Reklama
Dnes je pátek 23.02.2024     svátek má Svatopluk

Dálniční policisté se dočkali. Ve Velkém Beranově mají nové zázemí

STAVEBNÍ práce se podařilo dokončit letos v červnu. Celkově se náklady vyšplhaly na téměř 66 milionů korun. Slavnostní předání stavby proběhlo minulý týden ve středu. Foto: David Kratochvíl
STAVEBNÍ práce se podařilo dokončit letos v červnu. Celkově se náklady vyšplhaly na téměř 66 milionů korun. Slavnostní předání stavby proběhlo minulý týden ve středu. Foto: David Kratochvíl

24.8.2023 Pro motoristy/Komentáře (0), autor:
David Kratochvíl

Dálniční policisté z oddělení ve Velkém Beranově získali nové moderní zázemí za téměř 66 milionů korun.  Původní budova strážcům zákona nestačila kapacitně a potýkala se také s  azbestovou zátěží.


Slavnostní předání stavby do užívání proběhlo minulý týden ve středu před polednem. Šlo o rozsáhlou investiční akci - přístavbu administrativní budovy a rekonstrukci stávajících vnitřních konstrukcí a technické infrastruktury velkoberanovského dálničního oddělení.


Stavba byla podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové dokončena v červnu letošního roku a 26. června byl vydán kolaudační souhlas k trvalému užívání stavby. 
„Poté jsme objekt vybavili potřebným vnitřním zařízením, výpočetní technikou a dalšími nezbytnými prvky, aby jej mohli začít naplno využívat dálniční policisté,“ uvedla.


„Po všech problémech, s nimiž jsme se v případě původní budovy potýkali, se dílo podařilo a otevíráme jedno z nejmodernějších pracovišť určených pro dálniční policisty,“ ocenil krajský policejní šéf Miloš Trojánek.

 

Moderní prostředí  i pro občany 
Dodal, že modernizací stávající budovy, přístavbou, celkovým dispozičním řešením a moderním vybavením nového dálničního oddělení se výrazně zvýší komfort nejen pro službu konající policisty, ale také pro všechny řidiče a obyvatele, kteří v případě potřeby budou mít k dispozici vlídné a moderní prostředí při kontaktu s policisty. 


Dálniční oddělení ve Velkém Beranově obhospodařuje nejdelší úsek dálnice v rámci celé republiky. Jde podle Čírtkové o téměř 93 kilometrů. Na dálničním oddělení je v současné době služebně zařazeno celkem 70 policistek a policistů a dvě občanské pracovnice. 


„V první etapě jsme realizovali novostavbu administrativní budovy, jejíž součástí jsou garážová stání a myčka vozidel,“ uvedla k dokončenému projektu za zhotovitele prokuristka Marie Kovářová s tím, že po dokončení první etapy bylo zapotřebí vyklidit původní budovu, aby mohla být zahájena její rekonstrukce, včetně ekologické likvidace nebezpečné azbestové zátěže, která představovala významnou položku v rámci stavebního rozpočtu. Zároveň byla zahájena výstavba parkovacího domu, jehož nedílnou součástí je nájezdová rampa a ocelové schodiště. 

 

Původní objekt z roku 1977
Po dokončení všech stavebních úprav byly podle Kovářové vybudovány ještě zpevněné a parkovací plochy, provedena rekonstrukce původních garáží, vybudováno nové oplocení, okapové chodníky a proběhla výsadba nové zeleně tak, aby mohl celý komplex sloužit svému účelu.


Objekt, v němž sídlí dálniční oddělení,  byl postaven v roce 1977 tehdejším pražským Ředitelstvím dálnic. O rok později došlo k převodu práva hospodaření na ministerstvo vnitra.  Současné krajské policejní ředitelství s ním mohlo začít nakládat od roku 2009. 


Před zahájením stavby v roce 2020 bylo dálniční oddělení umístěno v původní dvoupodlažní montované budově ze 70. a 80. let minulého století. Vnitřní prostory zůstaly podle krajské policejní mluvčí Dany Čírtkové téměř v nezměněné podobě. 


Pouze vstupní prostory pro veřejnost byly rekonstruovány v roce 2008. Další rekonstrukce se týkala zateplení obvodového pláště objektu a byla realizována v roce 2016. 


Objekt nevyhovoval potřebám pro výkon služby dálničních policistů jednak kapacitně, ale ani svým dispozičním uspořádáním a hygienickými standardy.

 

Investici rozdělili do etap
Stavební zakázka spočívala v několika etapách. Zásadní rekonstrukcí prošel stávající objekt. Půdorysně jde o obdélníkový objekt o rozměrech 13,16 x 26,36 metru. Provedla se rekonstrukce vnitřních prostor, především kompletní demontáž stávajících vnitřních příček, podlah a podhledu, kdy došlo k likvidaci konstrukcí z azbestu. 
Nová vnitřní dispozice je provedena pomocí lehkých příček, včetně celkové rekonstrukce vnitřních rozvodů. V přízemí objektu vznikla jídelna, sklady, posilovna, zázemí pro ženy – šatna, umývárna, WC, tranzitní místnost a sušárna. 


Ve druhém nadzemním podlaží se nachází zasedací místnost, archivy a zázemí pro muže – šatna, umývárna, WC, tranzitní místnosti a sušárna. Funkčně je tento zrekonstruovaný objekt propojen s nově vzniklým objektem nadzemním komunikačním krčkem.


Další etapou realizace stavební zakázky byla přístavba nového objektu. Jedná se o dvoupodlažní novostavbu administrativní budovy bez podsklepení a s plochou střešní konstrukcí. 


Půdorysně jde o obdélníkový objekt o rozměrech 15 x 25 metrů. V přízemí objektu se nacházejí vstupní prostory včetně hygienického zázemí pro veřejnost, dozorčí místnost, garážová stání, cely předběžného zadržení, sklady, zařízení pro ruční mytí aut, hygienické a technické zázemí.

 

K dispozici bezbariérový přístup 
Ve druhém nadzemním podlaží se nacházejí kancelářské prostory, včetně hygienického zázemí. Budova má navíc bezbariérový přístup. Policisté očekávají, že budou oproti původnímu stavu šetřit také náklady za energie. 


Třetí etapou realizace byla novostavba parkovacího domu. Jedná se o jednopodlažní objekt parkingu s příjezdovou rampou a plochou střechou určenou pro parkování. Půdorysně jde o obdélníkový objekt o rozměrech 26,3 x 20,1 metru. 


V přízemí objektu je k dispozici 19 parkovacích stání pro osobní automobily, tři stání pro motocykly, stání pro bicykly, prostor pro popelnice a místnost pro záložní zdroj. Na střešní části se nachází parkovací stání pro 17 osobních automobilů. Přístup na parkovací střechu je řešen přes kovové schodiště a příjezd vyhřívanou betonovou rampou.

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

email / login:

heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net