Reklama
Dnes je pátek 19.04.2024     svátek má Rostislav

Doba grilovací právě odstartovala: hitem jsou miniburgery a hermelín

BEZ grilovačky si neumí léto představit 85 % Čechů.  Ilustrační foto: Pixabay
BEZ grilovačky si neumí léto představit 85 % Čechů. Ilustrační foto: Pixabay

K létu patří nejen pohoda a sluníčko, ale také grilované masíčko. A jak vyplývá z průzkumu portálu seznam.cz Češi grilování milují.

V létě grilují více jak čtyři pětiny Čechů, a to nejčastěji na zahradě na klasickém grilu na uhlí.

Lidé v průzkumu uvedli, že si zpravidla připravují kuřecí maso nebo uzeniny. Hodně oblíbené je i vepřové maso, hermelín nebo krkovička.

Mladí lidé a obyvatelé hlavního města Prahy však obecně grilují zdravější suroviny, například zeleninu. Trendem se stávají grilované miniburgery, které by většina dotázaných chtěla při nejbližší příležitosti ochutnat.

Alespoň někdy griluje 85 % z Čechů, třetina z nich si pak v letním období připravuje touto formou pokrmy dokonce každý týden. Největšími fanoušky grilování jsou obyvatelé malých obcí a Prahy.

Typický Čech si nejradši pochutnává na kuřecím nebo vepřovém mase a uzeninách. „U žen, mladší generace a lidí z hlavního města je také oblíbená grilovaná zelenina, muži si vedle klasiky zase častěji dopřejí maso mleté a hovězí. U starších lidí zůstává grilovacím pokrmem číslo jedna vepřové,“ říká Darek Pikálek marketingový výzkumník.

Nejčastěji se griluje kuřecí maso. Hodně oblíbené jsou i uzeniny.

 

Mladí fandí elektrickým grilům

Do grilu dotázaní investují v průměru 3 300 Kč, většinou kupují klasický gril na uhlí. Trendem se ale stávají i elektrické stolní grily, které jsou oblíbené zejména mezi mladší generací.

V Česku grily využíváme hlavně venku na zahradě. Nejméně rozšířená je příprava jídla na sdílených grilech dostupných ve veřejném prostranství. Přesto zde ale alespoň někdy jídlo připraví téměř čtvrtina lidí. Jde hlavně o obyvatele hlavního města Prahy, kteří bydlí zpravidla v bytech bez možnosti využít vlastní gril.

 

Trend: miniburgery

Nejoblíbenějšími specialitami připravovanými na grilu jsou recepty spojené s vepřovou krkovičkou nebo s hermelínem. Různé druhy sýrů na grilu si ostatně dávají zhruba dvě pětiny respondentů.

„Oblibu si získávají i grilované hamburgery. Pokud je chtějí Češi ozvláštnit, nejčastěji je ochucují pivem, nebo plní trhaným masem. Ženy a mladí si rádi dají vegetariánský burger bez masa,“ doplňuje Pikálek.

Starší lidé hamburgery moc nejedí. Dávají si je ale tři čtvrtiny mladé generace, přičemž oblíbené jsou zejména v Praze. Z průzkumu vyplývá, že lidé se aktuálně zajímají o miniburgery, které obecně zatím vyzkoušela jen desetina dotázaných, většina by je ale chtěla zkusit.      

 

 

Diskuze k článku

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

email / login:

heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net