Reklama
Dnes je pátek 07.08.2020     svátek má Lada

Natáčení vysočinských osobností je příjemnou změnou, říká režisér Mojžíš

REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK
REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK

25.7.2019 Kultura/Komentáře (0), autor:
Petr Klukan

V těchto dnech natáčí režisér Theodor Mojžíš krátké medailonky o lidech, kteří letos získají kamennou, skleněnou či dřevěnou medaili, nejvyšší ocenění Kraje Vysočina. 
Medaile jsou udělovány od roku 2008. Od té doby je obdrželo celkem 101 osobností. Letos k nim přibyde dalších dvanáct. Jejich jména kraj zveřejnil bez udání, jakou medaili dotyční obdrží. 
Od prvopočátku je s oceňováním spjato i jméno Theodora Mojžíše, režiséra a scénáristy řady významných filmových dokumentů. Před více než deseti lety byl Krajem Vysočina osloven, zda by připravil příspěvky o oceněných lidech, které by se promítaly na galavečeru při slavnostním předávání. A jeho služeb kraj využívá dodnes.
„Je to hrozně příjemná práce,“ říká o natáčení medailonků režisér Mojžíš. O každém z oceněných si musí vyhledat řadu informací, natáčení s osobností pak trvá takřka celý den, protože se vybírají různá místa. 
„Každý člověk je úplně jiný a z hlediska naší profese je to velmi zajímavé,“ podotýká k setkávání se s různými lidmi a jejich charaktery. Dokázat poznat člověka za jeden jediný den, aby jej mohli v příspěvku vystihnout, je takřka nemožné, filmaři se však o to pokusit musí. 
Během léta a podzimu se setkají s každým z oceněných. „Jejich věkové rozpětí je opravdu veliké, natáčeli jsme s mladými, ale třeba i stoletou paní.“ 
Po více než stovce medailonků dokáže režisér Mojžíš ocenit i vysočinské složení laureátů, kdy se nejedná o podnikatelsko-manažersko-politický model, ale cenu získávají lidé napříč profesemi i věkem. Letos ocenění obdrží lékařka, malíř, včelař, výzkumná pracovnice, umělecký kovář…
Která z osobností mu při natáčení utkvěla za ta léta v paměti nejvíce? „Všichni,“ řekne bez rozmyslu. 
„Potkáváte se s lidmi zvyklých na ocenění, hokejista Holík, rychlobruslařka Sáblíková, pro které je to až rutinní záležitost, až po lidi, které veřejnost moc nezná a je to pro ně životní ocenění,“ dodává.  
Samotné natáčení považuje za velmi příjemnou změnu od běžné profese. Na dotaz o smyslu krátkých tříapůlminutových medailonků odpovídá stejně jednoznačně: „Smysl to má, i když to není vysíláno třeba pro 30 tisíc lidí, ale jen pro 300 lidí v sále.“     
Letošních dvanáct nových medailonků (3 kamenné, 5 skleněných a 4 dřevěné) uvidí ocenění poprvé až na slavnostním galavečeru 7. listopadu v Horáckém divadle Jihlava. 

 

Ocenění Kraje Vysočina 
 Kamenná medaile - je nejvyšším oceněním Kraje Vysočina. Je určená těm, kteří se svou dlouhodobou prací zasadili o významný prospěch obyvatel Kraje Vysočina. Dosud jich bylo uděleno 18 (např. František Dohnal, Zdeněk Laštovička, Martina Sáblíková atd.)
 Skleněná medaile - určená pro ty, kteří jednorázovým činem nebo svou dlouholetou prací přispěli k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel. Uděleno jich bylo 54. 
 Dřevěná medaile – určená těm, kteří svou aktivitou přispěli k propagaci dobrého jména Kraje Vysočina, a jsou příkladem pro ostatní mladé progresivní a houževnaté lidi. Získalo ji 29 lidí. 
Medaile se předávají jednou ročně, od roku 2008. Kandidáty na medaile schvalují krajští zastupitelé. 

 

Ocenění pro rok 2019 (v abecedním pořadí):
Josef Brožek – hudební pedagog
Květuše Doležalová – zakladatelka Klubu naděje, z. s.
Jan Hanko – zakládající člen parkourové skupiny Urban Sense
Ludmila Kameníková – výzkumná pracovnice v oblasti šlechtění brambor, máku a kmínu
Ludmila Klukanová – spisovatelka a publicistka
Markéta Laštovičková – nadaná akordeonistka
František Mertl – malíř a sochař
Zuzana Nevoralová – kožní lékařka a pedagožka
Tadeáš Polách – talentovaný hráč na trubku
Petr Špaček – včelař, pořadatel Slavností medu v Cidlině
Pavel Tasovský – umělecký kovář
Ladislav Teisler – majitel pekárny Adélka, restauratér, donátor
Zdroj:  Kraj Vysočina

 

Z režijní filmografie T. Mojžíše
2019 - Barokní velmož (TV film)
2015 - Valašsko, kruté jaro 1945 (TV film)
2013 - Ivan Theimer - Cesta světla (TV film)
2012 - Architekt Josef Hoffmann, 
             Doktor Pomahač (TV film), Od Tiziana po Warhola (TV film)
2011 - Olomoucké baroko (TV film)
2010 - Tváře jsou zrcadla našich životů (TV film)
2009 - Domy milovníků umění (TV film) Kroměříž (TV film)
2008 - Za domy milovníků umění s Prof. P. Zatloukalem (TV seriál)
2007 - Jan Patočka (TV film)
2006 - Jan Kotěra (TV film)
Zdroj: www.csfd.cz
 

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
23.07.2020 KulturaPece objevené při stavbě brněnského mostu byly ztraceny bez dokumentace

Hrnčířské řemeslo je pevně spojeno s historií Jihlavy. Jedna z pověstí o stříbře obsaženém ve zdejší hlíně jej přímo spojuje se vznikem města. „S tím hrnčířem, kterému se ...

Komentáře (0)
19.07.2020 KulturaTelč hlásí zájem o šestiandělového Mišíka

Pokračuje velký zájem o vstupenky na letošní Prázdniny v Telči. Organizátoři hlásili už dva týdny před začátkem akce první online vyprodané večery. Jako první se v online předprodeji ...

Komentáře (0)
18.07.2020 KulturaSpolečně sdíleli naděje v demokratizaci života, a pak i zklamání z jejich zmaření

Měla trvat do 24. května, byla však prodloužena do 2. srpna. Ještě do poloviny letních prázdnin tedy mohou příznivci výtvarného umění navštívit v jihlavském galerijním domě v Komenského ...

Komentáře (0)
17.07.2020 KulturaDnes a zítra znovu Švejk na Roštejně

Pro nepřízeň počasí bylo minulou deštivou sobotu zrušeno představení Osudy dobrého vojáka Švejka, které mělo sehrát Horácké divadlo (HDJ) na hradě Roštejně. Série venkovních představení ...

Komentáře (0)
16.07.2020 KulturaDomy hovoří o Jihlavanech středověku

Archeologové Jihlavy mimo jiné zkoumají jednotlivé fáze výstavby a přestaveb historických domů. Prostřednictvím svých nálezů tak odhalují způsob života Jihlavanů v období středověku. V ...

Komentáře (0)
14.07.2020 KulturaMarco Lauren z Jihlavska vydal singl/klip Karamel

Mladý zpěvák Marco Lauren z Vyskytné nad Jihlavou vydal v druhé polovině června singl/klip na vlastní skladbu Karamel. Jeho cílem je prosadit se v hudebním světě. Jednadvacetiletý Marco ...

Komentáře (0)
13.07.2020 KulturaNa kopec Homole za pokladem

POLNÁ – Pro malé i velké účastníky je určen 10. ročník setkání a historizující vycházky Po stopách krále Jiřího z Poděbrad aneb Z hradu na kopec Homole. Akce se letos koná ...

Komentáře (0)
13.07.2020 KulturaInstalace M. Koláře v Pragovce komentuje naši únavu i obavy

Díla pěti současných malířů a videoart z Vysočiny tvoří výstavu Nostalgie jako avantgarda v pražské Pragovka Gallery. Jihlavu tu zastupuje tematická instalace, dílo performera, hudebníka ...

Komentáře (0)
12.07.2020 KulturaHejlík čte na zahradě

Herec Lukáš Hejlík bude aktérem pořadu LiStOVáNí.cz, který v pondělí 13. července od 17 do 19 hodin pořádá jihlavská restaurace Bílý Mák v Hluboké ulici. Na spodní zahradě Bílého ...

Komentáře (0)
11.07.2020 KulturaVelké kapely nakonec v létě přece jen do Jihlavy přijedou

Ačkoli velké letní festivaly koronavirus zrušil, v Jihlavě v červenci zahrají na velkých koncertech kapely Čechomor, Chinaski, Anna K., Wanastowi Vjecy a Kabát. Přední jména české hudební ...

Komentáře (1)
10.07.2020 KulturaČeřínekFest přece jen bude, i když s omezenou kapacitou

Organizátor festivalu ČeřínekFest Miloš Jurda Jurač, basák kapely Divokej Bill, změnil dříve oznámené finální rozhodnutí nepořádat letos festival v Hutích na Čeřínku. S ohledem ...

Komentáře (0)
10.07.2020 KulturaHDJ a Lukáš Matěj jako voják Švejk ode dneška na Roštejně

Dnes a zítra uvede soubor Horáckého divadla na nádvoří hradu Roštejna u Třeště své večerní open-air představení Osudy dobrého vojáka Švejka. Jihlavské profesionální divadlo v červenci ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net