Reklama
Dnes je čtvrtek 25.04.2024     svátek má Marek

Konec starých kotlů na tuhá paliva. Do 1. září 2022

KOTEL na tuhá paliva, který nesplňuje minimálně 3. emisní třídu, nesmí být již za necelé tři roky v provozu. Ilustrační foto: archiv JL
KOTEL na tuhá paliva, který nesplňuje minimálně 3. emisní třídu, nesmí být již za necelé tři roky v provozu. Ilustrační foto: archiv JL

24.2.2020 Dům, byt, zahrada/Komentáře (0), autor:
Ladislava Brabencová

Máte doma starší kotel na tuhá paliva? Pak se vás možná týká zákon o ochraně ovzduší. Ten od 1. září 2022 zakazuje používání všech kotlů 1. a 2. emisní třídy. Tomu, kdo zákaz poruší, hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Pokud si nejste jisti, zda se změny vztahují i na váš kotel, stačí nahlédnout na výrobní štítek nebo do dokumentace, kde najdete označení emisní třídy.

Od září 2022 mohou v provozu zůstat pouze ty kotle na tuhá paliva, které splňují minimálně 3. emisní třídu. Když není možné údaj dohledat, kotel s největší pravděpodobností nevyhovuje a měli byste začít řešit výměnu.

Na výměnu kotle nemusí být jejich uživatelé sami. Stále jim s nimi může pomoci dotace. Žádosti o ně přijímá od října loňského roku Kraj Vysočina. V rámci našeho regionu se jedná už o třetí kolo kotlíkových dotací.

Aktuálně krajský úřad evideje tři tisíce žádostí. Ty bude rada kraje schvalovat začátkem března. „V první výzvě bylo proplaceno 2298 žádostí a rozděleno 244 milionů korun,“ uvedla krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Doplnila, že ve druhém kole bylo dosud proplaceno 2237 žádostí a rozděleno bude rozděleno více než 223 milionů korun.

„Kotlíkové dotace jsou úspěšný program, který se významně podílí na snížení emisí škodlivých látek z lokálních topenišť,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

V aktuálním kole kotlíkových dotací mohou lidé na Vysočině dostat příspěvek na výměnu zastaralých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním. Pořídit ale nemohou nové kotle spalující uhlí. Dotace je určená na kotle na biomasu, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle.

Maximální výše podpory se pohybuje od 95.000 do 120.000 korun, podle typu kotle. O 7500 korun víc dostanou lidé žijící v šesti sídlech v kraji, kde je zhoršená kvalita ovzduší, tedy v Bystřici nad Pernštejnem, Humpolci, Ledči nad Sázavou, Hradci, Kožlí a Ostrově.

V prvním dotačním kole, které začalo v lednu 2016, byly podle údajů kraje dotace na kotle v Kraji Vysočina vyčerpané devátý den po jeho otevření, kdežto ve druhém kole až po 11 měsících. V součtu kraj rozdělil bezmála půl miliardy korun.

Lokální vytápění domácností na pevná paliva se s ohledem na stáří spalovacích zdrojů v ČR významně podílí na znečišťování ovzduší.

Podle výsledků posledního sčítání lidu, domů a bytů z roku 2011 bylo v České republice vytápěno uhlím 336.000 domácností a palivovým dřevem 285.000 domácností. Individuální vytápění pevnými palivy je v České republice nejvýznamnějším přímým zdrojem znečištění jemnými prachovými částicemi.

Diskuze k článku

Nový komentář

Komentáře


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net