Reklama
Dnes je pátek 19.04.2024     svátek má Rostislav

Sní opravdu vše, co mu přijde na talíř

ZVLÁDNE do sebe nasoukat opravdu vše – slané, sladké, mastné, kyselé, „smradlavé“… Jaroslav Němec přiznává, že na soutěžní klání ani nijak netrénuje. Foto: archiv JN
ZVLÁDNE do sebe nasoukat opravdu vše – slané, sladké, mastné, kyselé, „smradlavé“… Jaroslav Němec přiznává, že na soutěžní klání ani nijak netrénuje. Foto: archiv JN

1.3.2021 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Ladislava Brabencová

V pojídání jakéhokoli jídla nemá podle všeho v České republice konkurenci.

Šestačtyřicetiletý Jaroslav Němec z Bystré, obce ležící na hranici Vysočiny a Pardubického kraje, si vysloužil přezdívku Maxijedlík.

A právem. Však si to vyzkoušejte. Zvládli byste jen tak sníst 38 kusů tatranek za pět minut, či půl kila tlačenky za 79 vteřin?

Jedlík Němec přiznává, že k jídlu a gastronomii měl vždy blízko. Vyučil se kuchařem. „Věděl jsem o sobě, že toho dokážu rychle hodně sníst, a chtěl jsem to někde zkusit,“ vzpomíná a přibližuje svou velkou první velkou jedlíkovskou soutěž před 15 lety. Tehdy se ve Svitavách konalo předkolo vizovického Trnkobraní. Tam ho kamarádi vyhecovali do účasti v soutěži v pojídání knedlíků. Soutěž vyhrál a postoupil do finále.

Maxijedlík líčí, že začátky v jeho baštící disciplíně byly těžké. Postupem času se ale vypracoval do republikové špičky.

Jenom za rok 2019 absolvoval 46 vyhraných soutěží. Plus účinkoval v televizi i rádiu.

Neskrývá, že by toho zvládnul i více. Někdy jsou ovšem soutěže třeba v jeden den na třech místech. „A to se opravdu stihnout nedá,“ upozorňuje a dodává: „Jednou se mi podařilo vyhrát i pět soutěží v jediný den na zabijačkových hodech v Brně.“

Na soutěžení se nikdy nijak nechystá a ani netrénuje. „Já vlastně trénuji přímo na soutěžích. Zkoušel jsem třeba vypít 5 litrů vody za pár minut, abych si roztáhl žaludek, ale už to nedělám,“ zmiňuje.

I Jaroslava Němce, stejně jako všechny v celé zemi, ovlivnila covidová pandemie. Už téměř rok jsou zrušené veškeré veřejné akce, na kterých jsou součástí programu i soutěže jedlíků.
Maxijedlík však nezoufá a využívá výzev v restauracích a hospodách. Ještě před jejich uzavřením zvládnul v říjnu loňského roku pokořit nabídku jedné ze žďárských restaurací v pojídání 1200 g Steaku Mega Royal – složeného z vepřové krkovice se smaženou cibulkou.

„Udělal jsem tam hned rekord. Za sedm let, co tam mají soutěžní výzvu, byl nejlepší čas 13 minut 10 vteřin. Mně se podařilo nastavit laťku na čas 8 minut 16 vteřin,“ dme se pýchou s tím, že až to bude možné a pohostinství se otevřou, chce svůj čas ještě vylepšit.

Přiznává, že nejvíce je za poslední dobu pyšný na rekordy v pojídání tří nejsmradlavějších jídel světa. Snědl je naráz, jako jediný na světě. Na brněnském gastro veletrhu.
Jmenovitě hákarl, který je „vražednou“ kombinací močovinou páchnoucího nakládaného zkvašeného žraločího masa, které je za syrova prudce jedovaté. „Chuť šla, ale zápach byl šílený,“ vzpomíná.

Dále surstromming, což představuje zkvašené rybí maso, které je v Guinnessově knize rekordů zapsané jako nejsmradlavější jídlo světa.

„Jedl jsem ho už popáté, smrdí jako zkažené přesolené maso. Chutově je hrozné, okamžitě vás to natáhne na zvracení. Snědl jsem vždy celou plechovku i s kostmi a navrch vypil i lák,“ prozrazuje. A nakonec durian. „Taky smrděl, ale byl aspoň sladký. Dal jsem dva velké kusy. Byl to fakt hrozný puch, že dokonce na výstavišti pak museli na hodinu pustit centrální klimatizaci,“ vzpomíná.

Nedávno si spočítal poháry a medaile z vyhraných soutěží. Má je vystavené v knihovně ve své ložnici. Dostal se k neuvěřitelnému číslu sto. Naznačuje, že pohled na ně mu připomíná, že čas a úsilí, které svému koníčku věnuje, není promarněnou energií.

„Pojídání mě baví. Mám rád adrenalin před soutěží, její atmosféru „u stolu“, publikum i mediální sledovanost,“ neskrývá svou jedlíkovskou motivaci Jaroslav Němec.
Aktuálně by rád zhodnotil svůj velký zájem o vaření. Připravuje proto vydání své vlastní kuchařské knihy.

 

Výběr z rekordů Maxijedlíka

zopakoval slavný filmový souboj Vladimíra Menšíka s bernardýnem Bohoušem. Zvládl celé menu o 11 chodech, kterým slavný herec umořil nešťastné zvíře i s jeho majitelem.
 pojídání tatranek – 38 ks za 5 min.

pojídání jitrnic – 14 ks za 5 min.

pojídání švestkových knedlíků – 35 ks za 4 min. 14 s.

pojídání steaků – 1 kg za 4 min. 44 s.

pojídání šišek s mákem – 29 a půl ks za 5 min.

pojídání půl kila tlačenky – za 79 vteřin

pojídání zabijačkových výrobků – 12 chodů za 34 min.

v Show Jana Krause udělal světový rekord v pojídání natvrdo uvařených vajec - za 2 minuty pozřel se svázanýma rukama 24 a půl vejce

 

Recept na super bábovku

Ingredience

20 dkg másla

25 dkg cukru

25 dkg polohrubé mouky

půl prášku do pečiva

3 až 4 vajíčka

2 až 3 lžíce mléka

20 dkg pomletých ořechů badyán

jedna tabulka čokolády na vaření.

0,3 až 0,5 l vaječného koňaku

 Postup

Utřeme máslo s cukrem, postupně přidáváme celá vajíčka. Pořádně vyšleháme, poté opatrně přidáváme přes síto přesátou mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a nakonec jemně přimícháme nastrouhanou čokoládu a koňak. Pečeme 45 minut na 180 stupňů.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
16.04.2024 AktualityŽalobce chce za vraždu ženy v Jihlavě pro její dceru přísnější trest

Vraždou ženy v Jihlavě z loňského února se bude zabývat odvolací Vrchní soud v Olomouci. Krajský soud v Brně její dceři za čin uložil 18 let vězení, odvolala se jak obžalovaná, tak státní ...

Komentáře (0)
16.04.2024 AktualityVysočina má pro katastrofy humanitární jednotku

Pokud by na Vysočině došlo k nějaké například živelné tragédii, kraj má pro zásah k dispozici speciální humanitární jednotku. Ta působí pod Oblastním spolkem Českého Červeného kříže ...

Komentáře (0)
16.04.2024 AktualityZchátralý sportovní areál v jihlavském v Bedřichově projde velkou proměnou

Více než dvě desítky lidí z řad veřejnosti dorazily 21. března března na veřejné projednání revitalizace sportovního areálu v Bedřichově. Setkání se konalo v pohostinství Zezulkárna. ...

Komentáře (5)
16.04.2024 AktualityŠkodovka je po nehodě na dálnici na odpis, policie hledá svědky a záznamy z kamer

Dálniční policisté z Velkého Beranova šetří od nedělního rána nehodu Škody Kodiaq se slovenskou poznávací značkou na dálnici D1 ve směru na Brno blízko sjezdu na Větrný Jeníkov. Osobní ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityJihlavané oslaví Den Země na náměstí a v zoo, v kraji bude i Den proti úložišti

Jihlavané oslaví Den Země koncem týdne na Masarykově náměstí, kde také mohou darovat bicykly do sbírky Kola pro Afriku. Program tam bude 19. dubna. V Novém Městě na Moravě se děti o den ...

Komentáře (1)
15.04.2024 AktualityV Kostelní Myslové na Jihlavsku padl teplotní rekord z roku 1961

V Kostelní Myslové na Jihlavsku byl v neděli nejteplejší 14. duben od roku 1961, meteorologové tam naměřili 22,4 stupně Celsia. Třiašedesát let staré maximum bylo 21,6 stupně Celsia. Teplotní ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityNa základně v Náměšti se zranil voják

Při výcviku na základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se zranil jednačtyřicetiletý voják. Spadl z několikametrové výšky a záchranáři ho museli se ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityDo 20 minut bez pokuty

Vedení města své občany opakovaně vyzvalo, aby se například při nákupech či vyzvednutí léku v lékárně nebáli zaparkovat zhruba na 15 minut v zónách bezplatně. Primátor města Petr ...

Komentáře (1)
15.04.2024 AktualityNapsal a umístil na Facebooku nejvíc čtyřverší

Novinář Antonín Zvěřina z Třebíče sbírá rekordy. Aktuálně má dva certifikáty o vytvoření českého rekordu z Agentury Dobrý den v Pelhřimově, která české rekordy registruje. První ...

Komentáře (0)
14.04.2024 AktualityČerné skládky rostou jako houby po dešti

Napříč Jihlavskem meziročně roste počet černých skládek. Lidé totiž čím dál častěji nepotřebnou ledničku, pneumatiky a další zbytečné harampádí raději vyhodí někde do strouhy ...

Komentáře (0)
14.04.2024 AktualityNázvy i čísla v Jihlavě budou jednotné

Ulice, budovy a veřejná prostranství v Jihlavě se musí označovat jednotně. Rozhodli o tom na svém posledním jednání městští zastupitelé, kteří jednomyslně schválili tzv. Manuál jednotného ...

Komentáře (4)
14.04.2024 AktualityHovězí gulášek na pivu pekla vítězka v troubě přes noc. Porazila s ním i starostu

Ve Vysokých Studnicích nedaleko Jihlavy si v sobotu večer dali dostaveníčko mistři kuchařského a pálenkářského řemesla. Obec totiž na první dubnovou sobotu připravila v pořadí už třetí ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net