Reklama
Dnes je středa 24.04.2024     svátek má Jiří

Budoucnost automobilové dopravy? Elektřina a vodík, tvrdí Regio 2020

SEMINÁŘ spolku Regio 2020 se zabýval budoucností dopravy na Vysočině bez spalovacích motorů. Foto: Pavel Bajer
SEMINÁŘ spolku Regio 2020 se zabýval budoucností dopravy na Vysočině bez spalovacích motorů. Foto: Pavel Bajer

27.11.2019 Pro motoristy/Komentáře (0), autor:
Pavel Bajer

Za několik desítek let nebudou moci dopravní prostředky používat spalovací motory. Jednou z možností řešení tohoto problému by mohl být pohon na elektřinu nebo vodík. Vyplynulo to ze semináře nazvaného Alternativní pohony dopravních prostředků na Vysočině, který na konci října uspořádal v Jihlavě spolek Regio 2020. 
Seminář navštívilo přes 30 osob zastupujících obce, firmy nebo příspěvkové organizace. 
Účastníci hovořili o tom, že motorová vozidla budou moci do ovzduší vypouštět stále méně emisí. „V roce 2050 by nemělo existovat auto na spalovací motor,“ upozornil Jiří Lachout z firmy E.ON. Jako jedno z možných řešení pro osobní automobilovou dopravu vidí elektromobily. 


Sdělil, že například na Floridě v současné době jezdí v ulicích již okolo 15 tisíc elektromobilů. „Dnes se bavíme již o době elektrické,“ podotkl. 
Pro nákladní automobily vidí řešením vodík. Jako příklad uvedl kamion Nikola na vodíkový pohon, který již jezdí po silnicích v USA. V současné době v ČR funguje pouze jedna zkušební vodíková stanice v Neratovicích. 
Pro nákladní automobily a kamiony na vodíkový pohon se vyslovil mimo jiné také Aleš Doucek z Ústavu jaderného výzkumu (ÚJV) v Řeži u Prahy. 


Podle Jaroslava Kepky z ministerstva životního prostředí jezdí v ČR v současné době okolo sedmi milionů automobilů. Z toho šest milionů připadá na osobní vozy. 
Sdělil, že v důsledku omezování emisí ze spalovacích motorů by v roce 2030 mohlo v ČR jezdit 220 tisíc elektromobilů a jejich počet by mohl vzrůst až na půl milionu. Dle jeho údajů jezdí v ČR zhruba dva a půl tisíce elektromobilů. 
Podle něho největší znečištění ovzduší způsobují automobily, které mají v nepořádku filtry. A tomu chce ministerstvo životního prostředí předcházet. „Chceme se také zaměřit na mobilní měření emisí v provozu,“ nastínil. 

 

S elektromobily se v roce 2020 „roztrhne pytel“
Kepka zmínil, že přibližně od půlky roku 2021 bude mít každý veřejný zadavatel povinnost zakoupit určité procento dopravních prostředků na alternativní pohon. Za problém však považuje, že stlačený plyn CNG zřejmě brzy přestane být podle evropské legislativy považován za alternativní pohon. A pouze na vozidla na alternativní pohony se mají v budoucnu vztahovat dotační tituly. 
V roce 2020 dojde ke snížení emisí ze spalovacích motorů vozidel na 95 gramů na kilometr. To bude znamenat podstatný nárůst počtu vozidel na alternativní pohony. „Příští rok se s elektromobily roztrhne pytel,“ upozornil Lukáš Folbrech z firmy Eurowang. Zdůraznil, že bude proto nutné zajistit výstavbu dostatečného počtu dobíjecích stanic. 


Podle Tomáše Chmelíka ze skupiny ČEZ v ČR v současné době funguje okolo 170 veřejných dobíjecích stanic na pozemcích partnerů ČEZ. Mezi ně patří benzínové stanice, obchodní domy, města nebo kraje. 
Dle Kepky z ministerstva životního prostředí v souvislosti s rychlým vývojem elektromobility v ČR počet dobíjecích bodů v dohledné době vzroste na 19 až 35 tisíc.  
Na semináři vystoupil také obchodní ředitel Toyoty v ČR Jiří Maláček. Sdělil, že s legislativou, která požaduje snižování emisí, budou mít automobilky problémy. Dle něho však nejsou alternativní pohony nic nového, protože první elektromobil byl vyroben již v roce 1908. 

Jan Pohl z firmy Siemens Mobility hovořil o budoucnosti bezemisní dopravy v železniční dopravě. Naznačil, že na českých tratích by se mohly objevit vlaky fungující podobně jako parciální trolejbusy. Budou tak moci obsluhovat i neelektrifované tratě. Po sundání sběrače budou schopné jezdit na alternativní pohon. Takové vlaky jezdí například v dolnorakouském Sankt Pöltenu. 

Diskuze k článku

Nový komentář

Komentáře


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net