Reklama
Dnes je pondělí 13.07.2020     svátek má Markéta

Natáčení vysočinských osobností je příjemnou změnou, říká režisér Mojžíš

REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK
REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK

25.7.2019 Kultura/Komentáře (0), autor:
Petr Klukan

V těchto dnech natáčí režisér Theodor Mojžíš krátké medailonky o lidech, kteří letos získají kamennou, skleněnou či dřevěnou medaili, nejvyšší ocenění Kraje Vysočina. 
Medaile jsou udělovány od roku 2008. Od té doby je obdrželo celkem 101 osobností. Letos k nim přibyde dalších dvanáct. Jejich jména kraj zveřejnil bez udání, jakou medaili dotyční obdrží. 
Od prvopočátku je s oceňováním spjato i jméno Theodora Mojžíše, režiséra a scénáristy řady významných filmových dokumentů. Před více než deseti lety byl Krajem Vysočina osloven, zda by připravil příspěvky o oceněných lidech, které by se promítaly na galavečeru při slavnostním předávání. A jeho služeb kraj využívá dodnes.
„Je to hrozně příjemná práce,“ říká o natáčení medailonků režisér Mojžíš. O každém z oceněných si musí vyhledat řadu informací, natáčení s osobností pak trvá takřka celý den, protože se vybírají různá místa. 
„Každý člověk je úplně jiný a z hlediska naší profese je to velmi zajímavé,“ podotýká k setkávání se s různými lidmi a jejich charaktery. Dokázat poznat člověka za jeden jediný den, aby jej mohli v příspěvku vystihnout, je takřka nemožné, filmaři se však o to pokusit musí. 
Během léta a podzimu se setkají s každým z oceněných. „Jejich věkové rozpětí je opravdu veliké, natáčeli jsme s mladými, ale třeba i stoletou paní.“ 
Po více než stovce medailonků dokáže režisér Mojžíš ocenit i vysočinské složení laureátů, kdy se nejedná o podnikatelsko-manažersko-politický model, ale cenu získávají lidé napříč profesemi i věkem. Letos ocenění obdrží lékařka, malíř, včelař, výzkumná pracovnice, umělecký kovář…
Která z osobností mu při natáčení utkvěla za ta léta v paměti nejvíce? „Všichni,“ řekne bez rozmyslu. 
„Potkáváte se s lidmi zvyklých na ocenění, hokejista Holík, rychlobruslařka Sáblíková, pro které je to až rutinní záležitost, až po lidi, které veřejnost moc nezná a je to pro ně životní ocenění,“ dodává.  
Samotné natáčení považuje za velmi příjemnou změnu od běžné profese. Na dotaz o smyslu krátkých tříapůlminutových medailonků odpovídá stejně jednoznačně: „Smysl to má, i když to není vysíláno třeba pro 30 tisíc lidí, ale jen pro 300 lidí v sále.“     
Letošních dvanáct nových medailonků (3 kamenné, 5 skleněných a 4 dřevěné) uvidí ocenění poprvé až na slavnostním galavečeru 7. listopadu v Horáckém divadle Jihlava. 

 

Ocenění Kraje Vysočina 
 Kamenná medaile - je nejvyšším oceněním Kraje Vysočina. Je určená těm, kteří se svou dlouhodobou prací zasadili o významný prospěch obyvatel Kraje Vysočina. Dosud jich bylo uděleno 18 (např. František Dohnal, Zdeněk Laštovička, Martina Sáblíková atd.)
 Skleněná medaile - určená pro ty, kteří jednorázovým činem nebo svou dlouholetou prací přispěli k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel. Uděleno jich bylo 54. 
 Dřevěná medaile – určená těm, kteří svou aktivitou přispěli k propagaci dobrého jména Kraje Vysočina, a jsou příkladem pro ostatní mladé progresivní a houževnaté lidi. Získalo ji 29 lidí. 
Medaile se předávají jednou ročně, od roku 2008. Kandidáty na medaile schvalují krajští zastupitelé. 

 

Ocenění pro rok 2019 (v abecedním pořadí):
Josef Brožek – hudební pedagog
Květuše Doležalová – zakladatelka Klubu naděje, z. s.
Jan Hanko – zakládající člen parkourové skupiny Urban Sense
Ludmila Kameníková – výzkumná pracovnice v oblasti šlechtění brambor, máku a kmínu
Ludmila Klukanová – spisovatelka a publicistka
Markéta Laštovičková – nadaná akordeonistka
František Mertl – malíř a sochař
Zuzana Nevoralová – kožní lékařka a pedagožka
Tadeáš Polách – talentovaný hráč na trubku
Petr Špaček – včelař, pořadatel Slavností medu v Cidlině
Pavel Tasovský – umělecký kovář
Ladislav Teisler – majitel pekárny Adélka, restauratér, donátor
Zdroj:  Kraj Vysočina

 

Z režijní filmografie T. Mojžíše
2019 - Barokní velmož (TV film)
2015 - Valašsko, kruté jaro 1945 (TV film)
2013 - Ivan Theimer - Cesta světla (TV film)
2012 - Architekt Josef Hoffmann, 
             Doktor Pomahač (TV film), Od Tiziana po Warhola (TV film)
2011 - Olomoucké baroko (TV film)
2010 - Tváře jsou zrcadla našich životů (TV film)
2009 - Domy milovníků umění (TV film) Kroměříž (TV film)
2008 - Za domy milovníků umění s Prof. P. Zatloukalem (TV seriál)
2007 - Jan Patočka (TV film)
2006 - Jan Kotěra (TV film)
Zdroj: www.csfd.cz
 

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
26.06.2020 KulturaČeřínekFest je nakonec zrušen 

Oproti původnímu oznámení, že se rodinný festival ČeřínekFest letos bude konat 7. srpna, bylo ve středu oznámeno jeho zrušení. „V pondělí 22. 6. 2020 poslanecká sněmovna schválila ...

Komentáře (0)
26.06.2020 KulturaOperní pěvci vystoupí na rybníku

Operní zpěv ve špičkovém provedení bude znít o víkendu nad rybníkem Hroňák u vísky Buková na Třešťsku. Mimo jiné tu bude zpívat původem jihlavská mezzosopranistka Kateřina Hebelková. ...

Komentáře (0)
26.06.2020 KulturaStará plovárna otevře dílnu

I pro letošní léto připravuje jihlavská divadelní společnost T.E.J.P. prázdninový projekt Divadlo na Staré plovárně. V rámci projektu se mohou zájemci z řad veřejnosti stát součástí ...

Komentáře (0)
25.06.2020 KulturaCentrum Březinek zažije během prázdnin hudební pátky

Od 3. července začne série pravidelných pátečních hudebních produkcí Hudební léto na Březinkách. V areálu obchodního a zábavního centra v jihlavském sídlišti na Březinkách, ...

Komentáře (0)
23.06.2020 KulturaDivadelní prohlídky Roštejna jsou ohlášeny na červenec

Na termín 4. až 6. července byly ohlášeny letošní divadelní prohlídky z cyklu Se zlatou růží v erbu na hradě Roštejně. V jednotlivých zastaveních se opět představí herci z ochotnického ...

Komentáře (0)
22.06.2020 KulturaGravitační vlny: astronomové pokračují v přednáškách online

Ačkoliv jarní koronavirová vlna ustupuje, Jihlavská astronomická společnost (JAS) první letošní pololetí svých přednášek dokončí v režimu online. Ve čtvrtek 25. června od 17 hodin ...

Komentáře (0)
21.06.2020 KulturaPřehlídka Tady Vary v kině Vysočina

Mezinárodní filmový festival (MFF), který je od roku 1946 tradicí v Karlových Varech, má letos kvůli koronavirovému opatření neobvyklou formu. Výjimečná doba si žádá výjimečné činy. ...

Komentáře (0)
20.06.2020 KulturaV Panském dvoře a na „amfíku“ se chystají projekce letních kin

Na probíhající opravy hlediště jihlavského amfiteátru navážou projekce letního kina. Letní kino na Heulose bude promítat 11. a 17. července 2020 po setmění. Na programu budou dvě české ...

Komentáře (0)
19.06.2020 KulturaMichal Kraus jako Mauglí, František Mitáš coby Šér Chán: zítra premiéra Knihy džunglí

Vinou koronavirové pandemie a následného uzavření kulturních provozů muselo HDJ přeložit na září dvě premiéry, plánované původně na velké scéně ještě v závěru probíhající 80. ...

Komentáře (0)
19.06.2020 KulturaNedělní Pouť ke sv. Jánu: havířci vyrazí ke kostelíku

Ačkoli se letos v Jihlavě nekoná setkání havířských měst, zdejší havířci v neděli 21. června do ulic vyrazí. Od základny v ZŠ Křížová zamíří ráno v 9 hodin ke kostelíku sv. Jana ...

Komentáře (1)
19.06.2020 KulturaDKO už vyjel s novými programy

DKO Jihlava prakticky uzavřel termínové změny akcí, které musely být od jara zrušeny či přeloženy z důvodu koronavirové krize. Nedořešeno zůstávalo v polovině června jen minimum akcí. Divadelní ...

Komentáře (0)
18.06.2020 KulturaČeřínekfest bude v srpnu 

Pořadatel letního rodinného a hudebního festivalu Čeřínekfest Miloš Jurda Jurač oznámil, že se letošní 13. ročník bude konat. Jeho termín se ale posouvá na pátek 7. srpna. Předprodej ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. edited by N.E.S.P.I
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net