Reklama
Dnes je sobota 20.04.2024     svátek má Marcela

Nemocnice zavádí zdravé bufety pro maminky

UKÁZKA volně přístupných chlazených výrobků pro maminky na novoměstském porodním oddělení. Foto: archiv NNM
UKÁZKA volně přístupných chlazených výrobků pro maminky na novoměstském porodním oddělení. Foto: archiv NNM

23.2.2023 Pro ženy/Komentáře (0), autor:
Lenka Kopčáková

Zatím ve dvou z celkem pěti vysočinských nemocnic uplatňují novinku ve stravování novopečených maminek. Po 24 hodin denně mají k dispozici bufet s pestrým výběrem zdravých jídel.

Šestinedělky těchto nemocnic si mohou kdykoliv během dne zajít do bufetu, zdarma si pochutnat a doplnit tak potřebné bílkoviny a vitaminy.

Jako první zavedla bufet začátkem ledna stanice šestinedělí v Nemocnici Havlíčkův Brod a za pár dní přišlo se stejnou službou i porodní oddělení Nemocnice Nové Město na Moravě.

V jihlavské porodnici zatím bufetovou stravu nemají, ale chtějí ji letos zavést. Zdravý bufet na porodním oddělení zvažuje i Nemocnice v Pelhřimově. Klasického způsobu stravování maminek podle racionální diety se chce držet i nadále třebíčská porodnice.

Novoměstská porodnice

Maminky po porodu v Nemocnici Nové Město na Moravě si mohou nyní dát, na co mají právě chuť. Umožňuje to nový bufet zřízený na zdejším porodním oddělení.

V chladničce mají volně k dispozici jogurty, tvarohové dezerty, šunku, sýr a mléčné nápoje. K sestavení vlastního jídelníčku mohou maminky využít i marmeládu, ovocné přesnídávky či kukuřičné lupínky a ovesné vločky. Mohou jíst tak, jak jsou zvyklé z domu.

„Nahradili jsme tak výdej snídaní, ale místnost je maminkám přístupná po celý den. Je to bezplatné, maminky si kdykoliv mohou dát, na co mají chuť. Když dostanou hlad, mohou si třeba vzít druhou večeři,“ říká vedoucí stravovacího provozu Jan Hutař.

Pacientky s dietním omezením dostávají stravu individuálně na základě indikované diety, nebo jim s výběrem pomůže nutriční terapeutka.

„Ze stravovacího provozu denně chodí pouze pečivo, obědy a večeře. S večeří posíláme maminkám i čerstvé ovoce,“ podotkl Jan Hutař s tím, že sortiment budou průběžně doplňovat a upravovat.

Brodská porodnice

Velkou speciální lednici nepřetržitě vybavenou jídlem na stanici šestinedělí mají v Havlíčkově Brodu od začátku roku. Vybavená kuchyňka je maminkám dostupná 24 hodin denně.

„Mohou si přijít vybrat kdykoliv během dne i noci a novinka má mezi maminkami skutečně ohlas. Najdou zde velice kvalitní suroviny a vše je bezplatné,“ informuje mluvčí zařízení Petra Černo.

Jak dodává, k tomu je zcela zachován systém snídaní, obědů a večeří. Lednice je doplňkem navíc. „V loňském roce jsme upravovali spolu s oddělením nutriční terapie skladbu jídelníčku pro maminky, na výběr jsou i diety,“ dodává Černo.

Jihlavská porodnice

„U nás bufetovou stravu maminky zatím nemají, nicméně to máme v plánu a letos chceme také zrealizovat. Maminky tak budou mít také u nás na výběr snídani hotelového typu,“ informuje tisková mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Pelhřimovská porodnice

Strava pro maminky v pelhřimovské porodnici je distribuována prostřednictvím tabletového systému. Jak informuje tisková mluvčí Alexandra Knapová, na snídani mohou maminky dostat mléčné výrobky, pečivo, pomazánky, šunku, ovoce popř. ovocné džusy.

„Společně se snídaní je na tabletu posílána maminkám i dopolední svačina. Obědy mohou volit výběrem ze dvou jídel. S obědem je tabletována i odpolední svačina. Večeře jsou připravovány formou balíčku a druhá večeře je v porodnici samozřejmostí,“ vysvětluje mluvčí. Novopečeným maminkám se zde snaží vyjít maximálně vstříc.

„Po přestěhování gynekologicko-porodnického oddělení a dětského oddělení do pavilonu péče o rodinu, který bude otevřen v první polovině tohoto roku, stravovací provoz uvažuje o rozšíření nabídky stravování formou bufetu pro novopečené maminky,“ informuje Alexandra Knapová.

Jak dodává, oddělení léčebné výživy a stravování Nemocnice Pelhřimov nabízí hospitalizovaným pacientům napříč odděleními vyvážený a pestrý jídelníček. „Strava spočívá v dodávce potřebných živin s ohledem na aktuální zdravotní stav pacienta. O vhodné výživě hospitalizovaných pacientů rozhoduje a zodpovídá ošetřující lékař pacienta,“ říká na závěr.

Třebíčská porodnice

V nemocnici Třebíč je strava maminek zajištěna klasickým způsobem a kojící matky mají v dietním systému nemocnice svoji dietu, která vychází z racionální diety.

Jak informuje vedoucí nutriční terapeutka Zdeňka Bartošová, pro maminky je jídelníček upraven tak, aby neobsahoval nadýmavé potraviny a potraviny s vyšším obsahem častých alergenů. Strava je obohacena o druhou večeři a mléčný přídavek.

„Snídani formou bufetu nevidíme v současné době s ohledem na finanční limity a limity týkající se dohledu nad skladbou stravy maminek akceptovatelnou. V případě individuálních potřeb maminek, mají všechny pacientky možnost volby tzv. výběrové diety - tu pak maminka plánuje společně s nutričním terapeutem, který je v nemocnici k dispozici,“ vysvětluje Zdeňka Bartošová.

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

email / login:

heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net