Reklama
Dnes je pátek 19.04.2024     svátek má Rostislav

Dobří kuchaři restauracím chybí, pomoci má Gastroakademie Vysočina

KUCHAŘSKÉ týmy bojují v kulinářském klání „Steak jako Brno“ na hradě Veveří. Foto: archiv OA, SZŠ a SŠ služeb Jihlava
KUCHAŘSKÉ týmy bojují v kulinářském klání „Steak jako Brno“ na hradě Veveří. Foto: archiv OA, SZŠ a SŠ služeb Jihlava

23.7.2017 Aktuality/Komentáře (0), autor:
Jiří Varhaník

 

Už téměř rok funguje projekt Gastroakademie Vysočina. Spolupráce škol a restaurací v něm má pomoci oživit kvalitu kuchařského řemesla. Dostavují se i soutěžní úspěchy. 

Do kulinářského klání „Steak jako Brno“, které bylo součástí Svatojánského festivalu na hradě Veveří, se 24. června úspěšně zapojilo družstvo krajské Gastroakademie Vysočina. 

Jak popisuje Libor Fasora, ředitel jihlavské vzdělávacího centra služeb, stala se soutěž vinou absence některých soutěžících soubojem dvou silných týmů, které se na ni dlouhodobě připravovaly.

Tým Vysočiny byl složen ze dvou žáků Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod a jednoho žáka Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava. Zapojen byl i kapitán týmu - odborný vyučující kuchařského oboru Libor Homolka z jihlavské školy.

Proti týmu z Vysočiny se postavilo silné družstvo Kuliner Brno. „Tato známá kulinářská škola vaření má gastronomickou přípravu od žákovského věku velmi dobře propracovanou... Nevýhodou pro soupeře však mohla být absence kapitána ze zdravotních důvodů,“ popisuje Fasora.

Tým Vysočiny se v přípravě pětkrát sešel v Jihlavě, kde postupně zkoušel jednotlivé varianty pokrmů. „Znamenalo to připravit tým nejen na tři odlišné druhy masa, ale také sestavit porce na talíři tak, aby chutnaly, ladily, a navíc i dobře vypadaly,“ vysvětlil Fasora.

 

Horko a ananas

Plnění úkolu bylo striktně ohraničeno časovým limitem 45 minut, proto muselo být všechno odzkoušeno do detailů.

K tomu pak horko na nádvoří hradu Veveří pod střechou stanu dosahovalo při soutěži až nelidských hodnot. Svoji roli hrál i malý prostor na vlastní práci, improvizované dodání řeznicky neopracovaného masa těsně před soutěží a jako bonus pro tým Vysočiny vylosovaný ananas jako „povinná“ surovina, která podle kuchařů umí být pěkně záludná.

V soutěži bylo úkolem připravit na grilu porci hovězí svíčkové, vepřové krkovice a rybu - mečouna. „Způsob přípravy i jednotlivé ingredience byly zcela v režii soutěžících, až na vylosovaný ananas,“ vzpomíná Fasora, „kluci mohli jakkoliv spolupracovat a kombinovat gastronomické postupy. Kapitán týmu však mohl jen poradit či upozornit na možnou vznikající chybu.“

Profesionální pokyny kapitána ale podle ředitele školy byly pro tým klíčové, stejně jako jeho odhad časových možností týmu. Při konečném servírování se tak mohlo na nádvoří hradu mezi publikem  odpočítávat, a skutečně na tři, dva, jedna se před porotou objevily tři téměř dokonalé porce steaků jako Brno.

Chybičky se týkaly spíše příloh, naopak kvalita přípravy masa  byla ze strany Gastroakademie Vysočina vynikající. Chválila odborná i laická část poroty. V ní zasedli kuchařští odborníci z Česka, Slovenska, Maďarska a Španělska a osobnosti společenského života. Hodnotili vítězové jedné z řad kulinářské soutěže Masterchef, muzikáloví zpěváci, moderátor pořadu Dobré ráno či radní Kraje Vysočina Jana Fialová.

 

Dobří kuchaři scházejí

Z Hradu Veveří si tým Gastroakademie Vysočina odnesl vítězství,  nové zkušenosti i ceny  - kulinářské speciality, profesionální nože či poukaz na somelierskou výuku. Hlavní cenou pro tým z Vysočiny byla 50% sleva na zakoupení nového konvektomatu. „To může pro naše vítěze či podporovatele Gastroakademie Vysočina znamenat výhru a zároveň úsporu několika desítek tisíc korun,“ oceňuje Fasora. 

Projekt Gastroakademie Vysočina podporuje spolupráci s vybranými restauracemi a kooperaci mezi zapojenými krajskými školami. „Spolupráce s restauracemi je oboustranně úspěšná a vzdělávání žáků probíhá jak v restauracích, tak i formou odborných seminářů, které lektorují přímo kuchaři spolupracujících restaurací,“ hodnotí Fasora téměř roční fungování Gastroakademie Vysočina.

Navíc se projekt od října 2017 rozroste - zapojí se žáci nových druhých ročníků. „Nezbývá, než pochválit všechny, kteří podporují kuchařské řemeslo v době, kdy to nemá vůbec jednoduché. Dobří kuchaři restauracím dlouhodobě chybí a všichni věří, že projekt Gastroakademie Vysočina je tou správnou cestou pro nápravu,“ uvažuje Fasora.

Diskuze k článku

Nový komentář

Reklama
15.04.2024 AktualityJihlavané oslaví Den Země na náměstí a v zoo, v kraji bude i Den proti úložišti

Jihlavané oslaví Den Země koncem týdne na Masarykově náměstí, kde také mohou darovat bicykly do sbírky Kola pro Afriku. Program tam bude 19. dubna. V Novém Městě na Moravě se děti o den ...

Komentáře (1)
15.04.2024 AktualityV Kostelní Myslové na Jihlavsku padl teplotní rekord z roku 1961

V Kostelní Myslové na Jihlavsku byl v neděli nejteplejší 14. duben od roku 1961, meteorologové tam naměřili 22,4 stupně Celsia. Třiašedesát let staré maximum bylo 21,6 stupně Celsia. Teplotní ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityNa základně v Náměšti se zranil voják

Při výcviku na základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku se zranil jednačtyřicetiletý voják. Spadl z několikametrové výšky a záchranáři ho museli se ...

Komentáře (0)
15.04.2024 AktualityDo 20 minut bez pokuty

Vedení města své občany opakovaně vyzvalo, aby se například při nákupech či vyzvednutí léku v lékárně nebáli zaparkovat zhruba na 15 minut v zónách bezplatně. Primátor města Petr ...

Komentáře (1)
15.04.2024 AktualityNapsal a umístil na Facebooku nejvíc čtyřverší

Novinář Antonín Zvěřina z Třebíče sbírá rekordy. Aktuálně má dva certifikáty o vytvoření českého rekordu z Agentury Dobrý den v Pelhřimově, která české rekordy registruje. První ...

Komentáře (0)
14.04.2024 AktualityČerné skládky rostou jako houby po dešti

Napříč Jihlavskem meziročně roste počet černých skládek. Lidé totiž čím dál častěji nepotřebnou ledničku, pneumatiky a další zbytečné harampádí raději vyhodí někde do strouhy ...

Komentáře (0)
14.04.2024 AktualityNázvy i čísla v Jihlavě budou jednotné

Ulice, budovy a veřejná prostranství v Jihlavě se musí označovat jednotně. Rozhodli o tom na svém posledním jednání městští zastupitelé, kteří jednomyslně schválili tzv. Manuál jednotného ...

Komentáře (4)
14.04.2024 AktualityHovězí gulášek na pivu pekla vítězka v troubě přes noc. Porazila s ním i starostu

Ve Vysokých Studnicích nedaleko Jihlavy si v sobotu večer dali dostaveníčko mistři kuchařského a pálenkářského řemesla. Obec totiž na první dubnovou sobotu připravila v pořadí už třetí ...

Komentáře (0)
13.04.2024 AktualityTvé vzpomínky jsou pro nás svaté, přála rodina stoleté paní Anně

Sté narozeniny oslavila v úterý v Alzheimer HOME Jihlava Anna Nováková. Svůj profesní život v Jihlavě věnovala výchově nejmladší generace. Narodila se v Poštorné na Břeclavsku, kde také ...

Komentáře (0)
13.04.2024 AktualityRučení na elektrokolo? Jen na „motorku“

Pokud jste po zimě ještě nevyjeli na elektrokole, protože se vám za něj nechce platit povinné ručení, můžete v klidu šlápnout do pedálů. Zcela jistě máte běžné elektrokolo a nová zákonná ...

Komentáře (0)
13.04.2024 AktualityLupič před policisty prchal v Jihlavě skokem z okna bytu. Ovšem marně

Kariéra zloděje má někdy jepičí život. Své o tom ví lupič (30), co kvůli sérii tří vloupání do bytů a rodinného domku během jediného dne čelí obvinění hned ze tří trestných činů. V ...

Komentáře (0)
12.04.2024 AktualityŠéf rady postižených: Město by mělo vyřešit bezbariérové WC

Desítky eurozámků pro zdravotně postižené jsou k dispozici na Vysočině v různých institucích a zařízeních. V Jihlavě však dlouhé roky nejsou veřejné bezbariérové toalety. Předseda ...

Komentáře (0)

Reklama
© 2007 Parola s.r.o. - užití obsahu včetně převzetí článku bez písemného souhlasu Paroly spol s r. o. je zakázáno. Výroba www stránek a eshopů
S-Rank (www.seznam.cz) www.i-asap.net