Reklama
Dnes je čtvrtek 22.08.2019     svátek má Bohuslav

Natáčení vysočinských osobností je příjemnou změnou, říká režisér Mojžíš

REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK
REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK

25.7.2019 Kultura/Komentáře (0), autor:
Petr Klukan

V těchto dnech natáčí režisér Theodor Mojžíš krátké medailonky o lidech, kteří letos získají kamennou, skleněnou či dřevěnou medaili, nejvyšší ocenění Kraje Vysočina. 
Medaile jsou udělovány od roku 2008. Od té doby je obdrželo celkem 101 osobností. Letos k nim přibyde dalších dvanáct. Jejich jména kraj zveřejnil bez udání, jakou medaili dotyční obdrží. 
Od prvopočátku je s oceňováním spjato i jméno Theodora Mojžíše, režiséra a scénáristy řady významných filmových dokumentů. Před více než deseti lety byl Krajem Vysočina osloven, zda by připravil příspěvky o oceněných lidech, které by se promítaly na galavečeru při slavnostním předávání. A jeho služeb kraj využívá dodnes.
„Je to hrozně příjemná práce,“ říká o natáčení medailonků režisér Mojžíš. O každém z oceněných si musí vyhledat řadu informací, natáčení s osobností pak trvá takřka celý den, protože se vybírají různá místa. 
„Každý člověk je úplně jiný a z hlediska naší profese je to velmi zajímavé,“ podotýká k setkávání se s různými lidmi a jejich charaktery. Dokázat poznat člověka za jeden jediný den, aby jej mohli v příspěvku vystihnout, je takřka nemožné, filmaři se však o to pokusit musí. 
Během léta a podzimu se setkají s každým z oceněných. „Jejich věkové rozpětí je opravdu veliké, natáčeli jsme s mladými, ale třeba i stoletou paní.“ 
Po více než stovce medailonků dokáže režisér Mojžíš ocenit i vysočinské složení laureátů, kdy se nejedná o podnikatelsko-manažersko-politický model, ale cenu získávají lidé napříč profesemi i věkem. Letos ocenění obdrží lékařka, malíř, včelař, výzkumná pracovnice, umělecký kovář…
Která z osobností mu při natáčení utkvěla za ta léta v paměti nejvíce? „Všichni,“ řekne bez rozmyslu. 
„Potkáváte se s lidmi zvyklých na ocenění, hokejista Holík, rychlobruslařka Sáblíková, pro které je to až rutinní záležitost, až po lidi, které veřejnost moc nezná a je to pro ně životní ocenění,“ dodává.  
Samotné natáčení považuje za velmi příjemnou změnu od běžné profese. Na dotaz o smyslu krátkých tříapůlminutových medailonků odpovídá stejně jednoznačně: „Smysl to má, i když to není vysíláno třeba pro 30 tisíc lidí, ale jen pro 300 lidí v sále.“     
Letošních dvanáct nových medailonků (3 kamenné, 5 skleněných a 4 dřevěné) uvidí ocenění poprvé až na slavnostním galavečeru 7. listopadu v Horáckém divadle Jihlava. 

 

Ocenění Kraje Vysočina 
• Kamenná medaile - je nejvyšším oceněním Kraje Vysočina. Je určená těm, kteří se svou dlouhodobou prací zasadili o významný prospěch obyvatel Kraje Vysočina. Dosud jich bylo uděleno 18 (např. František Dohnal, Zdeněk Laštovička, Martina Sáblíková atd.)
• Skleněná medaile - určená pro ty, kteří jednorázovým činem nebo svou dlouholetou prací přispěli k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel. Uděleno jich bylo 54. 
• Dřevěná medaile – určená těm, kteří svou aktivitou přispěli k propagaci dobrého jména Kraje Vysočina, a jsou příkladem pro ostatní mladé progresivní a houževnaté lidi. Získalo ji 29 lidí. 
Medaile se předávají jednou ročně, od roku 2008. Kandidáty na medaile schvalují krajští zastupitelé. 

 

Ocenění pro rok 2019 (v abecedním pořadí):
Josef Brožek – hudební pedagog
Květuše Doležalová – zakladatelka Klubu naděje, z. s.
Jan Hanko – zakládající člen parkourové skupiny Urban Sense
Ludmila Kameníková – výzkumná pracovnice v oblasti šlechtění brambor, máku a kmínu
Ludmila Klukanová – spisovatelka a publicistka
Markéta Laštovičková – nadaná akordeonistka
František Mertl – malíř a sochař
Zuzana Nevoralová – kožní lékařka a pedagožka
Tadeáš Polách – talentovaný hráč na trubku
Petr Špaček – včelař, pořadatel Slavností medu v Cidlině
Pavel Tasovský – umělecký kovář
Ladislav Teisler – majitel pekárny Adélka, restauratér, donátor
Zdroj:  Kraj Vysočina

 

Z režijní filmografie T. Mojžíše
2019 - Barokní velmož (TV film)
2015 - Valašsko, kruté jaro 1945 (TV film)
2013 - Ivan Theimer - Cesta světla (TV film)
2012 - Architekt Josef Hoffmann, 
             Doktor Pomahač (TV film), Od Tiziana po Warhola (TV film)
2011 - Olomoucké baroko (TV film)
2010 - Tváře jsou zrcadla našich životů (TV film)
2009 - Domy milovníků umění (TV film) Kroměříž (TV film)
2008 - Za domy milovníků umění s Prof. P. Zatloukalem (TV seriál)
2007 - Jan Patočka (TV film)
2006 - Jan Kotěra (TV film)
Zdroj: www.csfd.cz
 

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

E-mail:

Heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele
Reklama
07.08.2019 Kultura/Komentáře (0)Meziříčský Funny fest

Již po páté se na náměstí ve Velkém Meziříčí uskuteční multižánrový festival, jehož cílem je nejen se sejít a dobře se pobavit, ale také zmírnit předsudky společnosti vůči nízkoprahovým ...

06.08.2019 Kultura/Komentáře (0)Druhá tráva s Ebeny: 28 noclehů

Sedmatřicáté Prázdniny v Telči mají za sebou první očekávané vrcholy. Těmi byly víkendové koncerty v Panském dvoře, a ještě předtím společné vystoupení Druhé trávy a Bratří Ebenů ...

05.08.2019 Kultura/Komentáře (0)Zveme vás na léto ve znamení popu, jazzu i klasické hudby

Tradiční Festival Václava Hudečka částečně nahradilo Moravskobudějovické kulturní léto. Nejen o přípravě je rozhovor s asistentkou ředitele Nikolou Šťastnou. Jak bylo náročné Moravskobudějovické ...

04.08.2019 Kultura/Komentáře (0)Sedm osobností Slam Poetry vystoupí v univerzitním centru

Exhibice v žánru Slam Poetry se uskuteční 6. srpna od 17 hodin v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Podvečerní produkce nabídne performativní žánr přednesu autorské poezie ...

03.08.2019 Kultura/Komentáře (0)Pokračuje Letní kino na náměstí

Od 7. srpna do 4. září pokračuje prázdninové Letní kino na Masarykově náměstí v Jihlavě. Začíná se 7. 8. filmem Utop se, nebo plav. Francouzská komedie se věnuje tématu mužských ...

02.08.2019 Kultura/Komentáře (0)Výtvarníci Vysočiny otevřou výstavu v Hasičském domě Telč

Inspirace z Vysočiny je titul výstavy, která v Telči představí aktuální práci členů Spolku výtvarných umělců Vysočiny. Spolek sdružuje malíře, kreslíře a grafiky, sochaře, fotografy, ...

31.07.2019 Kultura/Komentáře (0)Do tří let chce mít Muzeum Vysočiny Jihlava kompletní digitalizaci sbírek

Projekt za 34,3 milionu korun, který rozjelo jihlavské muzeum, nese oficiální název Optimalizace péče o sbírky a prezentace sbírek v Muzeu Vysočiny Jihlava. Muzeum, příspěvková organizace ...

30.07.2019 Kultura/Komentáře (0)Čtvrtá fotosoutěž Milujeme Jihlavu

Třetí ročník otevřené fotosoutěže Milujeme Jihlavu vyhlásila společnost Trialog za podpory města Jihlavy. Úkolem pro účastníky je vyfotit město svýma očimna a svým srdcem, fotografie ...

29.07.2019 Kultura/Komentáře (0)Helenínští přivezou mistra Leonarda

Rovné půltisíciletí uplynulo 2. května od smrti mimořádného a všestranného umělce, italského malíře a vynálezce Leonarda da Vinci. Vedení SUPŠ Jihlava – Helenín při té příležitosti ...

29.07.2019 Kultura/Komentáře (0)Stovka příběhů jubilující Masarykovy univerzity zavítala s výstavou i do Telče

V Univerzitním centru Telč je od poloviny července umístěna část výstavy 100 let – 100 příběhů MUNI, která byla připravena ke 100. výročí založení Masarykovy univerzity Brno (MU). ...

28.07.2019 Kultura/Komentáře (0)Sedm osobností Slam Poetry vystoupí v univerzitním centru

Exhibice v žánru Slam Poetry se uskuteční 6. srpna od 17 hodin v Univerzitním centru Masarykovy univerzity v Telči. Podvečerní produkce nabídne performativní žánr přednesu autorské poezie ...

27.07.2019 Kultura/Komentáře (0)Festival Dvorského se po roce hlásí o slovo

Již za týden začíná 21. ročník Mezinárodního festivalu Petra Dvorského. Koná se od 3. do 17. srpna a jednotlivé koncerty jsou v Jaroměřicích, Dalešicích, Dukovanech, Třebíči nebo ve ...


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. edited by N.E.S.P.I
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net