ZVLÁDNE do sebe nasoukat opravdu vše – slané, sladké, mastné, kyselé, „smradlavé“… Jaroslav Němec přiznává, že na soutěžní klání ani nijak netrénuje. Foto: archiv JN
V pojídání jakéhokoli jídla nemá podle všeho v České republice konkurenci.
Šestačtyřicetiletý Jaroslav Němec z Bystré, obce ležící na hranici Vysočiny a Pardubického kraje, si vysloužil přezdívku Maxijedlík.
A právem. Však si to vyzkoušejte. Zvládli byste jen tak sníst 38 kusů tatranek za pět minut, či půl kila tlačenky za 79 vteřin?
Jedlík Němec přiznává, že k jídlu a gastronomii měl vždy blízko. Vyučil se kuchařem. „Věděl jsem o sobě, že toho dokážu rychle hodně sníst, a chtěl jsem to někde zkusit,“ vzpomíná a přibližuje svou velkou první velkou jedlíkovskou soutěž před 15 lety. Tehdy se ve Svitavách konalo předkolo vizovického Trnkobraní. Tam ho kamarádi vyhecovali do účasti v soutěži v pojídání knedlíků. Soutěž vyhrál a postoupil do finále.
Maxijedlík líčí, že začátky v jeho baštící disciplíně byly těžké. Postupem času se ale vypracoval do republikové špičky.
Jenom za rok 2019 absolvoval 46 vyhraných soutěží. Plus účinkoval v televizi i rádiu.
Neskrývá, že by toho zvládnul i více. Někdy jsou ovšem soutěže třeba v jeden den na třech místech. „A to se opravdu stihnout nedá,“ upozorňuje a dodává: „Jednou se mi podařilo vyhrát i pět soutěží v jediný den na zabijačkových hodech v Brně.“
Na soutěžení se nikdy nijak nechystá a ani netrénuje. „Já vlastně trénuji přímo na soutěžích. Zkoušel jsem třeba vypít 5 litrů vody za pár minut, abych si roztáhl žaludek, ale už to nedělám,“ zmiňuje.
I Jaroslava Němce, stejně jako všechny v celé zemi, ovlivnila covidová pandemie. Už téměř rok jsou zrušené veškeré veřejné akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků.
Maxijedlík však nezoufá a využívá výzev v restauracích a hospodách. Ještě před jejich uzavřením zvládnul v říjnu loňského roku pokořit nabídku jedné ze žďárských restaurací v pojídání 1200 g Steaku Mega Royal – složeného z vepřové krkovice se smaženou cibulkou.
„Udělal jsem tam hned rekord. Za sedm let, co tam mají soutěžní výzvu, byl nejlepší čas 13 minut 10 vteřin. Mně se podařilo nastavit laťku na čas 8 minut 16 vteřin,“ dme se pýchou s tím, že až to bude možné a pohostinství se otevřou, chce svůj čas ještě vylepšit.
Přiznává, že nejvíce je za poslední dobu pyšný na rekordy v pojídání tří nejsmradlavějších jídel světa. Snědl je naráz, jako jediný na světě. Na brněnském gastro veletrhu.
Jmenovitě hákarl, který je „vražednou“ kombinací močovinou páchnoucího nakládaného zkvašeného žraločího masa, které je za syrova prudce jedovaté. „Chuť šla, ale zápach byl šílený,“ vzpomíná.
Dále surstromming, což představuje zkvašené rybí maso, které je v Guinnessově knize rekordů zapsané jako nejsmradlavější jídlo světa.
„Jedl jsem ho už popáté, smrdí jako zkažené přesolené maso. Chutově je hrozné, okamžitě vás to natáhne na zvracení. Snědl jsem vždy celou plechovku i s kostmi a navrch vypil i lák,“ prozrazuje. A nakonec durian. „Taky smrděl, ale byl aspoň sladký. Dal jsem dva velké kusy. Byl to fakt hrozný puch, že dokonce na výstavišti pak museli na hodinu pustit centrální klimatizaci,“ vzpomíná.
Nedávno si spočítal poháry a medaile z vyhraných soutěží. Má je vystavené v knihovně ve své ložnici. Dostal se k neuvěřitelnému číslu sto. Naznačuje, že pohled na ně mu připomíná, že čas a úsilí, které svému koníčku věnuje, není promarněnou energií.
„Pojídání mě baví. Mám rád adrenalin před soutěží, její atmosféru „u stolu“, publikum i mediální sledovanost,“ neskrývá svou jedlíkovskou motivaci Jaroslav Němec.
Aktuálně by rád zhodnotil svůj velký zájem o vaření. Připravuje proto vydání své vlastní kuchařské knihy.
Výběr z rekordů Maxijedlíka
zopakoval slavný filmový souboj Vladimíra Menšíka s bernardýnem Bohoušem. Zvládl celé menu o 11 chodech, kterým slavný herec umořil nešťastné zvíře i s jeho majitelem.
pojídání tatranek – 38 ks za 5 min.
pojídání jitrnic – 14 ks za 5 min.
pojídání švestkových knedlíků – 35 ks za 4 min. 14 s.
pojídání steaků – 1 kg za 4 min. 44 s.
pojídání šišek s mákem – 29 a půl ks za 5 min.
pojídání půl kila tlačenky – za 79 vteřin
pojídání zabijačkových výrobků – 12 chodů za 34 min.
v Show Jana Krause udělal světový rekord v pojídání natvrdo uvařených vajec - za 2 minuty pozřel se svázanýma rukama 24 a půl vejce
Recept na super bábovku
Ingredience
20 dkg másla
25 dkg cukru
25 dkg polohrubé mouky
půl prášku do pečiva
3 až 4 vajíčka
2 až 3 lžíce mléka
20 dkg pomletých ořechů badyán
jedna tabulka čokolády na vaření.
0,3 až 0,5 l vaječného koňaku
Postup
Utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vajíčka. Pořádně vyšleháme, poté opatrně přidáváme přes síto přesátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a nakonec jemně přimícháme nastrouhanou čokoládu a koňak. Pečeme 45 minut na 180 stupňů.
Diskuze k článku