Reklama
Dnes je pátek 24.01.2020     svátek má Milena

Natáčení vysočinských osobností je příjemnou změnou, říká režisér Mojžíš

REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK
REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK

25.7.2019 Kultura/Komentáře (0), autor:
Petr Klukan

V těchto dnech natáčí režisér Theodor Mojžíš krátké medailonky o lidech, kteří letos získají kamennou, skleněnou či dřevěnou medaili, nejvyšší ocenění Kraje Vysočina. 
Medaile jsou udělovány od roku 2008. Od té doby je obdrželo celkem 101 osobností. Letos k nim přibyde dalších dvanáct. Jejich jména kraj zveřejnil bez udání, jakou medaili dotyční obdrží. 
Od prvopočátku je s oceňováním spjato i jméno Theodora Mojžíše, režiséra a scénáristy řady významných filmových dokumentů. Před více než deseti lety byl Krajem Vysočina osloven, zda by připravil příspěvky o oceněných lidech, které by se promítaly na galavečeru při slavnostním předávání. A jeho služeb kraj využívá dodnes.
„Je to hrozně příjemná práce,“ říká o natáčení medailonků režisér Mojžíš. O každém z oceněných si musí vyhledat řadu informací, natáčení s osobností pak trvá takřka celý den, protože se vybírají různá místa. 
„Každý člověk je úplně jiný a z hlediska naší profese je to velmi zajímavé,“ podotýká k setkávání se s různými lidmi a jejich charaktery. Dokázat poznat člověka za jeden jediný den, aby jej mohli v příspěvku vystihnout, je takřka nemožné, filmaři se však o to pokusit musí. 
Během léta a podzimu se setkají s každým z oceněných. „Jejich věkové rozpětí je opravdu veliké, natáčeli jsme s mladými, ale třeba i stoletou paní.“ 
Po více než stovce medailonků dokáže režisér Mojžíš ocenit i vysočinské složení laureátů, kdy se nejedná o podnikatelsko-manažersko-politický model, ale cenu získávají lidé napříč profesemi i věkem. Letos ocenění obdrží lékařka, malíř, včelař, výzkumná pracovnice, umělecký kovář…
Která z osobností mu při natáčení utkvěla za ta léta v paměti nejvíce? „Všichni,“ řekne bez rozmyslu. 
„Potkáváte se s lidmi zvyklých na ocenění, hokejista Holík, rychlobruslařka Sáblíková, pro které je to až rutinní záležitost, až po lidi, které veřejnost moc nezná a je to pro ně životní ocenění,“ dodává.  
Samotné natáčení považuje za velmi příjemnou změnu od běžné profese. Na dotaz o smyslu krátkých tříapůlminutových medailonků odpovídá stejně jednoznačně: „Smysl to má, i když to není vysíláno třeba pro 30 tisíc lidí, ale jen pro 300 lidí v sále.“     
Letošních dvanáct nových medailonků (3 kamenné, 5 skleněných a 4 dřevěné) uvidí ocenění poprvé až na slavnostním galavečeru 7. listopadu v Horáckém divadle Jihlava. 

 

Ocenění Kraje Vysočina 
 Kamenná medaile - je nejvyšším oceněním Kraje Vysočina. Je určená těm, kteří se svou dlouhodobou prací zasadili o významný prospěch obyvatel Kraje Vysočina. Dosud jich bylo uděleno 18 (např. František Dohnal, Zdeněk Laštovička, Martina Sáblíková atd.)
 Skleněná medaile - určená pro ty, kteří jednorázovým činem nebo svou dlouholetou prací přispěli k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel. Uděleno jich bylo 54. 
 Dřevěná medaile – určená těm, kteří svou aktivitou přispěli k propagaci dobrého jména Kraje Vysočina, a jsou příkladem pro ostatní mladé progresivní a houževnaté lidi. Získalo ji 29 lidí. 
Medaile se předávají jednou ročně, od roku 2008. Kandidáty na medaile schvalují krajští zastupitelé. 

 

Ocenění pro rok 2019 (v abecedním pořadí):
Josef Brožek – hudební pedagog
Květuše Doležalová – zakladatelka Klubu naděje, z. s.
Jan Hanko – zakládající člen parkourové skupiny Urban Sense
Ludmila Kameníková – výzkumná pracovnice v oblasti šlechtění brambor, máku a kmínu
Ludmila Klukanová – spisovatelka a publicistka
Markéta Laštovičková – nadaná akordeonistka
František Mertl – malíř a sochař
Zuzana Nevoralová – kožní lékařka a pedagožka
Tadeáš Polách – talentovaný hráč na trubku
Petr Špaček – včelař, pořadatel Slavností medu v Cidlině
Pavel Tasovský – umělecký kovář
Ladislav Teisler – majitel pekárny Adélka, restauratér, donátor
Zdroj:  Kraj Vysočina

 

Z režijní filmografie T. Mojžíše
2019 - Barokní velmož (TV film)
2015 - Valašsko, kruté jaro 1945 (TV film)
2013 - Ivan Theimer - Cesta světla (TV film)
2012 - Architekt Josef Hoffmann, 
             Doktor Pomahač (TV film), Od Tiziana po Warhola (TV film)
2011 - Olomoucké baroko (TV film)
2010 - Tváře jsou zrcadla našich životů (TV film)
2009 - Domy milovníků umění (TV film) Kroměříž (TV film)
2008 - Za domy milovníků umění s Prof. P. Zatloukalem (TV seriál)
2007 - Jan Patočka (TV film)
2006 - Jan Kotěra (TV film)
Zdroj: www.csfd.cz
 

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

E-mail:

Heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele
Reklama
09.01.2020 Kultura/Komentáře (0)Vězení na Druhé Avenue

Úžasně vtipná komedie o životě manželů Edny a Mela Edisonových, třech sester a jednoho bratra. Všichni jsme zajatci, vězni, neboť jsme zhýčkaní civilizací a ocitnout se svobodně pod mostem ...

08.01.2020 Kultura/Komentáře (0)M&K prezentuje nové trendy v grafice J. Samka

M&K galerie v jihlavské ulici Hany Kvapilové vystavuje na přelomu roku 2019/2020 grafiku autora Jiřího Samka (* 1955). Galeristka Miloslava Kumbárová se podle svých slov s grafickou tvorbou ...

07.01.2020 Kultura/Komentáře (0)Hudba napříč staletími

Klavírní recitál Bohumíra Stehlíka, který se uskuteční 13. ledna v 19 hodin na Staré radnici, provede v první půlce koncertu hudbou od baroka až po romantismus. Ke slyšení budou kontrastní ...

05.01.2020 Kultura/Komentáře (0)Rok 2020 otevře v Oblastní galerii Vysočiny výstava Ateliér duchů

Prezentace díla Adrieny Šimotové, Jiřího Johna, Daniela Balabána nebo Terazy Říčanové. To jsou jen některé z výstav, které na rok 2020 připravuje Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě (OGV). Galerie ...

04.01.2020 Kultura/Komentáře (4)Bez svědomí a morálky je demokracie v úzkých, varuje „hororová“ novinka

Tak trochu jako v céčkovém hororu si chvílemi připadá divák v hledišti Malé scény HDJ při představení nové inscenace Neuvěřitelné dobrodružství Ústavy. Řekneme-li, že její výchozí ...

03.01.2020 Kultura/Komentáře (0)Sopranistka a varhanice na Novoročním koncertu hudební akademie

Klenoty české a evropské hudby 17. - 19. století zazní na Novoročním koncertu Francouzsko-české hudební akademie v Telči. Koná se 5. ledna od 17 hodin v tamním kostele sv. Jakuba. Vystoupí ...

02.01.2020 Kultura/Komentáře (0)HaDivadlo v DIODu 

Sezóna činoherního předplatného v roce 2020, která nese téma Zločin a trest, začíná v roce 2020 ve středu 8. ledna (19.30) představením ´68 v podání HaDivadla. Hra propojuje francouzský ...

01.01.2020 Kultura/Komentáře (0)Cestovatel Kolbaba vypráví o Himálaji 

Cestovatel Jiří Kolbaba bude 7. ledna od 19 hodin hovořit v divadelním sále DKO Jihlava na téma Nepál – himálajské dobrodružství. Předmětem vyprávění bude náročný vysokohorský trek ...

31.12.2019 Kultura/Komentáře (0)Ředitel zoo Vašák o chovatelských perlách emirátů 

Ředitel jihlavské zoo Jan Vašák představí na přednášce zoologické a chovatelské perly Spojených arabských emirátů. Klubový večer se koná 2. ledna od 17 hodin v Centru PodpoVRCH. Vašák ...

31.12.2019 Kultura/Komentáře (0)Podivný pár není jenom „řachanda“

V loňském roce zemřel jeden z nejúspěšnějších dramatiků americké a světové divadelní komedie Neil Simon (* 1927). Horácké divadlo v Jihlavě nyní po letech uvedlo na svoji Velkou scénu ...

29.12.2019 Kultura/Komentáře (0)O Vánocích završili Mahlerovci 555 koncertů

Koncert s pořadovým číslem 555 uvedla během adventu Filharmonie G. Mahlera Jihlava. Šlo o Vánoční koncert, pořádaný ve zcela zaplněném divadelním sále DKO o stříbrné neděli 15. prosince. ...

28.12.2019 Kultura/Komentáře (0)Betlémářskou výstavou muzeum připomíná staré mistry i řezbáře Musila

Dvě výstavy s vánoční tematikou letos uvádí souběžně Muzeum Vysočiny v Jihlavě. Vystavuje historické i soudobé betlémy, respektive vánoční výrobky z různých přírodních materiálů. ...


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. edited by N.E.S.P.I
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net