škol a restaurací v něm má pomoci oživit kvalitu kuchařského řemesla. Dostavují se i soutěžní úspěchy. 

Do kulinářského klání „Steak jako Brno“, které bylo součástí Svatojánského festivalu na hradě Veveří, se 24. června úspěšně zapojilo družstvo krajské Gastroakademie Vysočina. 

Jak popisuje Libor Fasora, ředitel jihlavské vzdělávacího centra služeb, stala se soutěž vinou absence některých soutěžících soubojem dvou silných týmů, které se na ni dlouhodobě připravovaly.

Tým Vysočiny byl složen ze dvou žáků Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod a jednoho žáka Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava. Zapojen byl i kapitán týmu - odborný vyučující kuchařského oboru Libor Homolka z jihlavské školy.

Proti týmu z Vysočiny se postavilo silné družstvo Kuliner Brno. „Tato známá kulinářská škola vaření má gastronomickou přípravu od žákovského věku velmi dobře propracovanou... Nevýhodou pro soupeře však mohla být absence kapitána ze zdravotních důvodů,“ popisuje Fasora.

Tým Vysočiny se v přípravě pětkrát sešel v Jihlavě, kde postupně zkoušel jednotlivé varianty pokrmů. „Znamenalo to připravit tým nejen na tři odlišné druhy masa, ale také sestavit porce na talíři tak, aby chutnaly, ladily, a navíc i dobře vypadaly,“ vysvětlil Fasora.

 

Horko a ananas

Plnění úkolu bylo striktně ohraničeno časovým limitem 45 minut, proto muselo být všechno odzkoušeno do detailů.

K tomu pak horko na nádvoří hradu Veveří pod střechou stanu dosahovalo při soutěži až nelidských hodnot. Svoji roli hrál i malý prostor na vlastní práci, improvizované dodání řeznicky neopracovaného masa těsně před soutěží a jako bonus pro tým Vysočiny vylosovaný ananas jako „povinná“ surovina, která podle kuchařů umí být pěkně záludná.

V soutěži bylo úkolem připravit na grilu porci hovězí svíčkové, vepřové krkovice a rybu - mečouna. „Způsob přípravy i jednotlivé ingredience byly zcela v režii soutěžících, až na vylosovaný ananas,“ vzpomíná Fasora, „kluci mohli jakkoliv spolupracovat a kombinovat gastronomické postupy. Kapitán týmu však mohl jen poradit či upozornit na možnou vznikající chybu.“

Profesionální pokyny kapitána ale podle ředitele školy byly pro tým klíčové, stejně jako jeho odhad časových možností týmu. Při konečném servírování se tak mohlo na nádvoří hradu mezi publikem  odpočítávat, a skutečně na tři, dva, jedna se před porotou objevily tři téměř dokonalé porce steaků jako Brno.

Chybičky se týkaly spíše příloh, naopak kvalita přípravy masa  byla ze strany Gastroakademie Vysočina vynikající. Chválila odborná i laická část poroty. V ní zasedli kuchařští odborníci z Česka, Slovenska, Maďarska a Španělska a osobnosti společenského života. Hodnotili vítězové jedné z řad kulinářské soutěže Masterchef, muzikáloví zpěváci, moderátor pořadu Dobré ráno či radní Kraje Vysočina Jana Fialová.

 

Dobří kuchaři scházejí

Z Hradu Veveří si tým Gastroakademie Vysočina odnesl vítězství,  nové zkušenosti i ceny  - kulinářské speciality, profesionální nože či poukaz na somelierskou výuku. Hlavní cenou pro tým z Vysočiny byla 50% sleva na zakoupení nového konvektomatu. „To může pro naše vítěze či podporovatele Gastroakademie Vysočina znamenat výhru a zároveň úsporu několika desítek tisíc korun,“ oceňuje Fasora. 

Projekt Gastroakademie Vysočina podporuje spolupráci s vybranými restauracemi a kooperaci mezi zapojenými krajskými školami. „Spolupráce s restauracemi je oboustranně úspěšná a vzdělávání žáků probíhá jak v restauracích, tak i formou odborných seminářů, které lektorují přímo kuchaři spolupracujících restaurací,“ hodnotí Fasora téměř roční fungování Gastroakademie Vysočina.

Navíc se projekt od října 2017 rozroste - zapojí se žáci nových druhých ročníků. „Nezbývá, než pochválit všechny, kteří podporují kuchařské řemeslo v době, kdy to nemá vůbec jednoduché. Dobří kuchaři restauracím dlouhodobě chybí a všichni věří, že projekt Gastroakademie Vysočina je tou správnou cestou pro nápravu,“ uvažuje Fasora.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
29.04.2024 AktualityČarodějnické ohně se poslední dubnové úterý rozhoří ve všech městech na okrese

Horko těžko budete napříč Jihlavskem hledat obec, kde by v úterý 30. dubna nepořádali tradiční akci související s pálením čarodějnic. Z velkých měst v regionu ji chystají všechna. ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityLidem zkontrolují znaménka

U příležitosti Mezinárodního dne melanomu budou zájemcům v jihlavské nemocnici vyšetřovat znaménka. Kožní ambulance, kterou pacienti najdou v přízemí interního pavilonu, bude otevřena ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityUrčili desítku hlavních problémů

Obyvatelé Telče vybrali desítku hlavních problémů ve městě. Po vedení tamní radnice chtějí, aby se prioritně zabývala nedostatkem lékařů, vyžitím pro mladistvé či řešila otázku ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityRadní po letech získal městské pozemky. Zaplatí za ně miliony korun

Radní Brtnice Jiří Zelený (39) získal prostřednictvím své firmy euro-floor brtnice s.r.o., v níž je jediným jednatelem, od města necelého půl hektaru pozemků v místní části Komárovice. ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityKřižovatku na sjezdu z D1 plnou nehod začnou v květnu přestavovat na kruháč

Čistě z pohledu dopravní bezpečnosti jde o křižovatku, která je na Vysočině vůbec tou nejnebezpečnější. Podle analytiků serveru portalnehod.cz se na ní staly už desítky dopravních nehod, ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityProdej pístovských kasáren má zelenou

Celkem 44.900.000 Kč. Takovou cenu má podle znaleckého posudku část bývalých Pístovských kasáren, která patří Jihlavě. Městští zastupitelé odsouhlasili na svém úterním jednání záměr ...

Komentáře (1)
27.04.2024 AktualityProblémoví cestující jsou ojedinělí

Trochu pernou směnu zažil řidič autobusu společnosti Icom transport, který jel 9. dubna kolem 13. hodiny z Větrného Jeníkova do Zbilid. Cestující natočili brýlatého muže středního věku ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityMusíme to vydržet, zní z Bítovčic

Už více než tři týdny probíhá v Bítovčicích nedaleko Jihlavy generální rekonstrukce krajské komunikace třetí třídy číslo 3516. Součástí prací je i vybudování opěrných zdí a ...

Komentáře (0)
26.04.2024 AktualityTrať Řidiče Vysočiny zítra přivítá závodníky

Zítra, v sobotu 27. dubna, v osm hodin ráno odstartuje 26. ročník motoristické soutěže Řidič Vysočiny. Více než 130 soutěžících vyrazí podle „slepého“ itineráře na přibližně ...

Komentáře (0)
26.04.2024 AktualityVysočina připravuje cesty pro Dukovany

Obchvaty Brtnice, Jihlavy, Okříšek, Slavětic, Třebíče nebo Zašovic. Plánovaná dostavba Jaderné elektrárny Dukovany si vyžádá nemalé investice do silniční sítě na Vysočině. Vznikne ...

Komentáře (0)
26.04.2024 AktualityOkruh kolem Jihlavy včetně tunelu od letních prázdnin sevřou uzavírky

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) spustilo tendr na zhotovitele opravy obchvatu Jihlavy. Přesněji rekonstrukce hlavního tahu ve směrech na Znojmo a Havlíčkův Brod. Investor očekává, ...

Komentáře (1)
26.04.2024 AktualityMrazivé čtvrteční ráno

Čtvrtek 25. dubna přinesl do krajského města na stanici Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Hruškových Dvorech rekord. Ráno bylo naměřeno -2,5 st. C, a padla tak dosud nejnižší ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net