Reklama
Dnes je pondělí 17.03.2025     svátek má Vlastimil

Potravinářské inspekce: Nejčastěji se klame se sýrem

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

28.2.2024 Čtenáři píší/Komentáře (0), autor:
 Pavel Kopřiva (Autor je mluvčím Státní zemědělské

Každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů uváděných v provozovnách společného stravování – zejména restauracích a rychlém občerstvení – při nabídce pokrmů. Inspektoři při kontrole konfrontují údaje uvedené v jídelních a nápojových lístcích, nabídkových tabulích nebo ústním sdělením personálu se skutečným složením předmětného pokrmu. 


Cílem kontroly je prověřit, zda při nabídce nejsou spotřebiteli sděleny nepravdivé nebo zavádějící informace ohledně složení pokrmu, použité suroviny, případně zda nebyla na úkor spotřebitele nahrazena dražší složka pokrmu složkou levnější.
V roce 2023 inspektoři SZPI provedli tento typ kontroly v celkem 194 různých provozovnách společného stravování. 


Poskytování nepravdivých a zavádějících informací kontrola prokázala ve 49 provozovnách, inspektoři tak konstatovali nelegální praktiky u čtvrtiny z kontrolovaných podniků. V některých provozovnách kontrola zjistila více prohřešků, celkem se jednalo o 60 zjištění.
Nejčastější typ klamání spotřebitele inspektoři zjistili při nabídce pokrmů se sýrem. Typickým příkladem je sýr „parmazán“, kdy chráněné označení původu „Parmigiano – Reggiano“ provozovatelé zneužili v 18 případech, a to nahrazením deklarované složky jinou levnější složkou se zdánlivě podobnými chuťovými vlastnostmi. 


Ve dvou případech inspektoři prokázali zneužití výrazu „Grana Padano“. Celkem v 19 případech kontrola zjistila neoprávněné uvedení značky sýra „Hermelín“, přičemž složka byla v pokrmu nahrazena jinými značkami sýra (např. typu camembert).
Ve čtyřech případech kontrola potvrdila neoprávněné použití výrazu „šunka“, když provozovatel ve skutečnosti v pokrmu použil jiný masný výrobek neodpovídající uvedenému označení.
Z výše uvedených zjištění vyplývá, že dle výsledků kontrol nejčastěji ke klamání spotřebitelů dochází při nabízení pokrmů z italské gastronomie, např. pizza, těstoviny, rizoto apod.


Krom uvedených případů kontrola prověřovala i segment rozlévaných nápojů. Nejvíce pochybení inspektoři zaznamenali při nabídce lihovin pod označením „rum“. 
V celkem devíti případech kontrola prokázala, že ve skutečnosti byl spotřebiteli podán „tuzemák“ nebo jiná lihovina neodpovídající kategorii „rum“.
Kontrolovaným osobám, u kterých bylo prokázáno použití nepravdivých a zavádějících tvrzení, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Diskuze k článku

Nový komentář

Napište i vy, svůj vlastní článek - formulář ZDE
ReklamaReklamaReklama
Reklama
19.02.2025 Čtenáři píšíPololetí v naší přípravné třídě

Již se ohlížíme za prvním pololetím školního roku v přípravné třídě. Děti se postupně seznámily a během adaptačních dnů i začlenily do kolektivu inovativních tříd v základní ...

Komentáře (0)
13.02.2025 Čtenáři píšíNejhezčí kostým měla letos skupinka medúz

Každý rok masopust v Bezděčíně organizuje místní hasičský sbor. Sešla se spousta krásných masek, která v soboru 1. února obešla celou vesnici. Byli k vidění šmoulové, piráti, jednorožci, ...

Komentáře (0)
12.02.2025 Čtenáři píšíMalé ohlédnutí za děním v inovativních třídách na jihlavské ZŠ Jungmannova

Na začátku každého nového kalendářního roku bývá takovým nepsaným zvykem bilancovat. V případě naší práce ve škole je opravdu z čeho vybírat. V tomto školním roce 2024/2025 se ...

Komentáře (0)
06.02.2025 Čtenáři píšíVzniku pověsti přispěl reliéf pistole

U silnice v Německé Vyskytné (Vyskytná nad Jihlavou – pozn. red.) stojí kamenná boží muka. Podle pověsti mají připomínat událost, kdy se před mnoha lety zamiloval chlapec od Stroblů (Vyskytná ...

Komentáře (0)
05.02.2025 Čtenáři píšíDěti z Plovárny na lyžařském kurzu na Čeřínku

Žáci 4.B a 5.A se poslední lednový týden zúčastnili lyžařského kurzu na Čeřínku. Zde si za pomoci výborných instruktorů lyžařské školy zKopceDolů zdokonalili svou techniku lyžování. ...

Komentáře (0)
03.02.2025 Čtenáři píšíÓda na prase  aneb Oslava masopustu

Óda na prase aneb Oslava masopustu Lidičky, v domově důchodců v Lesnově bude zabijačka. A to není žádná hračka. Prase už se nemůže vejít do chlívka, už udeřila jeho poslední hodinka. V ...

Komentáře (0)
25.01.2025 Čtenáři píšíFotoglosa od čtenáře na téma naděje

Tak mě při procházce mrazivou tišinou napadlo: Naděje je, že cesta za obzorem nekončí. ...

Komentáře (0)
23.01.2025 Čtenáři píšíGenetické vzorky zvířat z muzeí rozkryly některé evoluční záhady

Moderní technologie oživují informace skryté v historických exponátech. Vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR, pobočky Studenec na Třebíčsku, dosáhli průlomových objevů díky analýze ...

Komentáře (0)
20.01.2025 Čtenáři píšíTéma Vesmír v 5.B. Zvládli jsme i tvorbu sluneční soustavy

V prosinci jsme se v přírodovědě věnovali rozsáhlému tématu Vesmír. Abychom se o něm dozvěděli co nejvíce, navštívili jsme jihlavské muzeum, kde nám o vesmíru přednášel pan Podařil. ...

Komentáře (0)
18.01.2025 Čtenáři píšíSněhulák z květináčů se líbí

Další tip na „sněhuláka“, kterého si můžete vyrobit, kdy je nedostatek sněhu, nám přišel od Jany Motáčkové z Měřína. Parádní nápad z květináčů a pletené čepičky hodnotíme ...

Komentáře (0)
17.01.2025 Čtenáři píšíDíky, pane řidiči!

V úterý 14. 1. večer jsem se v 17.50 hodin vracela autobusem z Jihlavy. Na zastávce u Domu zdraví přistoupila starší paní. Byla očividně rozrušená, nešťastná. Šla v Jihlavě na městské ...

Komentáře (0)
16.01.2025 Čtenáři píšíHola Espana aneb Po stopách A. Gaudího

Je nás deset. Osm studentů a studentek a dvě paní učitelky. Všichni jsme z jihlavského gymnázia. A i když je 13. 11. a mnohým při datu, které obsahuje třináctku, naskakuje husí kůže, nejsme ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net