Reklama
Dnes je sobota 20.04.2024     svátek má Marcela

Kváskový chleba

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

Kváskový chleba pro vás může být zajímavá změna ke zdraví. Celý kvasný proces a kynutí, než se může chléb upéct, probíhá 24 hodin. 
Díky tomu jsou látky lépe vstřebatelné. Polysacharidy jsou rozložené na jednoduché cukry a bílkoviny (lepek) na aminokyseliny. Tak jako u jiných kvašených produktů, i zde působením bakterií mléčného kvašení vznikají enzymy, které jsou prospěšné pro naše zažívání. 


Kváskový chléb je také šetrný k slinivce břišní - při jeho konzumaci nedochází k tak velkému zvýšení hladiny krevního cukru jako u běžného chleba, a proto se nemusí vyplavit tolik inzulínu. Chléb má jemně nakyslou chuť, je jemný a zasytí vás víc než pečivo z kvasnic. Upečený chleba vydrží několik dní. 


Jak na kvásek?
Kvásek si můžete doma vyrobit sami. Většinou se dělá z žitné mouky. Začněte smícháním dvou až tří lžic mouky a trochy teplé vody tak, aby vzniklo těsto, konzistencí podobné těstu na lívance. 
Misku přikryjete folií a necháte na teplém místě, třeba na stole. Druhý den zamícháte a přidáte malou lžíci mouky a trošku vody a zase necháte stát 24 hodin. Takhle pokračujete, dokud se v těstě neobjeví malé bublinky. Kvásek je hotový. Pak ho skladujete přikrytý v ledničce. 

 

Dostatečné kynutí
Podle toho, jestli budete péct menší nebo větší chleba, večer odeberete dvě až tři lžíce kvásku, k němu 460 g žitné mouky, 460 g teplé vody a vše zamícháte, přikryjete utěrkou a necháte přes noc kynout. 
Druhý den odeberete lžíci hmoty, kterou přidáte ke kvásku v ledničce, tím ho přiživujete, a kvásek pak máte stále připravený. K těstu přidáte 300 g pšeničné mouky a 50 – 100 g vody a kmín tak, aby těsto bylo tužší. A necháte dál kynout. 

 

…a pečeme
Odpoledne přisypete asi 12 g soli, popřípadě přidáte trochu mouky, kdyby se vám zdálo těsto moc řídké, a zase necháte být. 
K večeru přendáte těsto do vysypané ošatky na chleba a znovu necháte kynout asi 2 hodiny. 
Do trouby dáte dolů plech a na mřížku nádobu, v které budete chleba péct a vyhřejete ji na 250°C. Vyklopíte do nádoby chleba a na plech nalijete asi 1 dcl vařící vody a troubu hned zavřete. Pečete 15 minut, pak vyndáte plech a pečete ještě 30 – 45 minut, podle toho, jak máte rádi tmavou kůrku.

Diskuze k článku

Nový komentář

Komentáře


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net