Reklama
Dnes je neděle 25.09.2022     svátek má Zlata

Zmrzlina má být hladká, pevná, bez ledových krystalků…

JESTLIŽE hledáte opravdu kvalitní zmrzlinu, kterou si vychutnají malí i velcí, zaměřte se na její složení. Především na  podíl mléka a smetany, popřípadě podíl ovoce. Rozhodně ne vždy podle Oldřicha Gojiše platí, že čím dražší zmrzlina, tím kvalitnější.  Ilustrační foto: Petr Klukan
JESTLIŽE hledáte opravdu kvalitní zmrzlinu, kterou si vychutnají malí i velcí, zaměřte se na její složení. Především na podíl mléka a smetany, popřípadě podíl ovoce. Rozhodně ne vždy podle Oldřicha Gojiše platí, že čím dražší zmrzlina, tím kvalitnější. Ilustrační foto: Petr Klukan

13.8.2022 Aktuality/Komentáře (1), autor:
Ladislava Brabencová

Ne vždy platí, že čím dražší zmrzlina, tím kvalitnější, říká Oldřich Gojiš, majitel Interlacto Group, pod který patří i výroba známé zmrzliny z Opočna.

 

K létu zmrzlina patří. A letošní počasí s horkými dny po zmrzlině přímo volá. Máte odbyt?

Ano, jak zmiňujete, při horkých letních dnech se před prodejními místy s naší zmrzlinou často tvoří fronty zákazníků, kteří se touží osvěžit.

 

Jaké chutě jsou nejvíce vyhledávané? Jsou to ty tradiční – vanilka a čokoláda?

Stálicí u našich zákazníků je příchuť vanilky. Kromě vanilkové však nabízíme dalších 60 příchutí točené zmrzliny a šest příchutí zmrzliny v kelímku.

Tím dokážeme uspokojit i zákazníky, kteří tíhnou k méně tradičním příchutím. Všem našim zákazníkům brzy představíme novou příchuť České zmrzliny z Opočna v kelímku, a tou bude příchuť kokos - ananas.

 

Mění se v ročních obdobích chutě zákazníků? V létě třeba ovocné, v zimě více hutné například?

Podle našich zkušeností se na jaře a na podzim více prodávají mléčné a smetanové zmrzliny, jako je například vanilka, čokoláda, slaný karamel, pařížský krém, nugát, pistácie, které jsou hutnější.

Přes horké letní dny zákazníci požadují osvěžující vodové a sorbetové příchutě, ze kterých můžeme jmenovat například jahodu, malinu, meruňku, dračí ovoce a mnoho dalších.

 

Byly chutě zákazníků jiné v posledních dvou letech, kdy jsme žili v covidových opatřeních?

Covidové období sice poznamenalo chování zákazníků, ale jejich chutě zůstaly stejné.

 

Fandíte i netradičním příchutím? Na trhu se objevují takové divočiny jako čabajková zmrzlina, tvarůžková, okurková…

Našimi netradičními příchutěmi jsou velmi často naše novinky z posledních let.

Jedná se například o zmrzlinu černé barvy Black Magic, modré barvy Blue Magic, makovou a skořicovou zmrzlinu, které nebyly dříve běžné, popřípadě více exotického ovoce typu kiwi, pitahaya neboli dračí ovoce. I novinka - zmrzlina s příchutí kokos - ananas, kterou v současné době připravujeme do kelímku, se řadí spíše k exotickým příchutím.

K netradičním příchutím, na které se ptáte v otázce - čabajková a tvarůžková, se nechytáme. Necháme je regionálním řemeslným zmrzlinářům, kteří si je připravují dle vlastní chuti. Jedná se totiž spíše o zajímavé rarity, než o běžné příchutě zmrzliny.

Ve většině případů se jedná o módní záležitosti, které nemají dlouhodobého trvání, a z tohoto důvodu se držíme tradičních příchutí.

 

Poradíte, jak laik pozná, že zmrzlina je opravdu dobrá a kvalitní? Platí v tomto případě, čím vyšší cena, tím lepší kvalita?

To, že je točená zmrzlina opravdu dobrá, pozná zákazník v podstatě až při jejím ochutnání. Je ale několik znaků, kterých si všimneme pouhým okem. Zmrzlina by měla být hladká, pevná, bez ledových krystalků, neměla by se trhat a mít viditelné bubliny. 

To, že je zmrzlina kvalitní, se dá u balených zmrzlin poznat podle složení. Ve složení je dobré se zaměřit na podíl mléka a smetany, popřípadě podíl ovoce, což nám může o kvalitě zmrzliny napovědět. Rozhodně ne vždy platí a nemůžeme se spolehnout na to, že čím dražší zmrzlina, tím kvalitnější.

 

Na začátku jste hovořil o kelímkové zmrzlině…

Zákazníci nemusí přímo čekat na horké počasí, protože Česká zmrzlina z Opočna je k dostání i v maloobchodním prodeji, kde ji zákazník najde v kelímkové variantě.

Zmrzlinu v kelímku nabízíme ve dvou velikostech. Malý kelímek láká ke snědení ihned po nákupu, protože je vybavený pod víčkem ukrytou lžičkou. Velký kelímek je pak ideální na společný čas strávený s rodinou a blízkými.

 

Na co by si měl zákazník při koupi zmrzliny dát pozor?

Měli bychom si dávat pozor na zmrzlinové nedostatky, které jsou uvedeny v předchozích otázkách.

Při nákupu točené zmrzliny by mělo prostředí prodeje na zákazníka působit příjemně, mělo by být čisté a zákazník by měl místo prodeje opouštět spokojený.

Diskuze k článku

Nový komentář

Nej byla jorurtová ale opravdu jogurtová na Vencl Platz a čokoládová ale opravdu čokoládová nedaleko v pasaži.

Poslední dobou ty ochucené a přeslazené srágory nemají se zmrzlinou nic společného.
 
F. Šimek | 2022-08-13 09:28:03 | Reagovat
Reklama
22.09.2022 AktualityKralická hruška má titul v soutěži Strom roku 2022

Titul Strom roku 2022 získala třísetletá hrušeň hnilička z Drásova na Příbramsku, která roste poblíž bývalé uranové šachty. Na druhém místě v ekologické anketě o nejsympatičtější ...

Komentáře (0)
22.09.2022 AktualityBioodpad do popelnic nepatří

Odpadoví Oskaři na Vysočině znají pro letošek své majitele. V kraji se rozdávali už poosmé a ve třech kategoriích. Z malých obcí do tisíce obyvatel triumfoval Malý Beranov, do 5000 tisíc ...

Komentáře (0)
22.09.2022 AktualityNejobtížnější bylo zastavit ve čtverci...

Zatímco loni byla poprvé v historii na startovní listině krajského kola Cestářského rodea žena, letos byli na soupisce soutěžního klání jen samí muži. Do sypače, který včetně radlice ...

Komentáře (0)
22.09.2022 AktualityV Modetě se tvořilo a řešilo, jak podpořit kreativitu mladých

Vzdělávání k občanské aktivitě, kreativitě a ke zlepšení a udržení přírodního prostředí (environmentalismu) bylo hlavním tématem Kutil Festu. Festival tvoření se od úterý do neděle ...

Komentáře (0)
21.09.2022 AktualityJihlava přidá dopravnímu podniku šest milionů korun kvůli drahým energiím

Jihlava přidá svému dopravnímu podniku šest milionů korun na pokrytí jeho zvýšených nákladů na energie. Rozhodli o tom dnes zastupitelé města. Podnik provozující městskou hromadnou dopravu ...

Komentáře (1)
21.09.2022 AktualityJihlava bude jednat s bankami o navýšení úvěru na stavbu arény o 200 mil. Kč

Jihlava bude jednat s bankami o možném navýšení úvěru na Horáckou multifunkční arénu o 200 milionů korun. Radnice zatím počítala s úvěrem do 600 milionů. Stavba arény by podle nejnižší ...

Komentáře (2)
21.09.2022 AktualityJihlavská záchytka hlásí tisící pobyt

Číslo, ke kterému se nepřipíjí, oslavili na Protialkoholní záchytné stanici v Jihlavě. V těchto dnech dosáhla krajská záchytka pomyslné mety více jak tisícovky přijatých osob za rok. ...

Komentáře (0)
21.09.2022 AktualityJak volit, když v obci máte jen jednu kandidátku?

„Máme pouze jednu kandidátku, na níž je 15 kandidátů a naše zastupitelstvo je 15členné. Jak mám volit, aby můj lístek nebyl neplatný?“ obrátil se na JL jeden z obyvatel poslední zmíněné ...

Komentáře (0)
21.09.2022 Aktuality Komunální volby 2022: V Dolní Cerekvi jdou do zářijových komunálek muži a ženy zvlášť

Jestli se třeba, klidně jen ve volném čase, zabýváte gender problematikou, tak se rozhodně v sobotu odpoledne zaměřte na výsledky voleb v Dolní Cerekvi, kde se místní rozhodli dát dohromady ...

Komentáře (0)
21.09.2022 AktualityŠetří rvačku dívek na zastávce

Kvůli incidentu, který se stal minulou středu v jihlavské Sokolovské ulici, se obracejí policisté na veřejnost. Podle policejní komisařky Jany Kroutilové by potřebovali, aby se přihlásili ...

Komentáře (0)
20.09.2022 AktualityZítra se bude bourat lávka přes Koželužský potok

Lávku v dezolátním stavu nahradí jedna o pár metrů dál směrem ke Skalce. K odstranění betonového mostku přes Koželužský potok dojde kvůli bezpečnosti - rozpadá se a hrozí jeho zhroucení. ...

Komentáře (0)
20.09.2022 AktualityV lesích Vysočiny roste hodně hřibů i jiných hub, mykologové chystají výstavy

V lesích Vysočiny teď roste hodně hřibů i další druhy jedlých hub, houbaři jich nosí plné košíky. Podle mykologů oslovených pomohlo vlhko a teplo, dobré podmínky pro růst hub by podle ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net