Reklama
Dnes je pátek 19.04.2024     svátek má Rostislav

Úspěch v kuchařském ringu prestižní soutěže


V jihlavském Cityparku  se 16. listopadu 2019 konala poprvé v České republice prestižní kuchařská soutěž Trophée Mille, pod patronací zakladatele této soutěže ve Francii, držitele dvou michelinských hvězd francouzského šéfkuchaře Philippa Milla.

Na Vysočině, která byla nejpočetněji zastoupená středními gastronomickými školami, se utkalo osm nominovaných dvoučlenných týmů, z toho šest škol z regionu. Mladí junioři ovládli kompletně vybavená studia, kde předvedli své kuchařské umění. Připravovali šest porcí slaného a sladkého pokrmu s použitím předem stanovených surovin, kterými byly králičí hřbet, brambory, farmářský tvaroh a med z Vysočiny.

O vítězi i jednotlivých speciálních cenách rozhodla odborná porota složená z předních gastronomických odborníků. Hodnotila nejen výslednou chuť pokrmu, harmonii, vzhled a prezentaci jídla na talíři, ale také týmovou spolupráci.

Za Vysočinu a SOŠ a SOU Třešť si skvěle vedli žáci druhého ročníku učebního oboru Kuchař/Číšník Barbora Šiplová a Ondřej Brtník. Získali „Zvláštní cenu za týmovou spolupráci“. Celkově pak skončili na čtvrtém místě, jako žáci druhé nejlepší školy na Vysočině za žďárskou Střední školou obchodu a služeb, která si odvezla celkově druhé místo a „Zvláštní cenu za sladký pokrm“.

Oba naši žáci pracovali s přehledem, vzájemně si pomáhali, doplňovali se při jednotlivých úkonech. Byla radost se na ně dívat. Do „kuchařského ringu“ nastupovali s heslem: „Nepřijeli jsme vyhrát, ale užít si to“, což se jim podařilo na plné čáře. Jejich radost ze získaného ocenění byla veliká. Cena za předvedený výkon byla tou pomyslnou třešinkou na dortu, po dlouhých dnech příprav a nácviků, za podpory učitelek odborných předmětů a odborného výcviku. Můžeme být na všechny právem pyšní, že dokázali tak skvěle reprezentovat naši školu a region.

Trofeje z přibyslavské sklárny „Varner Glas“ žákům předávali hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek spolu s radní pro oblast školství paní Janou Fialovou. Ke gratulantům se přidal sám šéfkuchař a prezident soutěže pan Philippe Mille, který po celou dobu bedlivě sledoval práci studentů.

Na slavnostním obědě v hotelu Gustav Mahler v Jihlavě, pořádaným hejtmanem Běhounkem, bylo poděkováno všem školám za reprezentaci a šíření dobrého jména regionu, za vzájemnou spolupráci a profesionální přístup k celé akci.

Pan hejtman spolu s radní pro školství Janou Fialovou pogratulovali Barboře Šiplové a Ondřeji Brtníkovi k získané trofeji. Odměnou oběma studentům bylo oznámení představitelů Kraje Vysočina, že mají možnost jet v březnu do Remeše zhlédnout mezinárodní klání mladých kuchařů a cukrářů. Ve Francii bude Českou republiku zastupovat vítězný tým národního kola SOŠ a SOU Labská Pardubice, kterým srdečně gratulujeme a v Remeši jim budeme držet pěsti.

Našim šikovným studentům patří samozřejmě poděkovaní celého pedagogického sboru SOŠ a SOU Třešť nejen za účast, vzornou reprezentaci školy i Kraje Vysočina, ale také za nadšení, osobní i pracovní přístup k celé soutěži, stejně tak i učitelkám, které na jejich úspěchu měly nemalý podíl.

Ivana Švehlíková, učitelka odborného výcviku SOŠ a SOU Třešť, Foto: archiv školy

Diskuze k článku

Nový komentář

Napište i vy, svůj vlastní článek - formulář ZDE
Reklama
17.03.2024 Čtenáři píšíKrokusů jako šafránu

Sotva sleze sníh a trávník začíná nabírat barvu, objevují se v něm známé květy. Ale víme jistě, zda se jedná o ocún, krokus, nebo snad šafrán? Postupujeme-li vylučovací metodou, tak ...

Komentáře (0)
14.03.2024 Čtenáři píšíMasopust 2024 pod naší Javořicí

Masopust v lidových zvycích je obdobím od Tří králů do začátku velikonočního půstu, který začíná Popeleční středou. I my dříve narození a vychovaní na rodné hroudě naší matky ...

Komentáře (0)
13.03.2024 Čtenáři píšíPorušení hygieny na trhu v H. Brodě

Veterinární inspektorky z Kraje Vysočina při kontrole v tržnici v Havlíčkově Brodě odhalily prodej masných a mléčných výrobků ve zcela nevyhovujících podmínkách. Jeden ze stánkových ...

Komentáře (0)
10.03.2024 Čtenáři píšíSeznámili jsme se o čarodějnicích

Bylo to na den pálení čarodějnic 30. dubna 1966 v Dušejově. Tam jsme si padli do oka a Standa mne doprovázel před půlnocí do sousedního Hubenova. Celou cestu jsme si měli co povídat. ...

Komentáře (0)
07.03.2024 Čtenáři píšíV Hlávkově už slavili svátek žen

Už o týden dřív slavili Mezinárodní den žen v Hlávkově. V sobotu zde mimo jiné vystoupila skupina nazývaná Kamenské ženy, ale hlavně tu měli pro ženy přichystaný malý dárek a kytičku. ...

Komentáře (0)
06.03.2024 Čtenáři píšíVeterináři nařídili stáhnout z trhu česnekový kabanos obsahující listerie

Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje česnekový kabanos obsahující listerie od výrobce Zemědělská a. s. Krucemburk. Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu ...

Komentáře (0)
04.03.2024 Čtenáři píšíSeznámili jsme se u májové muziky

Byl krásný májový večer roku 1963. Vydaly jsme se s kamarádkou Miluškou do Dlouhé Brtnice na kácení máje. Taneční zábavy se tam konaly venku pod širým nebem, říkalo se tam Na královně. Pěkné ...

Komentáře (0)
03.03.2024 Čtenáři píšíPanenská? Rozsíčka

V této obci jsem prožil asi šest nezapomenutelných let. Ze stránek obce: ….“Ať jsme z původních či i nově příchozích, máme svou obec rádi a máme ji, jak už to u domova bývá, za nejkrásnější ...

Komentáře (0)
02.03.2024 Čtenáři píšíMůže za to Gunder Gundersen?

Prožili jsme biatlonovou mánii. Je obdivuhodné, jak pořadatelé mistrovství světa zvládli. Atmosféra byla skvělá. Stíhací závody v dešti poskytly napínavou podívanou, naši na pódium bohužel ...

Komentáře (0)
01.03.2024 Čtenáři píšíTřešť je plná skvělých muzikantů

Lidovku v Třešti jsem navštěvovala od roku ´89 až do roku ´99. Za tu dobu jsem stihla absolvovat dva cykly houslové průpravy u paní učitelky Wildmanové, na kterou dnes moc ráda vzpomínám. Také ...

Komentáře (0)
29.02.2024 Čtenáři píšíAd… Značka Café Etage končí, subkultura mizí z dalšího tradičního podniku v Jihlavě

Na článek Jihlavských listů o aktuálním ukončení činnosti kavárny a galerie Café Etage, subkulturního prostoru v patře domu na Masarykově náměstí 39 v Jihlavě, zareagovala telefonátem ...

Komentáře (0)
28.02.2024 Čtenáři píšíPotravinářské inspekce: Nejčastěji se klame se sýrem

Každá čtvrtá kontrolovaná restaurace klamala spotřebitele v informacích o nabízených pokrmech. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pravidelně ověřuje pravdivost údajů ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net