Reklama
Dnes je středa 24.04.2024     svátek má Jiří

Přijeli interventi! Před 47 lety, v srpnu 1968

KRÁSNÉ je naše město a krásným a svobodným ho chceme mít. Nadpis pod dobovou fotografií náměstí vystihuje postoj většiny obyvatel města k okupaci a okupantům. Zdroj: archiv autora
KRÁSNÉ je naše město a krásným a svobodným ho chceme mít. Nadpis pod dobovou fotografií náměstí vystihuje postoj většiny obyvatel města k okupaci a okupantům. Zdroj: archiv autora

21.8.2015 Aktuality/Komentáře (31), autor:
Pavel Bajer

 

 Je temná noc z 20. na 21. srpna 1968. Obyvatele po celé republice budí ostrý svit reflektorů a dunění těžké techniky pod okny. Sovětský vůdce Leonid Iljič Brežněv se rozhodl zardousit demokratizační proces Pražského jara. Vypukla invaze pěti zemí Varšavské smlouvy do Československa.

 

 Skoro půlmilionové invazní vojsko disponuje 6.300 tanky. Ty jsou natřené bílými pruhy. To proto, aby se v případě vojenského odporu invazní vojska poznala. Nic z toho však není nakonec potřeba. Československá armáda ani Lidové milice nekladou žádný odpor. Ráno 21. srpna kontrolují vojska Varšavské smlouvy většinu území Československa.

 

 Vrcholní straničtí a státní politikové země jsou, v čele s generálním tajemníkem Komunistické strany Československa (KSČ) Alexanderem Dubčekem, internováni. Před tím však stihli, po dramatické diskuzi, intervenci odsoudit. Navíc na půdě OSN ji odsoudil také ministr zahraničí Jiří Hájek.

 

 Dopady pro Československo měla invaze obrovské. Vpád vojsk Varšavské smlouvy nepřežilo 108 Čechů a Slováků. Ztráty měli také okupanti. Jednalo se přibližně o 96 mužů, kteří zahynuli většinou na následky nehod i následkem nedorozumění, kdy intervenující jednotky začaly omylem střílet na sebe.

 

 Někteří z těchto vojáků byli také na příkaz svých důstojníků popraveni, protože s intervencí nesouhlasili a nebáli se to dát otevřeně najevo.

 

 Krátce před svou smrtí v devadesátých letech minulého století se omluvil a odsoudil intervenci dokonce i tehdejší vrchní velitel invazních sil maršál Ivan Georgijevič Pavlovskij. Řekl to v rozhovoru s redaktorem novin Izvestie.

 

 Vysočinská oběť okupace

 Během 21. a 22. srpna intervenční vojska ovládla území Vysočiny. Dne 21. srpna ve večerních hodinách pronikly intervenční jednotky. Bylo krátce po 20. hodině večerní, když se na náměstí Míru vřítily průzkumné tanky maďarské armády. Postupující soumrak prozářily přízračným svitem reflektory. Dunění tanků rozechvívalo okenní tabule. Motory hřměly na náměstí. Okolní vzduch prosytila vůně spálené nafty.
Sotva 19letý mladík se tankům samotný postavil do cesty. Byl jím silniční dělník Václav Frydrychovský. Tankem však byl sražen. Bylo 20 hodin 45 minut. Zanedlouho svým zraněním podlehl v jihlavské nemocnici.

 

 Tehdejší komunistická propaganda šířila zprávy, že byl při svém činu opilý. K tomuto tvrzení se však nikdy nepodařilo nalézt přesvědčivé důkazy. Václav Frydrychovský byl podle záznamů Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze jedinou obětí intervence vojsk Varšavské smlouvy na Vysočině.

Více v tištěném vydání JL s datem 21. 8.

Diskuze k článku

Nový komentář

VZPOMÍNKA NA 21.SRPEN 1968
HOCH NA MOTORCE U KOHOUTOVIC BYL ZASŘELEN JAKO KRÁLÍK.
 
Václav Frydrychovský byl podle záznamů Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze jedinou obětí intervence vojsk Varšavské smlouvy na Vysočině.
-----------------------
Dneska vzpomínám na 21. Srpen 1968.
Měli jsme synka u rodičů v Brně. Po příchodu do Stavoprojektu jsem se dozvěděl, co se stalo. Okamžitě jsem se pro něj vypravil. U benzinek panika. V Měříně se mi podařilo mezi posledními koupit 10 benzinu. Pak konec, další benzin si zajistili hasiči. U benzínky před Brnem, na odbočce na Kohoutovice byla doprava zastavena. Rusové tam zastřelili hocha na motorce.
Do Brna jsem se dostal po polních cestách přes Myslivnu nad Pisárkami.
Zdeněk Gryc,
PS.tehdy jsme měli JM KNV
 
Zdeněk | 2015-08-21 13:42:50 | Reagovat
omluva - ZASTŘELEN
Zdeněk | 2015-08-21 13:45:04 | Reagovat
Rok 1968 u nás by něměl být zapomenutý.
Pražské jaro a prosazování socialismu s lidskou tváří, a to doslova, započalo v naší zemi atmosféru volného dýchání, zkrátka pocitu svobody.Lidé  začali věřit i politikům, většina společnosti se sjednotila. To bylo docela troufalé a pro naše spojence nebezpečné s ohledem na tradice, které byly v předválečném Československu. Vše vyvrcholilo nejprve v podobě varování a pak i ozbrojenou okupací naší republiky. Pro národ to byl samozřejmě těžký šok a zároveň konec iluzí o svobodném životě. Někteří se z něj nevzpamatovali dodnes a proto převládá nedůvěra ke všemu, co pochází z Moskvy, jiní už po roce okupace vycítili, jaký kabát mají obléci, aby si váleli svoji kuličku v relativním klidu dál.
Dnes žijeme opět ve společnosti, která si dává přízvisko "svobodná". A já si kladu otázku: Do jaké míry svobodná, když její a dokonce reprezentativní část nejenže neodmítá, ale prosazuje přítomnost cizích vojsk (USA) na našem území. V době míru. Národ, který si "demokraticky" něco takového zvolí, nemůže být nikdy svobodný. Ti, co si to přejí, by si rádi rovněž váleli svoji kuličku mamonu v klídku a hlavně pak bez obav, aby je ne cizí mocnosti, ale sousedi, taky Češi, nemohli náhodou ohrozit a odehnat od koryt.
P.S. Dovedete si představit, že by např. na území USA, symbolu svobody, existovaly vojenské základny cizího státu?
VladimírV | 2015-08-21 15:57:30 | Reagovat
Díky, pane Vladimíre.
Mluvíte mi z duše. A netapetujete to na všech diskuzích, jako pan Zdeněk. Hezký den.
čtenář | 2015-08-21 16:40:53 | Reagovat
POZNÁMKA,MARXISTA NEMÁ DUŠI
Zdeněk | 2015-08-21 20:11:55 | Reagovat
Tlachal zase rozum.
čtenář | 2015-08-21 21:20:36 | Reagovat
VLADIMÍROVA PŘI-TAKÁVAČKO
aspoň dnes koukejte na tu zmanipulovanou ČT 1
je 21.srpna,že?
Zdeněk | 2015-08-21 20:26:52 | Reagovat
Omyl, je to na ČT 2
ale je to velmi důležitá ilustrace roku 68
Zdeněk | 2015-08-21 21:09:59 | Reagovat
Celý rok se na tu bednu nedá dívat, proč by měl být dnešní den výjimkou?
Věčně dementní americké filmy, nebo prastaré české, rovněž dementní seriály, ještě, že jsou sportovní kanály, i když ten náš fotbal je taky k breku. (Právě je poločas zápasu Bolka-Zlín.).
čtenář | 2015-08-21 21:13:18 | Reagovat
Zlín snížil na 2:1.
čtenář | 2015-08-21 21:31:36 | Reagovat
V USA DOVEDU V RUSKU NIKOLI
 na území USA, symbolu svobody, existovaly vojenské základny cizího státu?
 
Zdeněk | 2015-08-21 20:03:48 | Reagovat
A co dovedete, nebo kam dovedete? Smysl mi poněkud uniká.
A proč by měly, rozumím-li dobře, existovat vojenské základny na území USA, když je mají amíci rozeseté po celém světě - nejraději v Evropě.
čtenář | 2015-08-21 21:18:31 | Reagovat
MYSLÍTE ŽE JE TLACH?
U benzínky před Brnem, na odbočce na Kohoutovice byla doprava zastavena. Rusové tam zastřelili hocha na motorce.
Zdeněk Gryc
 
Zdeněk | 2015-08-21 20:07:29 | Reagovat
Marně to hledám v rubrice "krimi".
Jen jestli to byli Rusáci. Třeba se nějaký islámský bojovník snažil získat motorku, aby mohl rychle přejet do ráje Frau Merkel.
čtenář | 2015-08-21 21:15:44 | Reagovat
JÁ TAM BYL ISLÁMISTU NEVIDĚL RUSKÉ TANKY ANO
VZPOMÍNKA NA 21.SRPEN 1968
HOCH NA MOTORCE U KOHOUTOVIC BYL ZASŘELEN JAKO KRÁLÍK.

Václav Frydrychovský byl podle záznamů Ústavu pro studium totalitních režimů v Praze jedinou obětí intervence vojsk Varšavské smlouvy na Vysočině.
-----------------------
Dneska vzpomínám na 21. Srpen 1968.
Měli jsme synka u rodičů v Brně. Po příchodu do Stavoprojektu jsem se dozvěděl, co se stalo. Okamžitě jsem se pro něj vypravil. U benzinek panika. V Měříně se mi podařilo mezi posledními koupit 10 benzinu. Pak konec, další benzin si zajistili hasiči. U benzínky před Brnem, na odbočce na Kohoutovice byla doprava zastavena. Rusové tam zastřelili hocha na motorce.
Do Brna jsem se dostal po polních cestách přes Myslivnu nad Pisárkami.
Zdeněk Gryc,
PS.tehdy jsme měli JM KNV
PPS. JSEM JAKEJ JSEM, NELŽU A SVÉ SVĚDECTVÍ PODEPISUJI PLNÝM JMÉNEM
PAMATUJME NA ROK 68
Zdeněk | 2015-08-21 22:37:47 | Reagovat
Samozřejmě.
Tato smutná stránka dějin našeho státu se má a musí připomínat. Šlo o omezení státnosti vojenskou silou, potlačení svobodného rozvoje naší společnosti. Většina z těch, co to zažila, nikdy nezapomene. Těm mladším by se to mělo prezentovat jako něco, co nemá nic společného se svobodným životem v civilizované společnosti. Je třeba vzdát úctu přímým obětem okupace. Na druhé straně je dobré si uvědomit, že svět poskočil za těch 47 let let dále a již 70 let žijeme v zemi, které se přímo nedotkl válečný konflikt.  Evropa a dnes už i státy jako je Rusko a Čína, bez rozdílu politických systémů, se vezou na vlně sociálkapitalismu, kde je prioritou obchod jako prostředek k jejich prosperitě. Zároveň jeho omezení vůči některým státům jako nástroj politického nátlaku. 
Už samotná myšlenka, zřídit na našem území cizí vojenskou základnu, "obranný štít proti agresorům z východu", nás ovšem vhání do role potencionálního cíle v případě válečného konfliktu. Bylo by opravdu rizikem se na jedné straně účastnit vojenských intervencímisí v těchto zemích a mít na svém území americkou základnu.
Myslí si snad někdo, že by nás Američané na našem území uchránili před individuálními záskoškodnickými akcemi představitelů Islámského státu? 
Velký ruský medvěd zatím spí daleko od našich hranic a není dobré ho dále dráždit. Rusko dnes nepotřebuje vojensky expandovat dále do Evropy. Má dostatek přírodních zdrojů a vlastní poptávky na to, aby dokázalo obchodovat se světem.  Poptávky po zboží, které dovedeme vyrobit i my na přijatelné úrovni. Kam se prosím cpeme, když naše vláda je pro dohodu TTIP se Severní Amerikou. Kdo je tam zvědavý na naše technologie a zboží v zajímavých objemech? Ten "někdo" má jasný cíl, omezit vztahy, tedy obchod Evropy s Ruskem pro udržení vlastní prosperity. A když to bude nezbytné, i za cenu války, do které nás chtějí USA vtáhnout. Pak by se nemluvilo o stovkách, ale tisícovkách mrtvých. To opravdu chceme?
VladimírV | 2015-08-22 00:25:40 | Reagovat
Pane Vladimíre.
Krachující USA, zadlužená až po uši, i u těch ošklivých Číňanů, kvůli kterým se musí vyvěšovat fangle s Tibetem, potřebuje odbyt svého zbrojního potenciálu. Jaké to přineslo ovoce, vidíme, co vzniklo z jejich vývozu demokracie do arabských států. Tak kdyžto tam nějak moc nevyšlo, musí se Strýček Sam obrátit na Evropu. A popravdě řečeno, moc jim to nevychází ani v Evropě. Americká základna v Sevastopolu nebude, tak se to musí zkusit s dragonádami.
Hezký víkend!
 
čtenář | 2015-08-22 09:30:55 | Reagovat
PŘI-TAKÁVAČKA PANA VLADIMÍRA
PŘI-TAKÁVAČKA V SEKCI „JETLAG“
 
JE V JL POUŽÍVANÁ FORMA,  JAK SE NE – PODEPSAT,
ALE VYUŽÍT,  ČI ANO-NYMNĚ ZNEUŽÍT KE SVÉ LEGITIMITĚ CIZÍ JMÉNO.
HLAVNĚ  ZŮSTAT V ANONYMITĚ!!!
KDYSI NA GRAMOFONOVÝÁCH DESKÁCH
„HIS MASTER VOICE“
Ve stylu :
-----------------------------------
Díky, pane Vladimíre.
Mluvíte mi z duše. A netapetujete to na všech diskuzích, jako pan Zdeněk. Hezký den.
čtenář | 2015-08-21 16:40:53 | Reagovat
-----------------------------------
VLADIMÍROVA PŘI-TAKÁVAČKO
aspoň dnes koukejte na tu zmanipulovanou ČT
je 21.srpna,že?
Zdeněk | 2015-08-21 20:26:52 | Reagovat
 
Zdeněk | 2015-08-22 12:37:23 | Reagovat
Máte smůlu pane architekte.
Přitakávám pouze tomu, s kým souhlasím, tak se kvůli tomu nerozčilujte. Vašim jetlachům a jetlagům při nejlepší vůli přitakávat nemůžu i kdybyste to natapetoval stokrát. Je mi líto.
čtenář | 2015-08-22 12:44:53 | Reagovat
PŘI - TAK - ÁNÍ
„JETLAGŮM PŘI NEJLEPŠÍ VŮLI PŘITAKÁVAT NEMŮŽU“
To chápu,  je  to podstatou Jetlagu. Protože,  jak píšete, a já Vám věřím, čtete z mých příspěvků  pouze nadpisy, tak to sem pro jistotu vložím celé:
Jetlag… „Tito lidé jím trpí proto, že se jí před pětadvaceti lety zhroutil svět jasných mantinelů.
Její příslušníci tedy strádají chronickou podobou nespokojenosti. V posledních měsících dostali nápad, že když zatlačí na ty, které považují za zdroj svého utrpení, jakož i na ty, kteří jim lezou na nervy, docílí, když ne zlepšení, tak aspoň vzrušení.
Proti nim stojí lidé, kteří teprve před nedávnem s úžasem zjistili, že z nich jiné názory, jiné hodnoty a jiné chování činí v jejich vlastní zemi DOKONALÝ TERČ. Táhne se to od prezidentské kampaně 2013 a nové podněty (Rusko, ISIL, uprchlíci) nesoulad jen stupňují.“

Chápu. . . to vysvětluje Vaši hlubokou nenávist k presidentu Václavu Havlovi. To co o něm píšete je však primitivně sprosté, kulturního člověka nedůstojné.

Nechápu. . .  však Vaši nenávist k páteru Toufarovi. To co jste předvedl u článku, který o něm publikovaly JL.   Počínaje komentářem„Hyenismus“ a konče sprostými invektivami na českého arcibiskupa a kardinála.

Chápu… však Vaši anonymitu. Pochybuji, že  Váš známý a třeba navíc křesťan, kdyby si podrobněji přečetl, co napsal „čtenář“,  o českém kardinálu a arcibiskupovi, Vám „PODAL S CHUTÍ RUKU“. Myslím, že ani pan Vladimír, který v JL má korektní renomé, by se s Vámi neztotožnil.  

Tímto stylem se psalo za nacismu a komunismu, tedy mimo normální civilizaci, třeba na strýčka Sama, nebo Churchilla. WC se sice i tehdy používalo, ale slovo psané nesplachovalo.   
Zdeněk Gryc
 
Zdeněk | 2015-08-22 15:53:36 | Reagovat
Máte pravdu, Jetlachům a jetlagům se při nejlepší vůli přitakávat nedá.
Natož vašemu zbytnělému egu. A za tím, co jsem napsal kdysi dávno, už si to ani přesně nepamatuji si stojím. Ale ujišťuji vás, že jsem se ještě určitě krotil. O opilci, který neuměl ani pořádně postavit kulisy a měchu sádla v kardinálském rouše by se dalo psát mnohem razantněji. JL jsou ještě velmi "učesanou" diskuzí. Podívejte se na jiné servery, jak se lidé vyjadřují a neberou si servítky, obzvláště s verbeží, která nám sem leze ze všech stran jako švábi na pivo. Brzy panu kardinálovi zboří katedrálu sv. Víta buldozerem, jako činí s kláštery v Sýrii.  Ale jemu to bude jedno. Už si na podvodných restitucích nakradl dost.
čtenář | 2015-08-22 17:06:38 | Reagovat
TAKŽE PAN VLADIMÍR DOUFÁM POCHOPIL O CO PŘI-TAKÁVAČCE KRÁČÍ
Zdeněk | 2015-08-22 19:54:06 | Reagovat
Pan Vladimír a nejen on zajisté pochopili, že panu architektovi kráčí jen o to honit si své zbytnělé ego.
čtenář | 2015-08-22 19:58:43 | Reagovat
Tak to pardon, já myslel, že se jedná o nějakou horkou novinku.
Jako třeba, že Maročan - islámský bojovník,-  střílel v rychlovlaku do Paříže a zranil tři lidi. Není nad aktuálnost.  před
čtenář | 2015-08-22 09:24:18 | Reagovat
ZBYTNĚLÉ EGO MARTY KUBIŠOVÉ
Magický hlas rebelky
22. 8. 2015, 20:25 - ČT art
Dokument, (2014), 85 min, Skryté titulky
Režie: O. Sommerová
Dokument (2014). Opakování 26.8./ČTart. Neuvěřitelný příběh české zpěvačky Marty Kubišové, která dokázala čelit nelítostnému osudu a stát se neokázalým symbolem národa.

V RÁMCI MERITU PŘEDMĚTNÉHO ČLÁNKU
zvláště dnes vřele doporučuje
Zdeněk Gryc
Zdeněk | 2015-08-22 20:08:01 | Reagovat
Já zase doporučuji Baník - Slávka 0:2 v poločase.
Dnes se dalo na jihlavský fotbal docela - přes porážku - dívat. Ovšem boj o záchranu bude tvrdý. Jen aby Jihlava nedoprovodila Baník v jeho sestupu. Podle výkonu Baníku v dnešním utkání by nebylo divu.
čtenář | 2015-08-22 21:05:09 | Reagovat
Poslední okupační armády v Evropě,jsou v Německu.V okupační zoně USA.Od 2.S.V.I ten opovrhovaný Rus už je z NDR 25 let doma.
J.R. | 2015-08-24 14:19:01 | Reagovat
Chyba.
Ten pravem opovrhovanej Rus nejni doma, je ted uz zase na Krymu.
Libor Furbacher | 2015-08-28 00:06:40 | Reagovat
Jenže ten mu patřil (než ho Chruščev daroval Ukrajině) a obyvatelé si to v drtivé většině také odsouhlasil.
Strejček Nimra | 2015-09-02 09:40:03 | Reagovat
PRAVDA SICE NE-VÍTĚZÍ, ALE TAKÉ NE-ZEZIVÍ
NOR – MALIZ - ACE v roce 1968  = EMI – GR – ACE
 Lavoisierův zákon SOUČET VOJÁKŮ DO ZEMNĚ VSTUPUJÍCÍCH = SOUČTU EMIGRANTŮ ZE ZEMNĚ UTÍKAJÍCÍCH.
JEHO NEPLATNOST SE DÁ VYLOUČIT POUZE PŘI UDEDENÍ PŘESNÝCH POČTŮ.
Kolik jich bylo v mrazicím autu v Rakousku se již přesně ví.
Do blogu JL jsem si dovolil vložit  NORMALIZACE v rámci aktuálního výročí.
HITLER TOMU DAL PEVNÝ ZÁKLAD,  STALIN TO VÝTEČNĚ PŘIHŘÁL,
NORMALIZACE TO PEVNĚ EDUKOVALA,
POČÍNAJÍC DUŠÍ DÍTĚTE V AKCI MANDELINKA BRAMBOROVÁ
= PARAŠUPISTA SHOZENÝ Z LETADEL USA
STARÁ PRAVDA A  PŘÁTELSTVÍ NEREZIVÍ
Zdeněk Gryc
 
Zdeněk | 2015-08-28 15:55:26 | Reagovat
NE-ZEZIVÍ, ALE NE-REZIVÍ
Zdeněk | 2015-08-28 15:57:50 | Reagovat
Reklama
20.04.2024 AktualityŠanci na záchranu představuje pro zdravotníka experimentální léčba

Celé Jihlavsko se semklo na pomoc mladému polenskému lékaři, který bojuje s vážnou nemocí. Příběh Alexandra Noska zveřejnila na serveru Donio jeho sestra Lucie Vítů Nosková. Přes portál ...

Komentáře (1)
20.04.2024 AktualityOchlazení nepřeje úrodě ani včelařům

Počasí se zbláznilo, tak charakterizoval výkyvy jeden z mnoha obyvatel Vysočiny. Po letních teplotách, kdy teploměry ukazovaly rekordní hodnoty, spadla rtuť pod bod mrazu a lepší to nebude ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityNevidomého expředsedu Tyflo Vysočina viní z podvodu

Až osm let pobytu v káznici hrozí v případě prokázání viny u soudu dnes už bývalému předsedovi jihlavské pobočky Tyflo Vysočina a Organizace nevidomých Pavlu Hegnerovi (70) z Velkého ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityKraj v jihlavské nemocnici postaví nové parkoviště

Parkování v areálu jihlavské nemocnice je často terčem kritiky občanů. Ještě v letošním roce má proto v areálu nemocnice vzniknout nové parkoviště pro 183 vozidel. Parkoviště má nahradit ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityBývalý ředitel nemocnice Velev byl propuštěn z vazby

Bývalý ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, který čelí obvinění v rozsáhlé korupční kauze s nemocničními zakázkami, byl podle serveru Seznam Zprávy minulý čtvrtek propuštěn z ...

Komentáře (0)
19.04.2024 AktualityU výměny oken platí: Na kvalitě záleží

Jedním z nejdůležitějších parametrů nových oken jsou jejich tepelně izolační vlastnosti. Základními částmi okna jsou zasklení a rám. Výsledné vlastnosti závisí na kombinaci vlastností ...

Komentáře (1)
18.04.2024 AktualityNa památky UNESCO pošlou dotaci

Významné výročí si letos připomenou ve Žďáru nad Sázavou. Za poutním kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře přijíždějí návštěvníci z celého světa už třicet let. Právě ...

Komentáře (0)
18.04.2024 AktualitySanity mají nové vysílačky

Celkem dvanáct digitálních vysílaček se nově pořídilo Dopravní zdravotní službě. Ta spadá více než rok pod jihlavskou nemocnici. Sanity převážející pacienty jsou tak připojené do ...

Komentáře (0)
17.04.2024 AktualityStrážníci v Jihlavě předali hledaného muže policii

Jihlavským strážníkům se podařilo dopadnout hledaného čtyřiatřicetiletého muže. Hlídka si ho všimla, když procházela nevyužívanou budovu v ulici Znojemská, která je oblíbená mezi ...

Komentáře (0)
17.04.2024 AktualityK zápisům do prvních tříd v krajském městě přišlo 601 předškoláků

V Jihlavě skončily zápisy do prvních tříd. Do 11 základních škol přijali ředitelé 601 prvňáčků a dalších 72 dětí půjde v září do pěti přípravných tříd. Oproti loňsku navíc ...

Komentáře (4)
18.04.2024 AktualityDůležité je, aby lidé „bordel“ nedělali

V pondělí 8. dubna byl zahájen jarní úklid Vysočiny. Akce nazvaná Čistá Vysočina potrvá do 21. dubna. Podle informací kraje se letošního úklidu regionu zapojí téměř 30,5 tisíce dobrovolníků ...

Komentáře (0)
18.04.2024 AktualityVětrníky jsou v rámci našeho kraje nepřípustné pouze na Svratecku

Problematika větrných elektráren na Vysočině budí v regionu emoce. To se projevilo i na posledním krajském zastupitelstvu při schvalování Revize Strategie ochrany krajinného rázu Kraje Vysočina ...

Komentáře (1)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net