Reklama
Dnes je neděle 15.12.2019     svátek má Radana

Natáčení vysočinských osobností je příjemnou změnou, říká režisér Mojžíš

REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK
REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK

25.7.2019 Kultura/Komentáře (0), autor:
Petr Klukan

V těchto dnech natáčí režisér Theodor Mojžíš krátké medailonky o lidech, kteří letos získají kamennou, skleněnou či dřevěnou medaili, nejvyšší ocenění Kraje Vysočina. 
Medaile jsou udělovány od roku 2008. Od té doby je obdrželo celkem 101 osobností. Letos k nim přibyde dalších dvanáct. Jejich jména kraj zveřejnil bez udání, jakou medaili dotyční obdrží. 
Od prvopočátku je s oceňováním spjato i jméno Theodora Mojžíše, režiséra a scénáristy řady významných filmových dokumentů. Před více než deseti lety byl Krajem Vysočina osloven, zda by připravil příspěvky o oceněných lidech, které by se promítaly na galavečeru při slavnostním předávání. A jeho služeb kraj využívá dodnes.
„Je to hrozně příjemná práce,“ říká o natáčení medailonků režisér Mojžíš. O každém z oceněných si musí vyhledat řadu informací, natáčení s osobností pak trvá takřka celý den, protože se vybírají různá místa. 
„Každý člověk je úplně jiný a z hlediska naší profese je to velmi zajímavé,“ podotýká k setkávání se s různými lidmi a jejich charaktery. Dokázat poznat člověka za jeden jediný den, aby jej mohli v příspěvku vystihnout, je takřka nemožné, filmaři se však o to pokusit musí. 
Během léta a podzimu se setkají s každým z oceněných. „Jejich věkové rozpětí je opravdu veliké, natáčeli jsme s mladými, ale třeba i stoletou paní.“ 
Po více než stovce medailonků dokáže režisér Mojžíš ocenit i vysočinské složení laureátů, kdy se nejedná o podnikatelsko-manažersko-politický model, ale cenu získávají lidé napříč profesemi i věkem. Letos ocenění obdrží lékařka, malíř, včelař, výzkumná pracovnice, umělecký kovář…
Která z osobností mu při natáčení utkvěla za ta léta v paměti nejvíce? „Všichni,“ řekne bez rozmyslu. 
„Potkáváte se s lidmi zvyklých na ocenění, hokejista Holík, rychlobruslařka Sáblíková, pro které je to až rutinní záležitost, až po lidi, které veřejnost moc nezná a je to pro ně životní ocenění,“ dodává.  
Samotné natáčení považuje za velmi příjemnou změnu od běžné profese. Na dotaz o smyslu krátkých tříapůlminutových medailonků odpovídá stejně jednoznačně: „Smysl to má, i když to není vysíláno třeba pro 30 tisíc lidí, ale jen pro 300 lidí v sále.“     
Letošních dvanáct nových medailonků (3 kamenné, 5 skleněných a 4 dřevěné) uvidí ocenění poprvé až na slavnostním galavečeru 7. listopadu v Horáckém divadle Jihlava. 

 

Ocenění Kraje Vysočina 
 Kamenná medaile - je nejvyšším oceněním Kraje Vysočina. Je určená těm, kteří se svou dlouhodobou prací zasadili o významný prospěch obyvatel Kraje Vysočina. Dosud jich bylo uděleno 18 (např. František Dohnal, Zdeněk Laštovička, Martina Sáblíková atd.)
 Skleněná medaile - určená pro ty, kteří jednorázovým činem nebo svou dlouholetou prací přispěli k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel. Uděleno jich bylo 54. 
 Dřevěná medaile – určená těm, kteří svou aktivitou přispěli k propagaci dobrého jména Kraje Vysočina, a jsou příkladem pro ostatní mladé progresivní a houževnaté lidi. Získalo ji 29 lidí. 
Medaile se předávají jednou ročně, od roku 2008. Kandidáty na medaile schvalují krajští zastupitelé. 

 

Ocenění pro rok 2019 (v abecedním pořadí):
Josef Brožek – hudební pedagog
Květuše Doležalová – zakladatelka Klubu naděje, z. s.
Jan Hanko – zakládající člen parkourové skupiny Urban Sense
Ludmila Kameníková – výzkumná pracovnice v oblasti šlechtění brambor, máku a kmínu
Ludmila Klukanová – spisovatelka a publicistka
Markéta Laštovičková – nadaná akordeonistka
František Mertl – malíř a sochař
Zuzana Nevoralová – kožní lékařka a pedagožka
Tadeáš Polách – talentovaný hráč na trubku
Petr Špaček – včelař, pořadatel Slavností medu v Cidlině
Pavel Tasovský – umělecký kovář
Ladislav Teisler – majitel pekárny Adélka, restauratér, donátor
Zdroj:  Kraj Vysočina

 

Z režijní filmografie T. Mojžíše
2019 - Barokní velmož (TV film)
2015 - Valašsko, kruté jaro 1945 (TV film)
2013 - Ivan Theimer - Cesta světla (TV film)
2012 - Architekt Josef Hoffmann, 
             Doktor Pomahač (TV film), Od Tiziana po Warhola (TV film)
2011 - Olomoucké baroko (TV film)
2010 - Tváře jsou zrcadla našich životů (TV film)
2009 - Domy milovníků umění (TV film) Kroměříž (TV film)
2008 - Za domy milovníků umění s Prof. P. Zatloukalem (TV seriál)
2007 - Jan Patočka (TV film)
2006 - Jan Kotěra (TV film)
Zdroj: www.csfd.cz
 

  Přihlaste se prosím do diskuze JL

E-mail:

Heslo:

Komentáře ke článkům mohou vkládat pouze registrovaní čtenáři

Registrace nového uživatele
Reklama
29.11.2019 Kultura/Komentáře (0)Pro tebe cokoliv přeloženo na duben

Představení Divadla Kalich Pro tebe cokoliv, které se mělo uskutečnit v DKO Jihlava v neděli 1. prosince, se překládá z důvodu úrazu jedné z představitelek. JL to sdělila Jarmila Hlávková ...

02.12.2019 Kultura/Komentáře (0)Kurzem ochotníci vzpomněli na M. Junáška

Bezmála třicet účastníků z širšího okruhu Vysočiny přijelo na Kurz amatérské režie, který 17. listopadu uspořádal Divadelní soubor Stonařov. Přesně po třech letech od jeho úmrtí ...

01.12.2019 Kultura/Komentáře (0)Text Ústavy z úhlu planetární apokalypsy

Neuvěřitelné dobrodružství ústavy je titul, který dnes večer (19.30) uvede na své malé scéně Horácké divadlo. Jde o pátou premiéru osmdesáté sezóny divadla. Jihlavská profesionální ...

29.11.2019 Kultura/Komentáře (0)Knižní miniveletrh letos opět s několika novinkami

Potřinácté realizuje město Telč v době adventu knižní miniveletrh publikací o Telči a okolí. Od 1. do 31. prosince jsou tyto knihy k dispozici v nabídce informačního centra a v Městské ...

29.11.2019 Kultura/Komentáře (0)O čertovském křesle: „Liškovci“ uvedou třetí letošní premiéru

Už třetí letošní premiéru uvede 30. listopadu Divadelní soubor Jana Lišky při TJ Sokol Třešť. První uvedení vánoční hry O čertovském křesle se uskuteční ve Stonařově. Pro předvánoční ...

28.11.2019 Kultura/Komentáře (0)Hotch Potch chystá vánoční revue i tanec během adventu

Premiéru velké vánoční revue Smím prosit, Ježíšku! připravuje na konec listopadu jihlavský taneční spolek Hotch Potch. Jak prozradila vedoucí tanečního spolku Šárka Vaňková, přenese ...

28.11.2019 Kultura/Komentáře (0)Sbory společně zazpívají také skladbu Pavla Saláka

Už tradičně se v sobotu před první nedělí adventní, letos tedy 30. listopadu, setkají pěvecké sbory z Vysočiny v jihlavském kostele sv. Ignáce z Loyoly. Koncert Zpěvy adventní – setkání ...

27.11.2019 Kultura/Komentáře (0)Absolon a Srb: muzeum představuje tvůrce známek

Adolfu Absolonovi a Martinu Srbovi, dvěma osobnostem české grafiky a známkové tvorby, věnuje Muzeum Vysočiny v Jihlavě do 1. prosince prostory muzejních arkád. Výstava seznamuje se známkovou, ...

26.11.2019 Kultura/Komentáře (0)Mladý módní tvůrce ČR: Mexiko, Recyklace, Drákulova nevěsta i Karl Lagerfeld

Další ročník celostátní soutěže Mladý módní tvůrce ČR se uskuteční 28. listopadu v prostorách DKO Jihlava. Své umění a schopnosti představí oděvní tvůrci, manekýny, kadeřnice ...

24.11.2019 Kultura/Komentáře (2)Čtení Petra Kubíčka doprovodí M. Kolář

Jihlavský autor Jakub P. Malý, vlastním jménem Petr Kubíček, bude číst ze své tvorby 26. 11. od 18 hodin v polenské kinokavárně. Vstupné je dobrovolné. Petr Kubíček (* 1955) vystudoval ...

23.11.2019 Kultura/Komentáře (2)Písničkář Jaroslav Hutka zahraje na Malé scéně DKO

Písničkář Jaroslav Hutka je jedním z umělců, které pozvala dramaturgie DKO Jihlava k oslavě 30. výročí sametové revoluce. Vystoupí na Malé scéně DKO 26. 11. Od 19 hodin. Hutka na konci ...

22.11.2019 Kultura/Komentáře (0)Hvězda: Eva Holubová v DKO

Herečka Eva Holubová bude aktérkou představení Hvězda, které se bude hrát 25. 11. od 19 hodin v Divadelním sále DKO Jihlava. Hra autora a režiséra Patrika Hartla v produkci Studia DVA je původní ...


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. edited by N.E.S.P.I
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net