Reklama
Dnes je čtvrtek 17.07.2025     svátek má Martina

Výběr těch správných zrn pro ideální osvěžující ledovou kávu

TAK který druh kávy je ten pravý pro ideální letní osvěžující nápoj? Foto: Hell Energy
TAK který druh kávy je ten pravý pro ideální letní osvěžující nápoj? Foto: Hell Energy

3.7.2025 Pro ženy/Komentáře (0), autor:
-tz-

Ledová káva má dlouhou a poměrně pestrou historii. Už v 19. století si francouzští vojáci během tažení v Alžírsku dopřávali chlazený nápoj z kávy, vody a cukru, známý jako mazagran. Od té doby se recepty proměňovaly, ale princip zůstal stejný – spojit chuť silné kávy s osvěžením, které přináší led. Ledová káva se postupně začala objevovat v mnoha podobách – od Cold Brew přes frappé až po moderní kombinace s tonikem, pomerančovou šťávou nebo kokosovým mlékem. A přestože každý recept má své specifikum, jedno mají společné: klíčovou roli hraje volba kávových zrn.


Kávová zrna nejsou všechna stejná a jejich rozdíly často rozhodují o tom, zda si na své ledové kávě skutečně pochutnáte. Základ tvoří dva hlavní druhy: arabica a robusta. Arabica je elegantní klasika s nižším obsahem kofeinu, jemnější chutí a vůní s tóny čokolády, ořechů či ovoce, což ji činí ideální pro přípravu studené kávy, která nepotřebuje žádné další dochucení – ani cukr, ani mléko. V ledové podobě vyniká zejména jako cold brew, tedy pomalu louhovaná káva za studena, která zachovává ovocné a čokoládové tóny, nebo jako ledové cappuccino, kde se jemná arabika spojuje se studeným mlékem a vytváří krémově vyvážený zážitek. 


Robusta je naopak výraznější, s vyšším obsahem kofeinu a zemitou chutí, což z ní dělá ideální volbu pro ty, kdo hledají energii a silnější chuťový projev. Skvěle funguje v nápojích jako espresso tonic, kde se intenzivní shot robusty mísí s perlivým tonikem a ledem, což vytváří příjemný kontrast hořkosti a svěžesti. Robusta se také dobře uplatní v letních kávových koktejlech, kde její výrazná chuť nezapadne ani vedle dalších ingrediencí. Pro ty, kdo chtějí kompromis, je ideální blend – směs arabiky a robusty, která nabízí harmonický mix jemnosti i síly pro každodenní požitek.

Jak vybrat tu pravou? 
Chuť je jen polovina úspěchu. To, po jaké kávě sáhnete, často ovlivňuje i denní doba, počasí nebo to, jak se právě cítíte. Ráno, kdy potřebujete pořádný impuls, nejlépe funguje káva s vyšším obsahem kofeinu – tedy Robusta nebo směs s Arabicou, která dodá sílu i intenzivní chuť. 


Naopak odpoledne, kdy toužíte spíš po klidu a vyváženosti, oceníte jemnější Arabicu, ideálně v podobě Cold Brew nebo lehkého ledového cappuccina.
Přemýšlejte ale i nad tím, jak si kávu nejraději připravujete – s mlékem, bez cukru, nebo třeba s citrusovým twistem. Každý detail může rozhodnout, který typ zrna bude ten pravý. Když zvolíte správně, vaše ledová káva se stane nejen osvěžením, ale i uklidňujícím každodenním rituálem.

Diskuze k článku

Nový komentář


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net