Reklama
Dnes je čtvrtek 18.04.2024     svátek má Valérie

Pořádnou sněhovou nadílku si Jihlavsko naposledy užilo na vánoční svátky 1986

NEJVÍCE sněhu o Vánocích v našem regionu bylo dle měření meteorologů před 34 roky. Sněhové fotky zaplnily stránky vydání tehdejší Jiskry – 30. 12. 1986. Redaktoři zvěčnili zimní radovánky a přírodu v Jihlavě a Třešti. Reprofoto: JL
NEJVÍCE sněhu o Vánocích v našem regionu bylo dle měření meteorologů před 34 roky. Sněhové fotky zaplnily stránky vydání tehdejší Jiskry – 30. 12. 1986. Redaktoři zvěčnili zimní radovánky a přírodu v Jihlavě a Třešti. Reprofoto: JL

11.11.2020 Dům, byt, zahrada/Komentáře (0), autor:
Ladislava Brabencová

Je to jedna z nejčastějších otázek, která v průběhu podzimu padá. „Kdy bude sněžit?” 
Dle pranostik by mělo začít sněžit zítra, ve středu 11. 11. To podle Mojmíra Martana z brněnské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nepřichází letos v úvahu. „Je jasné, že Martin sníh nepřiveze,“ říká s tím, že pranostiky nehrají v moderních předpovědích žádnou roli.
Naopak s předpovědí, jaké budou letošní Vánoce, co se počasí týká, by zatím ještě počkal. Byť si je vědom toho, že čtenáře toto téma velmi zajímá. „Nyní je ještě předčasné mluvit o počasí na letošní vánoční svátky,“ referuje.  


Jeho kolegyně Gražyna Knozová dodává, že v posledních letech v období Vánoc je sníh výjimečný. I když se v minulosti samozřejmě vyskytoval. 
Podle měření stanice Hubenov bylo nejvíce sněhu na Jihlavsku na Vánoce v roce 1986. „24. 12. celková sněhová pokrývka dosahovala ráno 21 cm. Během Štědrého dne napadal další nový sníh a 25. 12. bylo naměřeno 27 cm sněhu a 26. 12. bylo 26 cm,“ vyjmenovává Knozová. 


Velké množství sněhu bylo podle ní také i na Vánoce v roce 2005 a to rovných 25 cm a o svátcích 2010, přesně 23 cm. 
„Naposledy byl sníh v Hubenově pozorován na Štědrý den v roce 2016, kdy ráno dosahovala sněhová pokrývka 5 cm,“ při-bližuje brněnská meteoroložka. 
Z dlouhodobé předpovědi, kterou ČHMÚ vydává na měsíc dopředu, vyplývá, že období od 9. 11. do 6. 12. bude teplotně průměrné, srážkově podprůměrné. S pokračujícím podzimem budou průměrné teploty i nadále zvolna klesat. Týdenní průměry nejvyšších denních teplot mají být kolem 7 °C, ve čtvrtém týdnu předpovědi (30.11.-6.12.) kolem 5 °C. Teplotní průměry nejnižších nočních teplot se již budou pohybovat převážně kolem 0 °C. 

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

email / login:

heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net