Reklama
Dnes je pondělí 29.04.2024     svátek má Robert

Letos vsaďte na vánoční štólu

Ilustrační foto: Kuchaříci z Jihlavska
Ilustrační foto: Kuchaříci z Jihlavska

8.12.2023 Pro ženy/Komentáře (0), autor:
Jana Janoušková

Vánoční štóla je původem německý vánoční moučník, který má připomínat Jezulátko v zavinovačce, proto se někdy nazývá i jako sladké Jezulátko či Kristův chléb. 
Pravou vánoční štólu je potřeba nechat minimálně 2-3 týdny odležet. Pokud je to na vás příliš dlouhá doba, pak zkuste tvarohovou variantu – ta je měkká téměř hned po vytažení z trouby.

Tvarohová vánoční štóla 
Ingredience 
500 g hladké mouky, 250 g změklého másla, 1 kypřicí prášek, l80 g rozpuštěného másla na potření, 100 g moučkového cukru, 100 g namočených rozinek, 1 vanilkový cukr,    100 g nasekaných mandlí, 2 vejce, 50 g kandované citronové kůry, 250 g tučného tvarohu, 3 lžíce tuzemáku, špetka soli.

Postup
K prosáté mouce přidejte kypřicí prášek, moučkový a vanilkový cukr, vejce, tvaroh, tuzemák, změklé máslo a špetku soli. Vypracujte hladké lesklé těsto. Do něj zapracujte rozinky, citronovou kůru a posekané mandle. 
Zakryjte utěrkou a nechte ho alespoň 30 minut odpočívat v teple. Z těsta vytvořte obdélník zhruba 3 cm silný a pak ho přeložte, abyste vytvarovali typický žlábek. Štólu přeneste na plech s pečicím papírem a pečte zhruba hodinu v troubě předehřáté na 170 stupňů. 
Poté štólu vyndejte, potřete ji rozpuštěným máslem a hojně zasypte moučkovým cukrem. 

Vánoční štóla s jablky
Ingredience 
125 g špaldové hladké mouky, 10 g droždí, 125 g špaldové celozrnné mouky, 1/4 lžičky soli, 125 g mléka, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 70 g másla, 1/4 lžičky mleté skořice, 1 žloutek, 200 g rozinek, 50 g cukru krupice, 200 g nasekaných jablek, 200 g mandlového marcipánu. 
na dohotovení: 150 g másla, kůra z jednoho pomeranče a citronu smíchané se 100 g moučkového cukru.

Postup
Ze všech přísad kromě rozinek, jablek a marcipánu vypracujte hladké těsto a nechte ho asi hodinu kynout. Rozválejte na tenčí placku, posypte ovocem a smotejte jako na roládu. Opět nechte asi hodinu kynout. 
Těsto na lehce pomoučeném válu rozválejte na obdélník 20 x 15 cm, lehce potřete povrch vodou a přehněte tak, aby vrchní strana nebyla přesně na té spodní. Nechte na plechu s papírem vykynout.
Pečte při 160 °C ve vyhřáté troubě asi 30 minut. Ihned po vyjmutí potřete rozehřátým máslem, spotřebujte celých 150 g. Štólu pocukrujte ze všech stran silnou vrstvou cukru. Nechte ji úplně vychladnout a zabalte do fólie. Uložte na suché místo.

Drážďanská vánoční štóla
Ingredience
750 g mouky, 240 g kandovaného ovoce (pomerančová a citronová kůra, třešně, ananas apod., 150 g másla + 50 g másla na přelití, 5 polévkových lžic rumu, 380 g rozinek, 70 g droždí, 150 g sladkých oloupaných mandlí, 250 ml mléka, 125 g cukru, 50 g moučkového cukru na obalení, 1 vanilkový cukr, strouhaná kůra z 1 citronu, 50 g hořkých mandlí a sůl.

Postup
Mouku prosejte do mísy, udělejte důlek a do něho vlijte droždí rozmíchané v malé misce vlažného mléka se špetkou cukru. Nechte vzejít kvásek. Přidejte zbytek vlažného mléka, cukr, vanilkový cukr, sůl, kousky změklého másla a citronovou kůru. Vypracujte vláčné těsto.
Přidejte kandovanou kůru, oloupané nasekané mandle, rozinky a rum.
Promíchejte a nechte v teple 30 minut kynout.
Na pomoučeném válu těsto zlehka rozválejte do obdélníku, jednu třetinu překlopte do středu (ne až k okraji), přes ni přehněte druhou třetinu. (Jako kdybyste balili zavinovačku.) 
Štólu přeneste na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě čtvrt hodiny kynout. Poté štólu vložte do středně vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut. Horkou ihned polijte rozpuštěným máslem a posypte silnou vrstvou moučkového cukru.
Vychladlou zabalenou v alobalu nechte v chladnu dva až tři týdny odležet.
 

Diskuze k článku

Nový komentář


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net