Ilustrační foto: Pixabay
Pravidelnou víkendovou rubriku připravuje šlechtitel a zahrádkář Petr Kumšta.
* Rakytník řešetlákový je trnitý keř nebo strom dorůstající výšky 3 až 6 metrů. Plodem je kulovitá, někdy i elipsiodní peckovička, asi 5 mm široká a 8 až 12 mm dlouhá, většinou oranžové barvy, chuti kyselo-sladké, výrazně aromatické.
Rakytník má rád lehčí, drobně kamenité, zásadité i neutrální půdy.
Plody obsahují velké množství oleje, dále cukry, organické kyseliny, pektiny, třísloviny, velké množství vitamínu C (ve 100 gramech plodů až 1300 mg), vitamíny skupiny B, flavonoidy, vitamíny A, D, F, K a vitamín P - rutin a vedle toho také nepřeberné množství dalších biologicky aktivních látek.
V listech, větvích, v kůře a v semenech je složení obsahových látek podobné, ovšem nacházejí se zde v menším množství.
* Rakytníkový olej výborně regeneruje při popáleninách, omrzlinách a je velmi efektivní v léčení řady kožních nemocí. Vnitřně léčí žaludeční vředy a má protisklerotické působení.
Léčí plicní, zažívací, jaterní a kloubní potíže, hojí sliznice, rozpouští hleny, reguluje krevní oběh a výrazně podporuje imunitní systém.
* Plody rakytníku se suší a dělá se z nich čaj. Bobule se dále mohou zpracovávat na kompoty, protlaky, sirupy a hlavně přírodní ovocný rakytníkový likér. Nejvíce vitamínů a ostatních biologicky účinných složek má rakytník na počátku zrání.
* Seriál o podnožích: WAXWA (Wangenheimova) – je slabě vzrůstná slivoňová podnož, která se začala více rozšiřovat koncem 20. století s příchodem nových plodných odrůd a pěstováním v hustých sponech, kde její slabý vzrůst je předností.
*Je vhodná do hlubokých, dobře zásobených půd pokud možno pod závlahou.
Při použití v suchých písčitých půdách bez závlahy, ji její slabý vzrůst pospolu s brzkým nástupem do plodnosti velmi vysiluje a dochází až k zababčení na ní pěstovaných kulturních odrůd. Vzrůst naštěpovaných odrůd je přibližně o 40 % slabší než na myrobalánu. Jde o generativně množenou podnož.