Reklama
Dnes je čtvrtek 02.05.2024     svátek má Zikmund

Bez cukroví by Vánoce nebyly to pravé


24.11.2013 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Ladislava Brabencová

 

 Linecké, vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda, perníčky, to je klasika mezi českým cukrovím, která by neměla o vánočních svátcích v českých domácnostech chybět.

 

 Blíží se čas vánoční a hospodyňky už pomalu začínají plánovat pečení vánočního cukroví. Jak vše zvládnout? Nebojte, ještě máte dost času vše si připravit. Tedy alespoň do prvního adventního víkendu. Důležité je ale všechno si pořádně naplánovat. Prvně si udělat seznam druhů, které chceme péct, poznamenat si, co vše musíme nakoupit, a nakonec spočítat, kolik nás to bude stát.

 

 „Každý má určitě doma recepty od babiček, od známých… Těmi je dobré začít. Pak je možné čerpat inspiraci i z časopisů, internetu, ale věřte, že recepty se neustále opakují. Složení zůstává, změní se pouze tvar, poleva, náplň…,“ poznamenává Veronika Jelínková, mistrová učebního oboru cukrář ze středního odborného učiliště v Třešti. Právě tam jsme se vypravili pro malou předvánoční inspiraci.

 

 I když se na vánoční cukroví ve většině vysočinských domácností ještě nemyslí, u třešťských cukrářů hraje hlavní roli už od začátku listopadu. Chystají se na řadu předvánočních akcí pořádaných v našem regionu.

 

 Ochutnat jejich výrobky můžete třeba na celodenních Barevných Vánocích na krajském úřadě, které se letos uskuteční ve čtvrtek 12. 12. „Tam vždy pečeme minimálně 50 kilogramů cukroví,“ vypočítává hlavní cukrářka třešťské školy.

 

 Začít s domácím pečením vánočního cukroví v první prosincové dny není prý v žádném případě brzo. Některé druhy totiž potřebují dostatečné uležení. „Není třeba se bát, že by se vám cukroví zkazilo. Třeba takové linecké těsto potřebuje navlhnout, aby dostalo správnou chuť. Proto je lepší ho dělat dříve, aby natáhlo vlhkost. Je pak jemnější,“ informuje V. Jelínková.

 

 Právě s lineckým těstem by prý mělo celé vánoční pečení začínat. Pokračovat se může s pracnami, ořechy, rohlíčky. A co tradiční perníčky? „Recepty jsou různé. Některé vyžadují delší uležení, některé stačí upéct na poslední chvíli. U nás máme recept, kde stačí dát je do ledničky navlhnout, a druhý den jsou perníčky měkké,“ referuje V. Jelínková. Končit se má s cukrovím nepečeným, jako jsou třeba vosí hnízda, nebo různé kuličky.

 

 Ideální prý je v pátek si připravit těsto a nechat si ho přes noc uležet v lednici. Víkend pak může patřit pečení. „Určitě je dobré do něj zapojit i děti. Pečení přece není jen o tom, že musí být všechno přesné a dokonalé! Děti si s vámi užijí zábavu a mají radost, že mohly pomoci,“ upozorňuje paní mistrová, s tím, že i jí doma pomáhá dcera. „Cukroví prostě k Vánocům patří, a i když jste unavení, na pár druhů by si každý mohl vyšetřit čas.“

 

 V žádném případě ale neodsuzuje ty, kteří si kvůli velkému pracovnímu vytížení nechávají cukroví napéct u odborníků. „Závodění žen, která doma napeče více druhů, už skončilo. Ženy dnes mají víc práce, jsou víc vytížené, nestíhají….“

 

 Přiznává, že vánoční cukroví se dá stihnout i během jednoho víkendu, záleží však na tom, kolik druhů kdo peče a jak moc šikovná jste hospodyňka. A když už někdo nestíhá a nechá to na poslední chvíli, tomu doporučuje vybrat pouze druhy vyzkoušené, které rodině chutnají, a nebo nejsou tolik pracné. „Ideální jsou různé kuličky – třeba z tatranek, kokosu i z ovesných vloček…,“ referuje.

 

 Nedoporučuje sáhnout po variantě nákupu cukroví v supermarketu. „Cena takových výrobků asi odpovídá, ale kvalita u nich rozhodně není.“

 

 Cukroví se nemá šidit, a proto je doma prý nejideálnější péct z másla. Jeho vyšší cena však rok od roku kuchařky odrazuje od jeho používání. Toho si jsou cukráři vědomi a navrhují variantu půl másla, půl tuku. „Na linecké a rohlíčky můžete dát i tuk celý, tam rozdíl ani nepoznáte,“ zmiňuje Veronika Jelínková.

 

 Pro ty, kteří si nejsou jistí v odhadu, zda budou mít cukroví dostatek, doporučuje gramáž půl kila těsta na každý druh. „Nehledě na to, že třeba linecké můžete využít i jinak, nemusí být jen slepované – můžeme je plnit trvanlivými krémy, polít čokoládou, citronovou polevou…,“ uvádí s tím, že právě linecké je vhodné pro začátečníky. „Je to ideální těsto. Zaděláte základ, který rozdělíte na tři díly, jeden ochutíte mletými oříšky, druhý kakaem, třetí necháte čistý, a máte hned tři druhy.“

 

 Za českou klasiku rozhodně považuje již zmiňované linecké, pak vanilkové rohlíčky, pracny, vosí hnízda a perníčky. „Bez nich by prostě nebyly Vánoce to pravé,“ podotýká závěrem.

 

 Třešťští cukráři však nežijí jen Vánocemi. Celý rok mají co dělat. Své zkušenosti pak předvádí na soutěžích po celé republice. Veronika Jelínková vyzdvihuje úspěchy svých žáků na Moravském poháru, kde s výrobou desertů a sladkých „monumentů“ získali stříbrné a bronzové místo, a dortové prvenství na Budějovickém mlsání.

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

E-mail:

Heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele
Reklama
30.04.2024 AktualityČarodějnice dorazí na vatru až naposled

Zatímco v minulém týdnu vzhlíželi k nebi majitelé ovocných sadů, zahradnictví a zahrádkáři, dnes k němu upínají zraky pořadatelé oslavy tzv. čarodějnic. Český hydrometeorologický ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityNejvíc je u nás Ukrajinců, Slováků a Vietnamců

Na Vysočině žilo koncem minulého roku 30.065 cizinců. Po předchozím nárůstu jejich počet vloni klesl o 2,4 procenta. Mezi regiony v Česku měla Vysočina třetí nejnižší počet cizinců, ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualitySíť cyklostezek na Vysočině rozroste

V příštích dvou letech se milovníci jízdy na kole mohou těšit například na první kilometry nové stezky z Brtnice na Rokštejn nebo z Chotěboře do Bílku. Vznikat začne i cyklostezka z Třebíče ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityVítězové Řidiče Vysočiny 2024 jsou z Třebíče

26. ročník motoristické soutěže Řidič Vysočiny zná vítěze. Po pětaosmdesáti kilometrech a devíti soutěžních úkolech v kategorii automobilů vystoupali na stupně nejvyšší Jan Morávek ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityHorácká aréna má mít vybavení za 200 milionů

Zatímco před očima pomalu rostou objekty nové Horácké multifunkční arény (HMA) v Jihlavě, město již nyní řeší její vnitřní vybavení. Jihlavští zastupitelé na svém úterním jednání ...

Komentáře (2)
29.04.2024 AktualityČarodějnické ohně se poslední dubnové úterý rozhoří ve všech městech na okrese

Horko těžko budete napříč Jihlavskem hledat obec, kde by v úterý 30. dubna nepořádali tradiční akci související s pálením čarodějnic. Z velkých měst v regionu ji chystají všechna. ...

Komentáře (0)
29.04.2024 AktualityLidem zkontrolují znaménka

U příležitosti Mezinárodního dne melanomu budou zájemcům v jihlavské nemocnici vyšetřovat znaménka. Kožní ambulance, kterou pacienti najdou v přízemí interního pavilonu, bude otevřena ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityUrčili desítku hlavních problémů

Obyvatelé Telče vybrali desítku hlavních problémů ve městě. Po vedení tamní radnice chtějí, aby se prioritně zabývala nedostatkem lékařů, vyžitím pro mladistvé či řešila otázku ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityRadní po letech získal městské pozemky. Zaplatí za ně miliony korun

Radní Brtnice Jiří Zelený (39) získal prostřednictvím své firmy euro-floor brtnice s.r.o., v níž je jediným jednatelem, od města necelého půl hektaru pozemků v místní části Komárovice. ...

Komentáře (0)
28.04.2024 AktualityKřižovatku na sjezdu z D1 plnou nehod začnou v květnu přestavovat na kruháč

Čistě z pohledu dopravní bezpečnosti jde o křižovatku, která je na Vysočině vůbec tou nejnebezpečnější. Podle analytiků serveru portalnehod.cz se na ní staly už desítky dopravních nehod, ...

Komentáře (0)
27.04.2024 AktualityProdej pístovských kasáren má zelenou

Celkem 44.900.000 Kč. Takovou cenu má podle znaleckého posudku část bývalých Pístovských kasáren, která patří Jihlavě. Městští zastupitelé odsouhlasili na svém úterním jednání záměr ...

Komentáře (1)
27.04.2024 AktualityProblémoví cestující jsou ojedinělí

Trochu pernou směnu zažil řidič autobusu společnosti Icom transport, který jel 9. dubna kolem 13. hodiny z Větrného Jeníkova do Zbilid. Cestující natočili brýlatého muže středního věku ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net