Reklama
Dnes je sobota 20.04.2024     svátek má Marcela

Ve výběru cukroví je jednoznačně nejdůležitější rodinná tradice

Ilustrační foto: Pixabay
Ilustrační foto: Pixabay

12.12.2018 Pro ženy/Komentáře (0), autor:
Ladislava Brabencová

Na Vánoce se nemusíte přesladit. „Zkuste letos péct třeba jen z polovičních dávek,“ doporučuje Veronika Došková z jihlavského kuchařského studia.

Co by byly Vánoce bez cukroví? Každá pekařka má určitě své oblíbené recepty, na které nedá dopustit. Není ale od věci zkusit něco nového. Třeba, aby cukroví nebylo tolik tučné. Je to tak?

Já bych se tomu tuku nebránila. Naopak, tuky jsou pro tělo zdrojem nenahraditelných látek. Je ale důležitý správný výběr tuku, a to právě i při přípravě cukroví.

Proto bych čtenářům doporučila, ať se obloukem vyhnou ztuženým rostlinným tukům, a raději - při nákupu surovin na cukroví - dají do košíku poctivé máslo.

 

Je ale jasné, že svou roli hraje cena…

Ano, několikanásobně nižší cena nahrává právě ztuženým rostlinným tukům, ale lidé by si měli nejvíc cenit svého zdraví. Myslím, že stojí za to zainvestovat pár desetikaček do sebe a svých blízkých. Navíc, máslo dodá cukroví úplně jinou chuť a vůni!  

 

Lze dobré cukroví péct bez hory bílé mouky, bílého cukru a másla?

Samozřejmě, takové cukroví existuje, a dokonce mezi ně patří i některé tradiční druhy. Jako první mě napadají kokosky, kdy potřebujete jen bílek, třtinový cukr a kokos.

A pak jsou to dobroty, které jsou trendem poslední doby, například raw cukroví, připravené ze sušeného ovoce, oříšků, semínek, kokosového oleje, kakaa…

Takové cukroví je úplně bez mouky, bílého cukru a másla, a je výborné, a hlavně plné tělu prospěšných látek. No, ale na rovinu: já jako první na návštěvách ochutnávám vanilkové rohlíčky.

 

Jaké cukroví nemá z vašeho kuchařského pohledu chybět na vánočním stole?

Při přípravě seznamu cukroví, které nesmí na vánočním stole chybět, hraje jednoznačně nejdůležitější roli rodinná tradice. V naší rodině jsou to již zmíněné vanilkové rohlíčky, linecká srdíčka, pudinkové tyčky, čokoládové rohlíčky, sádlové bochánky, kokosky a nepečené kokosové kuličky a včelí úlky.

A protože ráda experimentuji a snažím se každý rok upéct i něco nového, tak se náš seznam oblíbených druhů postupně rozšířil o medovníkové kuličky, pařížské rohlíčky a oříškové trubičky.

Od normálních dávek jsem nejprve přešla k polovičním, a teď už peču dokonce jen třetinu z obvyklého množství, a máme cukroví tak akorát, abychom si o Vánocích pochutnali, pohostili návštěvu, a přitom si nenarušili rovnováhu metabolismu.

Nemusím pak každou návštěvu, která již přišla přeslazená, pobízet k další konzumaci, že toho mám ještě moc, aby se to snědlo. 

 

Co byste doporučila ženám, které moc nepečou, ale přesto chtějí mít to nejlepší vánoční cukroví?

Myslím, že je nejjednodušší vyptat od kamarádky tři oblíbené, osvědčené recepty, a ty upéct. Trošku složitější, ale o to zábavnější je domluvit se s tou kamarádkou a udělat si hezké odpoledne se skleničkou vína, a cukroví upéct spolu.

A kdo by to chtěl úplně nejlepší, tak mu doporučím objednat se na kurz pečení cukroví do mého kuchařského studia, kde u pečení bude spousta legrace s ostatními účastnicemi, a možná i účastníky, a bude u toho i to vínko a osvědčené recepty.

Velkým bonusem posledního řešení je, že všechen nepořádek zůstane u mě ve studiu, a zákazník si odnese domů jen tu krabičku výborného cukroví v dostatečném množství na celé Vánoce.

 

A co štědrovečerní večeře – salát s majonézou a kapr smažený na sádle – měla byste pro naše čtenáře lepší variantu?

To je tradice, kterou by neměl nikdo opomíjet. Rybu, to nejlepší v našem jídelníčku, bychom si měli dopřávat mnohem častěji, než jen o Vánocích.

A vůbec nemusíme řešit, že je na Vánoce smažená. Jen zase pozor na ty tuky! Běžné smažení probíhá při teplotě kolem 200°C. A podle toho je třeba volit tuk, na kterém budeme smažit. Každý tuk má tzv. bod zakouření, což je teplota, při které se tuk začne přepalovat.

Nejlepší volbou pro smažení vánočního kapra je přepuštěné máslo neboli ghí, jehož bod zakouření je kolem 250°C. Dobře ale poslouží i kvalitní řepkový olej, který se přepaluje kolem 240°C.

Důležitou roli tady hraje právě ta kvalita, kdy běžně prodávané, rafinované řepkové oleje mají bod zakouření právě kolem 200°C. A „ghíčko“ dodá vánočnímu kapříkovi i jiný chuťový rozměr.

 

No, a salát?

Jen pozor na majonézu. V dnešní době má doma téměř každý aspoň tyčový mixér. Tak šup do obchodu pro kvalitní slunečnicový olej a vajíčka, a vyrobte si domácí majonézu bez konzervantů a bez ochucovadel, bez zahušťovadel, bez barviv.   

Diskuze k článku

Nový komentář

Komentáře


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net