Reklama
Dnes je čtvrtek 28.03.2024     svátek má Soňa

Novou noclehárnu bychom mohli mít postavenou v roce 2022

ŘEDITEL SKP Jihlava David Chlupáček na svém pracovišti v Čajkovského ulici 9, kde se nachází azylový dům. Foto: Pavel Bajer
ŘEDITEL SKP Jihlava David Chlupáček na svém pracovišti v Čajkovského ulici 9, kde se nachází azylový dům. Foto: Pavel Bajer

29.7.2020 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Pavel Bajer
,
Pavel Bajer

„Naše azylové domy, noclehárna a terénní programy fungovaly i v době nouzového stavu,“ říká ředitel Střediska křesťanské pomoci Jihlava (SKP) David Chlupáček.

V rozhovoru pro JL jste v minulosti avizoval, že v letošním roce chcete přestěhovat azylový dům do Mlýnské ulice 52 a místo něho jste chtěli v Čajkovského ulici 9 v roce 2021 uvést do provozu noclehárnu pro osoby bez domova a nízkoprahové denní centrum. Podaří se vám to v uvedených termínech zrealizovat?

Nepodaří. Vše se posunulo nejen kvůli koronaviru, ale i kvůli projektu jako takovému, kde jsme potřebovali posunout termíny. Výstavba noclehárny je zatím pouze v přípravné fázi. S architekty připravujeme studii a zpracováváme projekt.

Mnohem dále je projekt na azylový dům, který je ve fázi realizace. Tam jsme kvůli covid-19 získali prodloužení doby pro stavbu. V současné době je publikována výzva k podání nabídek a je zadána veřejná zakázka na stavební práce. Jedná se o zjednodušené podlimitní řízení.

Pokud vše půjde dobře, kdy bude nový azylový dům vašim klientům k dispozici?

Pokud se přihlásí do veřejné soutěže zájemci a bude vybrán vítěz, tak by se během září mělo začít v Mlýnské ulici stavět a do června příštího roku by mělo být hotovo.

Chápu, že nyní probíhá veřejná soutěž, ale přesto, kolik bude přibližně stát přestavba zchátralého domu v Mlýnské ulici 52?

Mohu asi říci, že jsme maximální hodnotu stanovili na 12.123.261 Kč bez DPH. Jako zadavatel nepřipustíme překročení uvedené hodnoty.

Kde na stavbu seženete peníze?

Stavba je dotována Integrovaným operačním programem (peníze z EU) v propojení na Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace. My musíme zajistit pětiprocentní spolufinancování a další vedlejší či nezpůsobilé výdaje.

Hovoříte o spolufinancování z vašich peněz. Odkud je čerpáte?

V první řadě nám pomáhá církev jako zřizovatel. Dále používáme vlastní finanční zdroje, kterými jsou rezervy z minulých let. Dostáváme dary od jednotlivých lidí i firem, společností…   

Nyní přejděme od azylového domu k noclehárně. Bude zprovozněna v příštím roce, jak bylo původně plánováno?

Ne, a ani nemůže být, protože prvně musíme v Mlýnské ulici postavit nový azylový dům a přestěhovat se tam, abychom v Čajkovského ulici mohli začít stavět noclehárnu a nízkoprahové denní centrum. Financování bude stejné jako v případě výstavby nového azylového domu. Jakmile budeme mít hotový projekt, zažádáme o stavební povolení. Pokud vše půjde dobře, tak by stavba mohla být v roce 2022 dokončena.

A předpokládaná cena?

To ještě nevíme, ale bude se jednat řádově o desítky milionů korun.

Zastupitelé vám kvůli stavbě noclehárny schválili prodej domu v Čajkovského ulici, už jste ho koupili?

V současné době se k nákupu chystáme. Během několika dní budeme přistupovat k podpisu kupní smlouvy a potom bude následovat transakce. Zaplatíme za něj městu více než pět milionů korun.

Kromě noclehárny vznikne v Čajkovského ulici 9 také nízkoprahové denní centrum. Komu bude sloužit?

Bude určeno pro lidi, kteří nemají kde bydlet a nechtějí či nemohou s námi spolupracovat dlouhodobě v azylovém domě. Denní centrum by mohli využívat přes den a noclehárnu přes noc. Obojí na ambulantní bázi. Tam budou moci lidé, kteří službu potřebují, přijít a odejít, jak chtějí.

Dobře, ale jaké služby jim denní centrum nabídne?

Budou tam moci vykonat hygienu, osprchovat se nebo si připravit jídlo. Nabídneme jim možnost nechat si vyprat věci. Lidé si tam budou moci odpočinout a využít alespoň částečné střechy nad hlavou třeba i v případě nepříznivého počasí. Myslím si, že služby jako noclehárna a nízkoprahové denní centrum tady dlouhodobě chybí.

Máte už představu o kapacitě nové noclehárny?

Ano. Počítáme s lůžky zhruba pro 18 osob.

Tedy pro obdobný počet lidí bez domova, kteří v zimě využívají noclehárnu v Žižkově ulici…

Je to tak, ale tam jsme již museli snížit kapacitu na 12 osob, protože prostory tam jsou opravdu maličké. Ve vyšším počtu se tam prostě nedalo fungovat. Až postavíme noclehárnu, tak by ta provizorní na Havaji mohla skončit. Navíc nová noclehárna nebude fungovat pouze přes zimu, ale po celý rok.

Novou noclehárnu budou moci využívat muži i ženy?

Ano. Chtěli bychom tam zachovat nějakou malou kapacitu pro ženy. Ženské bezdomovectví je skrytější, ale věřím, že by tu taková služba byla potřebná.

Bude nová noclehárna pro bezdomovce nějak zpoplatněna?

Ano, ale my už jsme tuto zimu také zpoplatnili noclehárnu na Havaji deseti korunami za noc jako úhradu za službu. Určitě bychom úhradu drželi i do budoucna, akorát nevím, v jaké výši. Jisté je, že si ta služba na sebe nevydělá a asi by to ani tak nemělo být. Nicméně dotace nejsou také neomezené a provoz něco stojí. Určitě bychom však cenu nezvýšili tak, aby se služba stala nedostupnou. V žádném případě nechceme na lidech vydělávat.

 

--SKP v době koronaviru---

Jak se nouzový stav vyhlášený v souvislosti s pandemií covid-19  projevil na vaší činnosti?

Druhy našich služeb nebyly Vládou ČR ani Ministerstvem zdravotnictví ČR uzavřené. Azylové domy fungovaly dál, noclehárna a terénní programy také. Shodou okolností jsme v dubnu začali poskytovat novou sociální službu, a to již zmíněné terénní programy.

Neuvažovali jste o tom, že například s ohledem na zdraví vašich zaměstnanců své služby po dobu nouzového stavu omezíte?

Máte pravdu. Omezili jsme je v posledním bodě naší činnosti, a to je poskytování pomoci a podpory v oblasti práv a oprávněných zájmů. To je sociální práce, při které dochází ke scházení se s klientem tváří v tvář.

To znamená, že lidé u nás mohli být ubytovaní, měli k dispozici kuchyň pro přípravu stravy, ale neprobíhalo to jádro sociální práce.

Neměli jste obavy ze zavlečení koronaviru třeba do azylového domu?

Selským rozumem jsem si myslel, že naše služby jsou v první vlně poměrně ochráněné od nákazy koronavirem, na rozdíl od služeb pro seniory. Naše cílová skupina se spíše nachází v sociálním vyloučení. Proto nemá takové sociální kontakty a interakce. Nejezdí na dovolené do zahraničí a s lidmi, kteří do zahraničí jezdí, nepřichází tolik do styku. Takže my jsme byli relativně v klidu. Samozřejmě pokud bude koronavirus rozšířený, tak už ho může dostat každý.

Byly využity kontejnery pro bezdomovce v karanténě pronajaté městem a postavené u Havaje během nouzového stavu?

Nevyužili jsme je. Měli jsme od nich klíče, měli jsme dohodu s městem, že tam budeme poskytovat nějakou formu služby, ale nedošlo k tomu.

Pomohlo vám, že město jeden hygienický kontejner zakoupilo pro účely noclehárny?

Dlouhodobě víme, že noclehárna na Žižkově ulici je provizorní a jsou v ní nevyhovující podmínky. Takže se nám jeden kontejner hodí pro posílení hygieny, protože v noclehárně je pouze jeden záchod, jedna sprcha a jedno umyvadlo. Na zimu jsme proto museli pronajmout jedno mobilní WC. Hygienický kontejner je nám jedině ku prospěchu.

Osvědčila se vám i v zimě šestice iglú pro bezdomovce, která byla postavená u noclehárny?

Osvědčila. Osobami bez domova byla hodně využívaná. Víme, že v těch šesti iglú přes zimu minimálně přespávalo každou noc od dvou do pěti osob.

Jak osoby bez domova na možnost strávit noc v iglú reagovaly?

Někteří z nich to uvítali. Na druhou stranu to pro některé z nich nebylo moc příjemné. Je to přece jenom takový tunel, do kterého si zalezete. I stan je prostornější. Je tam takový pocit stísněnosti. Pokud je opravdu zima, tak je iglú potřeba opravdu pořádně zabednit, aby se tam sice vzduch vyměňoval, ale ne tolik. A to pro někoho nebylo příjemné. Byli však lidé, kteří to využívali skoro každou noc.

Budou moci osoby bez domova využívat iglú i příští zimu?

My jsme na iglú dostali od města peníze darem. Ponechali jsme je složená ve skladu s tím, že je příští zimu určitě zase postavíme.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
23.03.2024 AktualityLidé na Jihlavsku ztrácí klíče. Po zimě jsou mezi nálezy i brusle

V katastru všech pěti měst na Jihlavsku lidé stále ztrácí věci. Vyplývá to z analýzy dat ztrát a nálezů jednotlivých radnic napříč okresem. Koho by ale napadlo, když něco ztraceného ...

Komentáře (0)
24.03.2024 AktualityPohled na březnové nebe

Vnitřní částí Sluneční soustavy právě teď prolétává kometa s označením 12P/Pons-Brooks, jejíž jasnost roste natolik, že se dostává na hranici viditelnosti pouhým okem. Podobnou příležitost ...

Komentáře (0)
23.03.2024 AktualityModeláři na Štítu vystavili kvalitu a připomněli letce Jana Douchu

Stovky plastikových modelů obdivovali v sobotu návštěvníci ve společenském sále DKO Jihlava při 49. ročníku soutěže O štít města Jihlavy a 15. ročníku Kit Show. Podle organizátorů ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityNemocniční dialýza slaví výročí, jede nonstop už od roku 1994

Dialyzační středisko třebíčské nemocnice funguje již třicátým rokem. V roce 1994 disponovalo šesti lůžky a šesti dialyzačními monitory a mělo v péči asi 30 pacientů. S rozvojem a ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityDemolici mostu na dálnici bude předcházet rozlučka místních obyvatel

Pokud se přes nadcházející víkend chystáte cestovat po dálnici D1 na Vysočině, tak zbystřete. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž právě o posledním víkendu před Velikonocemi spustí ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityFoerster a badatel Vilímek připomenou české mučedníky

Happening Pamatuj připomene v Jihlavě opět po roce největší hromadnou vraždu 3.792 českých židovských spoluobčanů v dějinách. Odehrála se v plynových komorách koncentračního tábora ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityNárodní dům bude patřit loutkářům

Třebíčské loutkářské jaro se uskuteční v Národním domě na Karlově náměstí o víkendu 23. a 24. března. Jedná se o 56. ročník krajské přehlídky amatérských loutkářských souborů. ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityParkovací pruhy v Jihlavě rozšíří o další

Už v nejbližších dnech by se mohl začít rozšiřovat nový systém parkování v Jihlavě. Město avizovalo, že během letošního jara se nové parkování rozšíří do oblastí 51 Fibichova, ...

Komentáře (2)
22.03.2024 AktualityZahrádkáři mohou své město požádat o kompostéry

Chcete kompostovat odpad z vaší zahrádky, ale nemáte v čem? Pokud si v nejbližší době nehodláte pořídit kompostér z vlastní kapsy, můžete zvolit variantu nabídky vaší obce. V Brtnici ...

Komentáře (0)
22.03.2024 AktualityDo října uzavřou Hybráleckou

Od pondělí 25. března začne plánovaná rekonstrukce Hybrálecké ulice v Jihlavě. Informovalo o tom město v tiskové zprávě. Podle zprávy bude ulice po dobu stavebních prací uzavřena. ...

Komentáře (0)
21.03.2024 AktualityNa Vysočině loni přibylo 3183 obyvatel, způsobilo to pouze stěhování

Na Vysočině loni přibylo 3183 obyvatel, protože se tam přistěhovalo víc lidí, než jich odešlo žít jinam. Narozených dětí bylo o 990 méně než lidí, kteří v minulém roce zemřeli. Na ...

Komentáře (0)
21.03.2024 AktualitySmrčenský potok je jako delta Dunaje v malém

Novou Naučnou stezku u Borovinky otevřel ve čtvrtek odpoledne osadní výbor městské části Staré Hory. Asi tři desítky účastníků akce oslovili předseda osadního výboru Radek Zvolánek ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net