Reklama
Dnes je úterý 23.10.2018     svátek má Teodor

Zkuste řídit stravu podle krevních skupin

Ilustrační foto: Pixabay

Ilustrační foto: Pixabay

 

Jakou spojitost má potrava, kterou jíme, a naše krevní skupina? Příroda náš imunitní systém obdařila komplikovanými metodami určování, zda je určitá látka tělu cizí, nebo vlastní.

Jedna z metod, které naše tělo používá, je identifikace pomocí látek zvaných antigeny, které se nacházejí v buňkách každého organismu.

A právě jeden z antigenů je zodpovědný za rozpoznání krevní skupiny. Každá krevní skupina má odlišný antigen s osobitou strukturou – krevní skupina A „má na červených krvinkách“ antigen A, skupina B antigen B, AB antigeny AB a skupina 0 nemá žádný antigen.

Když imunitní systém vašeho těla rozpozná, že do organismu vstoupil cizí antigen, hlavním úkolem je vytvořit protilátky, s cílem vetřelce „navázat“ a umožnit jeho destrukci.

Co je vhodné pro jednu krevní skupinu, nemusí být vhodné pro druhou. Bylo zjištěno, že mnoho potravin má schopnost aglutinovat (shlukovat) krvinky pouze určitých krevních skupin, a ostatní nechává beze změny. To znamená, že potraviny, které mohou být „škodlivé“ pro krvinky jedné krevní skupiny, jsou naopak vhodné pro krvinky jiné skupiny.

A právě tento jev určuje souvislost mezi krevními skupinami a stravou.

(Autorka je jihlavskou osobní trenérkou)

 

----Jak by měl vypadat váš správný jídelníček?----

 

Krevní skupina 0: Vsaďte na mořské plody a tofu

Původně měli tuto krevní skupinu všichni lidé, které vědci identifikovali.

Předky lidí s touto krevní skupinou lze označit za lovce, jejichž  hlavní potravou bylo maso zvěře, rybí maso, kořínky, listy, planě rostoucí obiloviny a další rostlinné potraviny.

Lidé s touto krevní skupinou mají více kyseliny chlorovodíkové a trávicích enzymů. Z tohoto důvodu snadněji štěpí stravu bohatou na bílkoviny. Jsou tedy schopni zpracovávat větší množství masa než ostatní jedinci.

Při omezení konzumace luštěnin a fazolí dochází téměř okamžitě k váhovému úbytku. Hlavním faktorem váhového přírůstku je lepek, který je obsažen v pšeničných klíčcích a celozrnných výrobcích. Zcela nevhodné potraviny jsou pšeničný lepek, v jakékoliv formě kukuřice, růžičková kapusta, květák a hořčice.

Pro krevní skupinu 0 je vhodné libové hovězí, jehněčí, krůtí, kuřecí nebo rybí maso. Mořské produkty jsou pro tuto krevní skupinu obzvláště vhodné. Zaměřte se na mořské ryby bohaté na tuky, jako jsou treska, sleď a makrela. Konzumace mořských produktů je pro vás vynikajícím zdrojem jódu, který reguluje funkci štítné žlázy. Mléčné výrobky a vejce „nejsou“ pro krevní skupinu 0 příliš prospěšné. Výrobky z kravského mléka je možné nahradit sójovým nebo kozím mlékem a sýrem. Doporučuji konzumaci tofu jako vhodné alternativy.

Krevní skupina 0 reaguje na konzumaci olejů příznivě, nejvhodnější je olej olivový a olej z lněného semínka. Rovněž dýňová semínka a vlašské ořechy jsou dobrým zdrojem doplňkových rostlinných bílkovin. Co se týče zeleniny, velmi vhodná jsou rajčata a zelenina listová, bohatá na vitamín K, jako je kapusta, saláty, brokolice a špenát.

Z ovoce jsou prospěšné blumy, švestky a fíky - většina tmavočervených a modrých plodů vyvolává v trávicím traktu alkalickou reakci.

Protože trávicí trakt lidí s krevní skupinou 0 je nadměrně kyselý, potřebuje dostatek zásaditých látek k získání rovnováhy. Pokud chcete pít ovocné šťávy, vybírejte si druhy s nízkým obsahem cukru - například jablečnou šťávu či mošt.

Váš trávicí a imunitní systém může zlepšit správný výběr koření, například koření na bázi řas je vhodné jako bohatý zdroj jodu. Sladidla (med melasa) vám neškodí, prospěšná je v rozumné míře čokoláda či kakaové boby. Měli byste si dávat pozor na ocet a kečup.

 

Krevní skupina B: Pozor na čočku, fazole, pšenici a žito

Lidé s krevní skupinou B jsou převážně potomci kočovných pastevců východoevropského a středoevropského původu. Jsou pověstní dlouhověkostí, kterou přisuzují bílému jogurtu. Jejich organismus je lépe uzpůsoben k trávení mléčných výrobků, a to především zakysaných.

Pro krevní skupinu B je největším faktorem váhového přírůstku kukuřice, pohanka, čočka, arašídy a sezamová semínka.

Potraviny, které podporují váhový úbytek lidí s krevní skupinou B, je zelená zelenina, maso, vejce, nízkotučné mléčné výrobky a játra. Doporučuje se konzumace jehněčího, skopového a králičího masa- červené maso spíše zřídka. Kuřecí je lepší nahradit krůtím.

Této krevní skupině prospívají mořské produkty, zejména treska, losos, ale i ryby s bílým masem, například platýz, halibut a mořský jazyk, vhodná není příliš konzumace darů moře.

Krevní skupina B je jedinou ze skupin, která může plně vychutnat různé druhy mléčných výrobků. Do svého jídelníčku zařaďte olivový olej, abyste podpořili trávení a vylučování. Většina ořechů a semínek není pro tuto krevní skupinu příliš vhodná.

Krevní skupina B by se měla vyhnout konzumaci pšenice a žita. Nedoporučuje se konzumace čočky a fazolí - ostatní luštěniny, vyjma sóji, jsou v pořádku.

Na rozdíl od ostatních krevních skupin můžete klidně jíst brambory, zelí a houby. Také ostatní zelenina je vhodná.

Této krevní skupině nejlépe prospívá koření s prohřívacími účinky, jako je zázvor, křen, kari a kajenský pepř.

Krevní skupina B dobře snáší téměř každé ovoce, mívá totiž vyrovnaný trávicí systém a může jíst i ovoce, které je pro ostatní příliš alkalické. Doporučuje se zázvor pro zahřátí, máta peprná pro uklidnění trávicího traktu, ženšen na posílení nervového systému a lékořice, která pomáhá snižovat náchylnost k autoimunitním chorobám.

 

Krevní skupina AB: Začněte den sklenicí vody s citronem

Jedná se o „nejvzácnější“ krevní skupinu. Nositelé jsou nejlépe přizpůsobeni potravinám, jako jsou mléčné výrobky, maso domácích zvířat a obiloviny. Podle toho, zda v nich převažují vlastnosti skupiny A nebo vlastnosti skupiny B, mohou přijímat potraviny první, nebo druhé skupiny.

Většina potravin, které jsou nevhodné buď pro skupinu A, nebo pro skupinu B, jsou pravděpodobně špatné také pro skupinu AB - přestože existují výjimky - jako například rajčata, která se naopak doporučují.

Potraviny podporující váhový přírůstek jsou červené maso, fazole, semínka, kukuřice, pohanka a pšenice. Potraviny podporující váhový úbytek jsou tofu, mořské produkty, mléčné výrobky, zelená zelenina a také ananas.

Skupina AB potřebuje určité množství bílkovin z masa, zejména z těch druhů, které se shodují se skupinou B - jehněčí skopové, králík, a místo kuřecího krůtí nebo bažantí.

Tato krevní skupina si může vybírat z velkého množství druhů mořských plodů, které jsou pro ni vynikajícím zdrojem bílkovin. Mléčné výrobky jsou pro skupinu AB prospěšné, zejména zakysané, obsahující  jogurtovou kulturu. Velmi dobrým a vhodným zdrojem bílkovin jsou také vejce.

Co se týče tuků, nejvhodnější je panenský olivový olej. Ořechy a semínka jezte v malém množství. Všechna semínka obsahují lektiny (bílkoviny obsažené v potravě), které u krevní skupiny AB potlačují produkci inzulínu. Na druhou stranu, podobně jako u krevní skupiny A, jsou pro vás vhodné nesolené a nepražené arašídy.

Konzumace luštěnin je naprosto v pořádku. Například čočka je důležitou potravinou, s protirakovinnými účinky, přestože skupině B se nedoporučuje.

Co se týče cereálií, lze obecně říci, že vám obilná zrna prospívají, dokonce i pšenice, ale je třeba její množství omezit, protože vnitřní jádro pšeničného zrna je pro krevní skupinu AB příliš kyselinotvorné. Vhodnými cereáliemi jsou ovesná mouka, sójové lupínky, proso, rýže a sójové granule, nevhodnými naopak pohanka a kukuřice.

Krevní skupině AB prospívá spíše strava založená na rýži, než na těstovinách. Téměř všechny druhy zeleniny, které jsou vhodné pro skupinu A nebo B, jsou vhodné i pro vás. Doporučuje se vyhýbat pouze čerstvé kukuřici a všem produktům z ní.

Upřednostňujte zásaditější druhy ovoce, jako je hroznové víno, blumy a bobuloviny. Neprospívá mango - naopak ananas je vynikající. Banány je vhodné nahradit meruňkami.

Lidé s krevní skupinou AB by měli začít každý den sklenicí horké vody s čerstvě vymačkanou šťávou z poloviny citronu. Důležité je užívání mořské soli (přiměřeně) místo obyčejné, prospěšné je také miso, vyrobené ze sójových bobů.

Vyhněte se nakládaným pochoutkám (kyselé okurky apod.) a kečupu. Bylinné čaje jsou obecně vhodné - mezi nejlepší patří vojtěška, heřmánek, echinacea, hloh, kořen lékořice a zelený čaj.

 

Krevní skupina A: Nejdůležitější je zelenina

V současné době převládá v Evropě, Africe i Americe. Tato skupina je dědictvím doby, kdy se začalo nedostávat lovné zvěře a lidé přešli k zemědělskému způsobu života.

Spíše než přísné vegetariánství je lidem s touto krevní skupinou doporučováno konzumovat několikrát týdně ryby, kuřata, krůty. Tmavé maso a mléčné výrobky pro ně nejsou vhodné, jelikož se v jejich žaludku tvoří málo kyseliny chlorovodíkové.

Pro citlivé lidi s krevní skupinou A je vhodné neupravovat příliš často stravu tepelně. V mnoha ohledech je krevní skupina A přesným opakem skupiny 0, zejména co se týče metabolismu.

Krevní skupina 0 spaluje maso jako palivo, krevní skupina A je skladuje ve formě tuku. Příčinou je rozdíl žaludeční kyselosti - krevní skupina 0 ji má vysokou a krevní skupina A nízkou.

Hůře tedy tráví maso a mléčné výrobky - naopak výborně potraviny ze sóji a zeleninu.

Lidé s touto krevní skupinou by měli do svého jídelníčku zařadit ryby, ostatní maso vybírat pouze libové - nejvhodnější je drůbež. V mírném množství mohou jíst i mořské produkty.

Tato krevní skupina dobře snáší kysané mléčné výrobky, ale měla by se vyhýbat všem potravinám vyrobeným z plnotučného mléka. Vhodné jsou jogurty, kefír a netučné zakysané výrobky, samozřejmě sojové mléko a sýry, či tofu.

Lidé s krevní skupinou A jsou obzvláště citliví na příjem tuku. Polévková lžíce olivového oleje denně na saláty nebo zeleninu vařenou v páře však zlepší trávení a vylučování. Ořechy a semínka (slunečnicová, dýňová, mandle, vlašské ořechy a arašídy) mohou pro krevní skupinu A představovat vhodný zdroj živin.

Tyto samozřejmě konzumovat nesolené, nepražené a v přiměřeném množství. Obecně vám prospívají bílkoviny rostlinného původu, tedy luštěniny.

Chléb a pečivo, podobně jako obiloviny obecně, jsou vcelku příznivé potraviny. Životně důležitá je pro tuto krevní skupinu zelenina. Jezte jí co nejvíce, a to v přirozeném stavu, nebo vařenou v páře. Velmi prospěšná je brokolice, mrkev, kapusta, dýně, špenát a česnek. Co se týče ovoce, to by mělo být na „programu“ několikrát denně. Většina druhů je přijatelných, ale měli byste dávat přednost zásaditějším druhům, jako jsou bobuloviny a například blumy. Vyhnout byste se měli šťávám s vysokým obsahem cukru, které jsou kyselinotvorné.

Lidé s krevní skupinou A by měli používat koření více než jiná dochucovadla. Správná kombinace koření může účinně posilovat imunitní systém. Například koření na bázi sóji, jako je tamarid, miso a sojová omáčka, jsou pro tuto krevní skupinu prospěšná. Výborné jsou také melasa a řasy.

Vyhnout byste se měli octu, vyřaďte kečup. Reakce krevní skupiny A na jednotlivé druhy bylinných čajů je přesným opakem reakcí skupiny 0. Zatímco 0 potřebuje zklidňovat, krevní skupina A potřebuje vyburcovat imunitní systém.

Na jeho posílení je vhodná aloe, vojtěška, lopuch a echinacea, hloh tonizuje kardiovaskulární systém, zelený čaj má důležité antioxidační účinky na trávicí trakt, sekreci žaludeční kyseliny zvyšují zázvor a americký jilm, proti stresu i heřmánek a kořen kozlíku lékařského.

Pro ženy : 15.10.2017  Nový komentář   Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. edited by N.E.S.P.I
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net