Reklama
Dnes je sobota 20.04.2024     svátek má Marcela

Jaroměřická mlékárna: Jen regionální potraviny mohou být opravdu čerstvé


 

Rozhovor s majitelem a ředitelem Jaroměřické mlékárny Bedřichem Štechrem.

 

 Jaroměřická mlékárna, ryze český výrobce tvarohu, másla, sýrů a tradičních pomazánkových, si zakládá na kvalitě a tradičních postupech. Přímo v Jaroměřicích nad Rokytnou se tak zpracovává výhradně mléko od místních farmářů. Ředitel této mlékárny Bedřich Štecher vidí v regionálních potravinách budoucnost. Věří, že stále více lidí se zajímá o to, co jí. A je logické, že potraviny jsou tím čerstvější, čím kratší cestu k zákazníkovi urazily.

 

 Co pro Vás znamená čerstvý mléčný výrobek?

 V Jaroměřické mlékárně nepoužíváme při výrobě žádná nežádoucí "éčka", tedy ani konzervanty. Doba trvanlivosti našich produktů se tím pádem počítá v týdnech, u tvarohů dokonce v řádech dnů. To je určitá nevýhoda. Zvolili jsme si však tuto cestu dobrovolně. Jsme přesvědčeni, že odměnou je vynikající chuť. Ze stejného důvodu vykupujeme mléko od místních chovatelů. Jen tak mohou z mého pohledu vzniknout opravdu čerstvé potraviny. Cesta mezi místem vzniku a spotřeby musí být co nejkratší.

 

 Proč jsou pro Vás regionální potraviny a jejich podpora tak významné?

 Z mnoha důvodů. Jedním z nich je zmíněná čerstvost. Druhým, trochu patetickým, ale velice podstatným, je regionální podpora - zaměstnanosti, spotřeby, investic a rozvoje. U mléčných výrobků je to obzvláště důležité. Propojení zemědělce a zpracovatele je zde evidentní. Navíc regionální potraviny ocení i příroda. Cestování potravin přes půl Zeměkoule jí určitě neprospívá. Regionální potravina jasně říká a garantuje, kde byla vyrobena. Není nutné komplikovaně zjišťovat, jestli se opravdu jedná o "český" výrobek.

 

 Stýská se Vám po pomazánkovém másle?

 Tradice pro mě byla vždycky důležitá. Někdo něco vymyslel a roky potvrdily, že to funguje. To je případ i pomazánkového másla. l přes zmatečné rozhodnutí o jeho názvu tomuto skvělému výrobku nikdo jinak neřekne než pomazánkové máslo. My ho v Jaroměřické mlékárně vyrábíme stále se stejnou láskou. U zákazníků je stále oblíbenější, přesvědčili se o jeho kvalitě a vynikající chuti.

 

 Bedřich Štecher se narodil v roce 1953. Vystudoval vysokou školu ekonomickou. Byl prvním zaměstnancem firmy Danone v ČR. Následně pracoval pro společnost Les Fromageries BEL. Od ní v roce 2010 koupil Jaroměřickou mlékárnu.

 www.mlekarna.cz

Diskuze k článku

Nový komentář


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net