Reklama
Dnes je čtvrtek 14.11.2019     svátek má Sáva

Natáčení vysočinských osobností je příjemnou změnou, říká režisér Mojžíš

REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK
REŽISÉR Theodor Mojžíš (vpravo) s kameramanem Daliborem Chobotem natáčejí na Vysočině 12 medailonků. Druhý kameraman, který na tvorbě medailonků spolupracuje, je Ivo Popek.Foto: PK

25.7.2019 Kultura/Komentáře (0), autor:
Petr Klukan

V těchto dnech natáčí režisér Theodor Mojžíš krátké medailonky o lidech, kteří letos získají kamennou, skleněnou či dřevěnou medaili, nejvyšší ocenění Kraje Vysočina. 
Medaile jsou udělovány od roku 2008. Od té doby je obdrželo celkem 101 osobností. Letos k nim přibyde dalších dvanáct. Jejich jména kraj zveřejnil bez udání, jakou medaili dotyční obdrží. 
Od prvopočátku je s oceňováním spjato i jméno Theodora Mojžíše, režiséra a scénáristy řady významných filmových dokumentů. Před více než deseti lety byl Krajem Vysočina osloven, zda by připravil příspěvky o oceněných lidech, které by se promítaly na galavečeru při slavnostním předávání. A jeho služeb kraj využívá dodnes.
„Je to hrozně příjemná práce,“ říká o natáčení medailonků režisér Mojžíš. O každém z oceněných si musí vyhledat řadu informací, natáčení s osobností pak trvá takřka celý den, protože se vybírají různá místa. 
„Každý člověk je úplně jiný a z hlediska naší profese je to velmi zajímavé,“ podotýká k setkávání se s různými lidmi a jejich charaktery. Dokázat poznat člověka za jeden jediný den, aby jej mohli v příspěvku vystihnout, je takřka nemožné, filmaři se však o to pokusit musí. 
Během léta a podzimu se setkají s každým z oceněných. „Jejich věkové rozpětí je opravdu veliké, natáčeli jsme s mladými, ale třeba i stoletou paní.“ 
Po více než stovce medailonků dokáže režisér Mojžíš ocenit i vysočinské složení laureátů, kdy se nejedná o podnikatelsko-manažersko-politický model, ale cenu získávají lidé napříč profesemi i věkem. Letos ocenění obdrží lékařka, malíř, včelař, výzkumná pracovnice, umělecký kovář…
Která z osobností mu při natáčení utkvěla za ta léta v paměti nejvíce? „Všichni,“ řekne bez rozmyslu. 
„Potkáváte se s lidmi zvyklých na ocenění, hokejista Holík, rychlobruslařka Sáblíková, pro které je to až rutinní záležitost, až po lidi, které veřejnost moc nezná a je to pro ně životní ocenění,“ dodává.  
Samotné natáčení považuje za velmi příjemnou změnu od běžné profese. Na dotaz o smyslu krátkých tříapůlminutových medailonků odpovídá stejně jednoznačně: „Smysl to má, i když to není vysíláno třeba pro 30 tisíc lidí, ale jen pro 300 lidí v sále.“     
Letošních dvanáct nových medailonků (3 kamenné, 5 skleněných a 4 dřevěné) uvidí ocenění poprvé až na slavnostním galavečeru 7. listopadu v Horáckém divadle Jihlava. 

 

Ocenění Kraje Vysočina 
 Kamenná medaile - je nejvyšším oceněním Kraje Vysočina. Je určená těm, kteří se svou dlouhodobou prací zasadili o významný prospěch obyvatel Kraje Vysočina. Dosud jich bylo uděleno 18 (např. František Dohnal, Zdeněk Laštovička, Martina Sáblíková atd.)
 Skleněná medaile - určená pro ty, kteří jednorázovým činem nebo svou dlouholetou prací přispěli k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel. Uděleno jich bylo 54. 
 Dřevěná medaile – určená těm, kteří svou aktivitou přispěli k propagaci dobrého jména Kraje Vysočina, a jsou příkladem pro ostatní mladé progresivní a houževnaté lidi. Získalo ji 29 lidí. 
Medaile se předávají jednou ročně, od roku 2008. Kandidáty na medaile schvalují krajští zastupitelé. 

 

Ocenění pro rok 2019 (v abecedním pořadí):
Josef Brožek – hudební pedagog
Květuše Doležalová – zakladatelka Klubu naděje, z. s.
Jan Hanko – zakládající člen parkourové skupiny Urban Sense
Ludmila Kameníková – výzkumná pracovnice v oblasti šlechtění brambor, máku a kmínu
Ludmila Klukanová – spisovatelka a publicistka
Markéta Laštovičková – nadaná akordeonistka
František Mertl – malíř a sochař
Zuzana Nevoralová – kožní lékařka a pedagožka
Tadeáš Polách – talentovaný hráč na trubku
Petr Špaček – včelař, pořadatel Slavností medu v Cidlině
Pavel Tasovský – umělecký kovář
Ladislav Teisler – majitel pekárny Adélka, restauratér, donátor
Zdroj:  Kraj Vysočina

 

Z režijní filmografie T. Mojžíše
2019 - Barokní velmož (TV film)
2015 - Valašsko, kruté jaro 1945 (TV film)
2013 - Ivan Theimer - Cesta světla (TV film)
2012 - Architekt Josef Hoffmann, 
             Doktor Pomahač (TV film), Od Tiziana po Warhola (TV film)
2011 - Olomoucké baroko (TV film)
2010 - Tváře jsou zrcadla našich životů (TV film)
2009 - Domy milovníků umění (TV film) Kroměříž (TV film)
2008 - Za domy milovníků umění s Prof. P. Zatloukalem (TV seriál)
2007 - Jan Patočka (TV film)
2006 - Jan Kotěra (TV film)
Zdroj: www.csfd.cz
 

Reklama
24.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Jihlavu zachytily solarografické kamery v hliníkových plechovkách

Nezvyklé pohledy na Jihlavu a oblohu nad ní zdobí uličku Malou Lazebnickou. Začala tu podzimní fotografická výstava astronoma Macieje Łukasze Zapióra. Po několik měsíců byly v různých ...

23.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Ji.hlava od čtvrtka zavede diváky také na Ukrajinu a do světa žen

Ve čtvrtek začne slavnostním zahájením 23. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Potrvá do úterý, do města mají opět dorazit tisíce návštěvníků z řad diváků ...

19.10.2019 Kultura/Komentáře (2)Navara a Kasáček  o zločinech totalit

Luděk Navara, český spisovatel literatury faktu, publicista, scenárista a historik, bude 21. 10. od 19 hodin besedovat na Malé scéně DKO Jihlava. Jeho hlavní specializací v oblasti historie a ...

19.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Harfa a hoboj na sedmém komorním koncertu filharmonie

Na neděli 20. října připravuje Filharmonie G. Mahlera Jihlava v pořadí 7. komorní koncert sezóny. Od 19 hodin vystoupí v Domě filharmonie v Kosmákově ulici Hana Bartoníková (hoboj), Pavla ...

18.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Špalková a Matásek

Herci Petra Špalková, David Matásek, Sandra Rnodrinská a Sára Sandeva se v režii Petra Hrušky představí 20. října od 19 hodin v DKO Jihlava ve hře Donalda Churchilla Chvilková slabost. Hru ...

18.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Umění ve sklepích doplní fotodeník

Povídání u fotografického deníku Davida Macháčka se koná 25. 10. od 18 hod. v místě konání výstavy JINACHOD, v klubu Zacheus při husitské faře v Jihlavě. Akce budce spojena s prodejem ...

18.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Da Vinciho uvedly tanečnice ze ZUŠky

Žákyně tanečního oddělení ZUŠ Jihlava představily renesanční choreografie při zahájení výstavy, kterou může jihlavská veřejnost zhlédnout ještě do konce října. Vystavena je obsáhlá ...

18.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Spolektiv s Tondou Vidlákem pokřtí novinku i Na Kopečku

Jihočeská multižánrová kapela Spolektiv, jejímž členem je také saxofonista a hudební pedagog z Jihlavska Antonín Vidlák, přišla po třech letech s novým autorským albem. Nahrávku pokřtí ...

17.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Sklepy v Komenského jsou opět plné výtvarného umění

Práce více než čtyř desítek výtvarníků z celé Vysočiny jsou vystaveny v klubu Zacheus při husitské faře a ve sklepích pod domem Komenského 20 v Jihlavě. V pořadí už třináctá společná ...

16.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Herec Z. Stejskal přiblíží historii Horáckého divadla

Osmdesáté výročí vzniku si v této sezóně připomíná Horácké divadlo v Jihlavě (HDJ). O historii této scény bude ve veřejné přednášce vyprávět herec HDJ Zdeněk Stejskal. Tématem ...

15.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Zuskova baletní Kytice  na jevišti HDJ

Pražský komorní balet uvede 15. října (19) na jevišti Horáckého divadla inscenaci Kytice. Erbenova sbírka veršovaných balad inspirovala tanečníka, choreografa, scénáristu a režiséra ...

14.10.2019 Kultura/Komentáře (0)Absurdní doba mi bohužel vyšla vstříc, říká humorista Jiří Slíva

Pane Slívo, jaká témata vás v dnešní době jako tvůrce naplňují? Já jsem první litografii udělal v roce osmdesát, pořád chodím do té samé litografické dílny. Naplňuje mě většinou ...


Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. edited by N.E.S.P.I
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net