Reklama
Dnes je sobota 20.04.2024     svátek má Marcela

Bylinky na zahrádce i v květináči

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

V našem malém letním seriálu vám představíme bylinky. Nejen jejich zpracování, ale i recepty.

Další z bylinek, které můžete zkusit pěstovat doma, je bobkový list. Vyhovují mu slunná místa a potřebuje přitom hlinito-písčitý substrát a pravidelnou zálivku a hnojení.

Ačkoliv mu chladnější počasí nevadí, přezimovat by měl v místech, kde není pod nulou a je ideálně tak 10 °C, s menší zálivkou. Nezapomeňte ho každý rok přesadit do většího květináče, aby se mu mohlo dařilt co nejlépe.

Další bylinkou může být pepřovník. Namícháte si substrát ze dvou dílů rašeliny, jednoho dílu zeminy a jednoho dílu písku, aby byl vzdušný a kyprý. Zasadíte pepřovník a pravidelně jej zalévejte, aby nikdy nebyl suchý. Na jaře a v létě rostlinu přihnojíte.

Jakmile pepřovník povyroste, umístěte k němu oporu, kolem které se bude moci ovíjet. Barva sklízeného pepře záleží na vyzrálosti semen. Mladé bobulky o velikosti 3–5 milimetrů jsou v době zrání temně červené. Buď si je můžete nasušit rovnou takto v červené slupce, nebo ji sloupnout a získat bílý pepř.

Pokud pepř sklidíte až po dozrání, sušením získá typickou černou barvu. Zelený pepř sklízejte ještě před začátkem zrání. Rychle jej spařte vroucí vodou a až poté sušte. Mějte však na paměti, že zelený pepř má krátkou dobu trvanlivosti.

Jestli jste si doma nebo na zahradě vysadili majoránku, můžete začít vyrábět mastičky. Stejný postup jako na majoránkovou mast platí i pro měsíčkovou a heřmánkovou.

Měsíček nám poskytuje své květy po celé léto a i heřmánek má delší dobu sběru. Na každou mast si odvážíte 250 g vepřového sádla (pokud možno domácího, kupované obsahuje přídavné látky a sůl). Rozpustíte ho ve vodní lázni tak, aby sádlo lehce bublalo, nesmí se škvařit.

Vhodíte do něj dvě hrsti bylinky, odstavíte a necháte den až dva macerovat. Pak vše znovu mírně rozehřejete a přecedíte přes plátýnko. Skladujte v uzavíratelné nádobě v chladu a temnu.

Nezapomeňte na sběr jitrocele a sedmikrásek. Vyrobte si z nich sirup. Do nádoby vrstvěte vždy bylinky, které zasypete asi 1 cm cukru, až bude plná, vrchní vrstva končí cukrem. Nechte na teplém slunném místě 2 – 5 dnů a pak sceďte vytvořený sirup. Skladujte v chladu.

Diskuze k článku

Nový komentář

Komentáře


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net