Reklama
Dnes je úterý 23.04.2024     svátek má Vojtěch

Sní opravdu vše, co mu přijde na talíř

ZVLÁDNE do sebe nasoukat opravdu vše – slané, sladké, mastné, kyselé, „smradlavé“… Jaroslav Němec přiznává, že na soutěžní klání ani nijak netrénuje. Foto: archiv JN
ZVLÁDNE do sebe nasoukat opravdu vše – slané, sladké, mastné, kyselé, „smradlavé“… Jaroslav Němec přiznává, že na soutěžní klání ani nijak netrénuje. Foto: archiv JN

1.3.2021 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Ladislava Brabencová

V pojídání jakéhokoli jídla nemá podle všeho v České republice konkurenci.

Šestačtyřicetiletý Jaroslav Němec z Bystré, obce ležící na hranici Vysočiny a Pardubického kraje, si vysloužil přezdívku Maxijedlík.

A právem. Však si to vyzkoušejte. Zvládli byste jen tak sníst 38 kusů tatranek za pět minut, či půl kila tlačenky za 79 vteřin?

Jedlík Němec přiznává, že k jídlu a gastronomii měl vždy blízko. Vyučil se kuchařem. „Věděl jsem o sobě, že toho dokážu rychle hodně sníst, a chtěl jsem to někde zkusit,“ vzpomíná a přibližuje svou velkou první velkou jedlíkovskou soutěž před 15 lety. Tehdy se ve Svitavách konalo předkolo vizovického Trnkobraní. Tam ho kamarádi vyhecovali do účasti v soutěži v pojídání knedlíků. Soutěž vyhrál a postoupil do finále.

Maxijedlík líčí, že začátky v jeho baštící disciplíně byly těžké. Postupem času se ale vypracoval do republikové špičky.

Jenom za rok 2019 absolvoval 46 vyhraných soutěží. Plus účinkoval v televizi i rádiu.

Neskrývá, že by toho zvládnul i více. Někdy jsou ovšem soutěže třeba v jeden den na třech místech. „A to se opravdu stihnout nedá,“ upozorňuje a dodává: „Jednou se mi podařilo vyhrát i pět soutěží v jediný den na zabijačkových hodech v Brně.“

Na soutěžení se nikdy nijak nechystá a ani netrénuje. „Já vlastně trénuji přímo na soutěžích. Zkoušel jsem třeba vypít 5 litrů vody za pár minut, abych si roztáhl žaludek, ale už to nedělám,“ zmiňuje.

I Jaroslava Němce, stejně jako všechny v celé zemi, ovlivnila covidová pandemie. Už téměř rok jsou zrušené veškeré veřejné akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků.
Maxijedlík však nezoufá a využívá výzev v restauracích a hospodách. Ještě před jejich uzavřením zvládnul v říjnu loňského roku pokořit nabídku jedné ze žďárských restaurací v pojídání 1200 g Steaku Mega Royal – složeného z vepřové krkovice se smaženou cibulkou.

„Udělal jsem tam hned rekord. Za sedm let, co tam mají soutěžní výzvu, byl nejlepší čas 13 minut 10 vteřin. Mně se podařilo nastavit laťku na čas 8 minut 16 vteřin,“ dme se pýchou s tím, že až to bude možné a pohostinství se otevřou, chce svůj čas ještě vylepšit.

Přiznává, že nejvíce je za poslední dobu pyšný na rekordy v pojídání tří nejsmradlavějších jídel světa. Snědl je naráz, jako jediný na světě. Na brněnském gastro veletrhu.
Jmenovitě hákarl, který je „vražednou“ kombinací močovinou páchnoucího nakládaného zkvašeného žraločího masa, které je za syrova prudce jedovaté. „Chuť šla, ale zápach byl šílený,“ vzpomíná.

Dále surstromming, což představuje zkvašené rybí maso, které je v Guinnessově knize rekordů zapsané jako nejsmradlavější jídlo světa.

„Jedl jsem ho už popáté, smrdí jako zkažené přesolené maso. Chutově je hrozné, okamžitě vás to natáhne na zvracení. Snědl jsem vždy celou plechovku i s kostmi a navrch vypil i lák,“ prozrazuje. A nakonec durian. „Taky smrděl, ale byl aspoň sladký. Dal jsem dva velké kusy. Byl to fakt hrozný puch, že dokonce na výstavišti pak museli na hodinu pustit centrální klimatizaci,“ vzpomíná.

Nedávno si spočítal poháry a medaile z vyhraných soutěží. Má je vystavené v knihovně ve své ložnici. Dostal se k neuvěřitelnému číslu sto. Naznačuje, že pohled na ně mu připomíná, že čas a úsilí, které svému koníčku věnuje, není promarněnou energií.

„Pojídání mě baví. Mám rád adrenalin před soutěží, její atmosféru „u stolu“, publikum i mediální sledovanost,“ neskrývá svou jedlíkovskou motivaci Jaroslav Němec.
Aktuálně by rád zhodnotil svůj velký zájem o vaření. Připravuje proto vydání své vlastní kuchařské knihy.

 

Výběr z rekordů Maxijedlíka

zopakoval slavný filmový souboj Vladimíra Menšíka s bernardýnem Bohoušem. Zvládl celé menu o 11 chodech, kterým slavný herec umořil nešťastné zvíře i s jeho majitelem.
 pojídání tatranek – 38 ks za 5 min.

pojídání jitrnic – 14 ks za 5 min.

pojídání švestkových knedlíků – 35 ks za 4 min. 14 s.

pojídání steaků – 1 kg za 4 min. 44 s.

pojídání šišek s mákem – 29 a půl ks za 5 min.

pojídání půl kila tlačenky – za 79 vteřin

pojídání zabijačkových výrobků – 12 chodů za 34 min.

v Show Jana Krause udělal světový rekord v pojídání natvrdo uvařených vajec - za 2 minuty pozřel se svázanýma rukama 24 a půl vejce

 

Recept na super bábovku

Ingredience

20 dkg másla

25 dkg cukru

25 dkg polohrubé mouky

půl prášku do pečiva

3 až 4 vajíčka

2 až 3 lžíce mléka

20 dkg pomletých ořechů badyán

jedna tabulka čokolády na vaření.

0,3 až 0,5 l vaječného koňaku

 Postup

Utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vajíčka. Pořádně vyšleháme, poté opatrně přidáváme přes síto přesátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a nakonec jemně přimícháme nastrouhanou čokoládu a koňak. Pečeme 45 minut na 180 stupňů.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
20.04.2024 AktualityOchlazení nepřeje úrodě ani včelařům

Počasí se zbláznilo, tak charakterizoval výkyvy jeden z mnoha obyvatel Vysočiny. Po letních teplotách, kdy teploměry ukazovaly rekordní hodnoty, spadla rtuť pod bod mrazu a lepší to nebude ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityNevidomého expředsedu Tyflo Vysočina viní z podvodu

Až osm let pobytu v káznici hrozí v případě prokázání viny u soudu dnes už bývalému předsedovi jihlavské pobočky Tyflo Vysočina a Organizace nevidomých Pavlu Hegnerovi (70) z Velkého ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityKraj v jihlavské nemocnici postaví nové parkoviště

Parkování v areálu jihlavské nemocnice je často terčem kritiky občanů. Ještě v letošním roce má proto v areálu nemocnice vzniknout nové parkoviště pro 183 vozidel. Parkoviště má nahradit ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityBývalý ředitel nemocnice Velev byl propuštěn z vazby

Bývalý ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, který čelí obvinění v rozsáhlé korupční kauze s nemocničními zakázkami, byl podle serveru Seznam Zprávy minulý čtvrtek propuštěn z ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityU výměny oken platí: Na kvalitě záleží

Jedním z nejdůležitějších parametrů nových oken jsou jejich tepelně izolační vlastnosti. Základními částmi okna jsou zasklení a rám. Výsledné vlastnosti závisí na kombinaci vlastností ...

Komentáře (1)
18.04.2024 AktualityNa památky UNESCO pošlou dotaci

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého světa už třicet let. Právě ...

Komentáře (0)
18.04.2024 AktualitySanity mají nové vysílačky

Celkem dvanáct digitálních vysílaček se nově pořídilo Dopravní zdravotní službě. Ta spadá více než rok pod jihlavskou nemocnici. Sanity převážející pacienty jsou tak připojené do ...

Komentáře (0)
17.04.2024 AktualityStrážníci v Jihlavě předali hledaného muže policii

Jihlavským strážníkům se podařilo dopadnout hledaného čtyřiatřicetiletého muže. Hlídka si ho všimla, když procházela nevyužívanou budovu v ulici Znojemská, která je oblíbená mezi ...

Komentáře (0)
17.04.2024 AktualityK zápisům do prvních tříd v krajském městě přišlo 601 předškoláků

V Jihlavě skončily zápisy do prvních tříd. Do 11 základních škol přijali ředitelé 601 prvňáčků a dalších 72 dětí půjde v září do pěti přípravných tříd. Oproti loňsku navíc ...

Komentáře (4)
18.04.2024 AktualityDůležité je, aby lidé „bordel“ nedělali

V pondělí 8. dubna byl zahájen jarní úklid Vysočiny. Akce nazvaná Čistá Vysočina potrvá do 21. dubna. Podle informací kraje se letošního úklidu regionu zapojí téměř 30,5 tisíce dobrovolníků ...

Komentáře (0)
18.04.2024 AktualityVětrníky jsou v rámci našeho kraje nepřípustné pouze na Svratecku

Problematika větrných elektráren na Vysočině budí v regionu emoce. To se projevilo i na posledním krajském zastupitelstvu při schvalování Revize Strategie ochrany krajinného rázu Kraje Vysočina ...

Komentáře (1)
17.04.2024 AktualityDo oprav výtluků šly letos už miliony

Nedávno skončenou zimní sezonu dělí krajští silničáři na dvě části. První podle ředitele silničářů na Vysočině Radovana Necida trvala přesně měsíc, a to od 18. listopadu loňského ...

Komentáře (1)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net